Over Feminer

Home > Over Feminer

Feminer is hét platform voor en door jonge vrouwen vol ambitie. We maken scherpe content over gendergelijkheid op de werkvloer, organiseren inspirerende evenementen en zijn een leerschool voor tientallen jonge vrouwen.

Onze organisatie draait op de inzet van 41 vrijwilligers, die zich met vurige passie en grenzeloze creativiteit inzetten voor een samenleving waarin hun vrouw-zijn hun carrièrekansen en -keuzes niet beïnvloedt.

Onze Missie

Met een beweging van (zelf)bewuste jonge vrouwen* vol ambitie, zetten wij ons in voor een samenleving waarin vrouw*-zijn je carrièrekansen en -keuzes niet beïnvloedt.

Zo maken we impact:

    • we informeren jonge vrouwen over de status quo op het gebied van gendergelijkheid op de werkvloer;
    • we inspireren jonge vrouwen met de verhalen van verschillende vrouwelijke rolmodellen uit diverse sectoren. 
    • we verbinden jonge vrouwen met elkaar, om hen te laten zien hoe waardevol een netwerk van gelijkgestemden kan zijn.

*Feminer ziet het begrip ‘vrouw’ als breed, fluïde, en constant in beweging. We stellen dan ook niet te weten wie wel of niet tot deze groep behoort. Iedereen die zich aangesproken voelt door onze missie is daarom welkom bij onze organisatie.

Hiervoor kan je bij ons terecht

Om deze doelen te bereiken, zijn we zowel online als offline actief. Zo interviewen we rolmodellen en experts voor ons Online Magazine en verspreiden we hun boodschap en verhalen op onze socials. Ook brengen we jonge vrouwen in contact met hun rolmodellen én elkaar op verschillende evenementen, zoals Feminer Aan Tafel en Feminer Connect.

Meteen aan de slag? Ga direct naar:

F.A.Q.

Wat is Feminer?

Feminer is hét platform voor en door jonge vrouwen vol ambitie. We zetten ons in voor een samenleving waarin vrouw-zijn je carrièrekansen en -keuzes niet beïnvloedt.

We maken scherpe content over gendergelijkheid op de werkvloer, organiseren inspirerende evenementen en zijn een leerschool voor tientallen jonge vrouwen.

Feminer is een stichting, wat betekent dat we géén leden hebben. Wel hebben we een on- en offline bereik van van een paar duizend jonge vrouwen.

Daarnaast draait onze organisatie op de inzet van 42 vrijwilligers, die allemaal aan het begin van hun loopbaan staan. In een jaar tijd leren zij allerlei skills op het gebied van content, eventmanagement, klantcontact en leiderschap, terwijl ze zich bezighouden met onze missie. 

Onze content en evenementen trekken een brede doelgroep aan; jonge vrouwen die nog bezig zijn met hun studie, afgestudeerd zijn, of nét beginnen met hun eerste baan, vinden ons voor inspiratie en informatie. Het komt regelmatig voor dat volgers en deelnemers via ons een baan, stageplek of nieuwe interesse vinden.

Waar komt de naam ‘Feminer’ vandaan?

Feminer is een samentrekking van ‘femme’ en ‘diner’ (je spreekt het dus ook uit als ‘diner’!).

Toen de organisatie in 2017 werd opgericht, was het hoofddoel om jonge vrouwen tijdens een diner kennis te laten maken met rolmodellen vanuit allerlei sectoren.

Inmiddels is Feminer uitgegroeid tot een organisatie die veel meer omvat: we maken scherpe content voor ons online magazine en onze socials, en organiseren veel meer evenementen, zoals Feminer Connect.

Het diner zelf zijn we overigens niet vergeten, alleen heet dat tegenwoordig Feminer Aan Tafel.

Waarom doen jullie wat jullie doen?

We zijn trots op de paden die onze voormoeders voor ons hebben vrijgemaakt, maar we weten ook dat we er nog lang niet zijn; voor velen beïnvloedt hun vrouw-zijn hun carrièrekansen en -keuzes nog steeds. 

Veel vrouwen hebben tegenwoordig namelijk nog steeds te kampen met zwangerschapsdiscriminatie, krijgen voor hetzelfde werk nog steeds minder betaald dan hun mannelijke collega’s en zijn nog steeds in de minderheid in verschillende sectoren

Daarnaast zijn de salarissen van sectoren waarin vrouwen wél in de meerderheid zijn structureel lager dan andere, en blijkt ouderschap de carrière van vrouwen vaker in de weg te zitten dan die van mannen.

Door jonge vrouwen te informeren, inspireren en met elkaar te verbinden, hopen we hen handvatten te geven voor alle obstakels die tijdens hun loopbaan hun kant op komen. En blijken die handvatten niet genoeg, dan weten ze in ieder geval bij wie ze wél kunnen aankloppen voor advies.

Hoe zit het met de mannen?

Feminer zet zich in voor een wereld waarin vrouw-zijn je carrièrekansen en -keuzes niet beïnvloedt en doet dit onder andere door jonge vrouwen in contact te brengen met hun rolmodellen en elkaar. 

We streven ernaar om een ruimte te creëren waarin vrouwen zich op hun gemak voelen, van elkaar kunnen leren en elkaar vooruit helpen. Kortom, een ruimte waarin de vrouwelijke ervaring centraal staat. Daarom hebben we het gros van onze activiteiten op hen toegespitst.

We zijn echter niet van gisteren en weten dat de strijd voor gendergelijkheid iedereen ten goede komt. Daarom organiseren we ook evenementen waarbij mannen hun stem kunnen laten horen; tijdens de panelgesprekken van Feminer Connect is iedereen welkom. Zelfs mannen ;-).

Hoe kan ik laadrempelig met julllie kennismaken?

Feminer wordt gerund door 42 vrijwilligers die allemaal aan het begin van hun loopbaan staan. 

Wij zien die groep graag groeien, dus we staan altijd open voor een nieuw gezicht. We hopen je dus te zien op één van onze evenementen, dan kan je (zonder commitment) kijken of Feminer iets voor jou is. 

Nu al enthousiast? Houd dan onze vacatures in de gaten. We zijn regelmatig op zoek naar leergierige en ambitieuze vrouwen. En anders kun je ons ook een open sollicitatie sturen.

Hoe kan ik Feminer steunen als partner?

Om samenwerkingen voor onze partners en onze community tot een succes te brengen, werken we samen met geselecteerde partners die onze missie een warm hart toedragen. We brengen onze partners in contact met de ambitieuze jonge vrouwen in ons netwerk. 

Inmiddels hebben al tientallen bedrijven zich aangesloten bij onze organisatie. Samen zorgen we ervoor dat jonge vrouwen alle kansen krijgen om te kiezen voor welke carrière dan ook.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een samenwerking? Youssra Aassafro staat altijd open voor een kop koffie!

Waarom we doen wat we doen

Wist je dat:

de plek van Nederland is op de ranking van het Global Gender Gap Report?

%

van de CEO’s in Nederland een vrouw is?

cent is wat een vrouw verdient voor elke euro die een man verdient?

Hoewel Nederland vaak gezien wordt als een progressief land, blijken we het niet altijd even goed te doen op het gebied van gendergelijkheid. Zo is de helft van de Nederlandse vrouwen niet economisch zelfstandig, hebben we een van de grootste pensioenkloven van Europa en krijgen vrouwen minder goede gezondheidszorg vanwege de relatief slechte medische kennis over het vrouwelijk lichaam.

We hebben gemerkt dat zulke problemen bij veel vrouwen onbekend zijn. Daarom nemen we het op ons om jonge vrouwen bewust te maken van deze status quo en hen te helpen met het bevragen en uitdagen ervan.

Ons verhaal

Door de jaren heen

^
2017/2018

Oprichting

  • In 2017 raakten vier studentes in gesprek over hun toekomstdromen en de weg ernaartoe. Ze hadden één belangrijke vraag: hoe hebben de huidige vrouwelijke pioniers dat ervaren? Met medestudentes en vrouwelijke rolmodellen besloten ze op zoek te gaan naar antwoorden. Het gevolg: in 2018 vond de eerste editie van ‘Feminer aan tafel’ plaats in Utrecht.
^
2019

Utrecht, Wageningen en Online Content

  • Na het succes van de eerste editie van Feminer Aan Tafel besloten we door te pakken en het diner niet alleen in Utrecht, maar ook in Wageningen te organiseren. Daarnaast begonnen we met onze onze online aanwezigheid en stelden we een content team aan. Met scherpe artikelen en informatieve Instagram posts zorgden we voor meer naamsbekendheid in meer Nederlandse steden.
^
2020

Corona: Online Evenementen

  • Ook voor Feminer gooide Corona roet in het eten; de eerste Intelligente Lockdown werd een half uur voordat Feminer Aan Tafel Utrecht zou beginnen afgekondigd – wat betekende dat 90 studenten en rolmodellen moesten afbellen. De pandemie bracht echter ook kansen, want onze online presence werd groter dan ooit. Zo lanceerden we Feminer de Podcast en organiseerden we het hybride Feminer Zoomt In, live vanuit de Tolhuistuin in Amsterdam.
^
2021

Uitbreiding Aan Tafel en lancering Feminer Connect

  • Met 35 jonge vrouwen bleek the sky the limit en organiseerden we naast het welbekende Feminer Aan Tafel in Utrecht voor het eerst edities in Rotterdam en Eindhoven. Ook lanceerden we in dit jaar Feminer Connect, wat we aftrapten met een openingsevent op Internationale Vrouwendag.
^
2022

Feminer 5 Jaar

  • Feminer is vijf jaar en dat hebben we groots gevierd. Met verschillende lustrumactiviteiten voor Feminer vrouwen en alumni en een campagneweek lieten we onze waardering blijken voor alle vrouwen die hun ondernemerschap inzetten voor een betere, gelijkere en inclusievere wereld; aan dat soort vrouwen hebben wij natuurlijk veel te danken. Hoewel onze oprichters niet meer actief zijn bij de organisatie, zetten wij ons nog altijd in voor de missie die zij in 2017 voor ogen hadden.

Wil jij onderdeel worden van de organisatie?

Feminer groeit hard. We zijn dan ook vaak op zoek naar vrouwen die ons komen versterken. Het is een unieke kans om jezelf te ontwikkelen en onderdeel te worden van een hecht team binnen een jonge organisatie!

Samenwerken? Zij gingen je voor: