Werk aan de week: samen naar een nieuwe balans

De traditionele werkweek is vormgegeven naar de mannelijke norm. Dat betekent dat veel vrouwen zich in een mal moeten wringen waar ze eigenlijk niet in passen. Dit heeft tot gevolg dat vrouwen niet alleen economisch in een slechtere positie belanden, maar ook dat ze er mentale en fysieke problemen aan overhouden. Deze verhoudingen hebben al vanaf jonge leeftijd effect: tienermeisjes besteden al meer tijd aan onbetaalde zorgtaken dan jongens van die leeftijd en hebben vaker last van psychische klachten.
Desondanks blijven we hetzelfde spelletje spelen: jonge vrouwen werken hard aan hun carrière en pakken de organisatie van elke vakantie, elk etentje en elke verjaardag op – met alle gevolgen van dien. Vaak hebben we niet eens door hoeveel tijd we besteden aan de zorg voor anderen, en cijferen we onszelf intussen weg. 

Onze samenleving draait op onbetaalde en emotionele arbeid, dus het is hoog tijd om onze (werk)week eens flink onder de loep te nemen. Daarom roepen we jonge vrouwen op om op een rijtje te zetten hoe ze hun tijd écht indelen en te werken aan hun week.

Vrouwen besteden 1,5 keer meer tijd aan onbetaalde zorgtaken dan mannen

De waarde van onbetaalde zorgtaken staat omgerekend gelijk aan een kwart van het BBP

Jonge vrouwen ervaren de meeste gezondheidsklachten als gevolg van werkdruk en -verwachtingen

Meer leren?

Tanja Traag, hoofdsocioloog bij het Centraal Bureau voor de Statistiek, geeft inzicht in de stand van zaken.

Waarom werken vrouwen vaker in deeltijd dan mannen?

Wat zijn de oorzaken van de disbalans tussen werk en zorg?

Wat zijn de gevolgen van de disbalans tussen werk en zorg?

Zelf aan je week werken?

Alle feiten en cijfers op een rij

De huidige werkweek is op mannen ingericht. Hoe vind je dan als werkende vrouw de balans tussen werk en zorg?

Feminer Habit Tracker

Er wordt veel gepraat over (jonge) vrouwen, maar weinig met ons. Daarom verzamelen we Habit Trackers van vrouwen door het hele land. Ook je verhaal delen? Stuur de Habit Tracker op naar ons en krijg een gratis Feminer stickerset in je brievenbus.