Stem op méér dan een vrouw

Home > Magazine > Opinie > Stem op méér dan een vrouw
Stem op méér dan een vrouw
Gastcolumnist Rosa vindt op een vrouw stemmen belangrijk, maar daar houdt het voor haar niet op Een inclusieve lijst neemt namelijk meer vormen aan.

Door Rosa Soeterbroek

Rosa studeert dit jaar Gender Studies aan de London School of Economics. Vanaf de andere kant van de Noordzee schrijft ze over wat haar opvalt aan het Londense leven en belangrijke feministische thema’s.

16 februari 2021

door | 16 februari 2021

Daar zijn ze dan, de vrouwelijke lijsttrekkers waar we zo lang op hebben gewacht. Eerst was daar Sigrid Kaag voor D66 met haar persoonlijke campagneteam, die bij Jinek mededeelde dat ze vol voor het premierschap gaat. Fast forward naar een paar weken geleden toen bekend werd gemaakt dat Lilianne Ploumen de Partij van de Arbeid zal vertegenwoordigen in de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Één groot feest, twee capabele vrouwen die misschien wel eens het land zouden kunnen gaan leiden en nog een maandje te gaan tot we naar het stemlokaal mogen!

Goed nieuws dus, op het eerste gezicht tenminste. Want ondanks dat ik dolgelukkig ben met deze ontwikkeling, is het wel belangrijk om stil te staan bij de representatiekwestie van vrouwen in de politiek. Laat ik voorop stellen dat het hártstikke fijn is dat grotere partijen met kans op coalitiedeelname eindelijk eens een vrouw naar voren hebben geschoven. Het staat er al jaren, wat zeg ik, decennia magertjes voor met de politieke representatie van vrouwen in de tweede kamer, zo is maar eenderde van de tweede kamerleden vrouw. Daarom agendeert @stemopeenvrouwhoe belangrijk het is dat we vrouwen de Kamer in stemmen en schreef Julia Wouters erover in haar must-read boek.

Ondertussen wordt bij deze twee lijsttrekkers wel telkens de nadruk gelegd op hun gender. Verankeren we hun succes in maart en hun politieke waarde dan niet compleet in hun genderidentiteit? Ik vrees dat met de huidige framing van hun lijsttrekkerschap in de media, we de kans verliezen om verder dan het vrouw-zijn van Kaag en Ploumen te kijken.

Representatie streeft haar doel voorbij als het puur en alleen om het opkrikken van het percentage vrouwen in de politiek gaat. Elke vrouw is anders; ze zijn verdeeld over het politieke spectrum. Daarom mogen we van onze politieke representatie meer verwachten dan alleen dat het vrouwen zijn. Het is belangrijk om meer en daarmee ook verschillende vrouwen de kamer in te stemmen zodat we van een Kaag, Ouwehand (PvdD) of Marijnissen (SP) niet hoeven te verwachten dat ze het ‘vrouwelijk’ perspectief vertegenwoordigen.  

Representatie streeft haar doel voorbij als het puur en alleen om het opkrikken van het percentage vrouwen in de politiek gaat. 

Mijn advies luidt dan ook: stem niet op Ploumen en Kaag vanwege hun gender, maar vanwege dat wat zij voor gendergelijkheid in het algemeen kunnen doen. Bekijk daarom kritisch de plannen van hun partijen en zoek vooral uit hoe ingrijpend hun maatregelen daadwerkelijk zijn in het aanpakken van seksisme en andere sociale en maatschappelijke problematiek.
 

Gelukkig zijn er genoeg inhoudelijke redenen om je stem uit te brengen op deze twee vrouwen. Ploumen werkt bijvoorbeeld aan het wetsvoorstel gelijke beloning voor vrouwen en mannen sinds 2019. D66 heeft het Els Borst Netwerk, GroenLinks heeft FemNet (afgekort voor feministisch netwerk), en de SP en Partij voor de Dieren hebben al langer vrouwen aan het roer. Nieuwe partijen brengen ook meer vrouwen op de lijst, zoals BIJ1 met Sylvana Simons.

Natuurlijk hoop ik net als jullie dat deze vrouwen allebei een prominente plek in de Tweede Kamer zullen innemen – en mogelijk zelfs in de nieuwe coalitie. Enkel het vrouw-zijn staat echter niet gelijk aan het streven naar gendergelijkheid en het aanpakken van andere belangrijke sociale problematiek zoals insitutioneel racisme, een onzekere arbeidsmarkt en klimaatverandering. Daarom wil ik onze horizon van politieke verandering verbreden en ambiteuzere doelen stellen. Stem niet alleen op een vrouw om haar gender maar om haar politieke agenda. En als je echt om representatie geeft, kijk dan ook op de kieslijsten naar vrouwen van kleur, moslima’s, en transgender en non-binaire politici.

  • Rosa Soeterbroek

    Rosa studeert dit jaar Gender Studies aan de London School of Economics. Vanaf de andere kant van de Noordzee schrijft ze over wat haar opvalt aan het Londense leven en belangrijke feministische thema’s.

door | 16 februari 2021

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!