Herdefinitie van succes [Column]

by | Feb 24, 2020 | Opinie

Laat je niet al te veel beïnvloeden door het succes van anderen, maar herdefinieer dit voor jezelf, vindt columnist Rosa Soeterbroek.

Tegenwoordig hebben we allemaal wel een huisgenoot met een eigen start-up, een buurmeisje dat toegelaten is op een prestigieuze universiteit, of een studiegenoot die al drie stages heeft gelopen. Ze denderen, zo lijkt het, met een sneltreinvaart op hun succes af. Petje af voor deze jonge mensen die hun passie al hebben gevonden en hun talent ontplooien. Volgens mij is dit echter de uitzondering en niet de regel. Al die successen zijn indrukwekkend, maar ook intimiderend. Moet ik dat nu ook al?! Tijd voor een herdefinitie van succes zodat we collectief onder wat minder succes-stress hoeven te lijden. 

1. Succes kent geen tijd

Steeds vaker en op jongere leeftijd wordt er van jonge vrouwen en mannen verwacht dat ze ‘druk’ zijn, dat ze veel tijd en energie stoppen in hun toekomstige carrière. Een veelgehoord antwoord op de vraag hoe het gaat, is dan ook: “Goed, lekker druk!” Maar druk bezig zijn is niet hetzelfde als succesvol zijn. Onze ‘succes norm’ is helemaal verknipt doordat iedereen z’n hele bucketlist al voor hun 25e lijkt af te kunnen strepen. De meerderheid van jonge twintigers vindt hun passie of hun succes pas veel later in het leven. En dat mág! We hebben nog tot ons tachtigste om uit te vogelen wat we met ons leven willen. Zeeën van tijd dus! Je hoeft daarom nu echt nog niet te weten wat je wilt. 

2. Geef het je eigen invulling

Je bent een succesvolle schrijver als je een bestseller hebt geschreven. En je bent een succesvolle student als je naast dat je goede cijfers haalt, ook nog in twee commissies zit. Maar waarom bepalen alleen geld en aanzien de mate van succes? Veel belangrijker is dat je doet wat je leuk vindt en dat aan de wereld laat zien. Bepaal je eigen doelen en ambities, leg de lat daarbij zo laag of hoog als je zelf wilt. Laat je doelen dan ook niet door anderen naar beneden praten, prestaties zijn relatief aan het geluk en de voldoening die jíj eruit haalt. Dat hoeft niet uitgedrukt te worden in geld, andere mensen helpen of aan je eigen ontwikkeling werken is net zo waardevol.

Leg de lat zo laag óf hoog als jij zelf wilt; prestaties zijn relatief aan joúw geluk

3. Falen, dat doet iedereen

Bij de mensen naar wie we opkijken lijkt het alsof er nooit een vuiltje aan de lucht is. We zien alleen de hoogtepunten maar niet de twijfels, onzekerheden en misstappen. Toch zullen ze die zeker wel hebben, het zijn ook maar mensen. Fouten maken mag, dat vergeten we maar al te vaak. Natuurlijk is het niet fijn als het gebeurt, en vooral heel erg balen dat dit nou net jou weer moest overkomen. Bij iedereen zit het op genoeg momenten even tegen, maar juist op deze rottige momenten leer je het meest over jezelf. Een obstakel zo nu en dan werpt jou echt niet zomaar van je pad af, maar een herdefinitie van succes zorgt er juist voor dat je sterker op je eindbestemming aankomt. 

Met dit in het achterhoofd, introduceert Feminer binnenkort de serie ‘fuck-up stories’. Al die inspirerende rolmodellen die wij zo graag in het zonnetje zetten zijn zelf ook vaak genoeg de mist in gegaan en hebben fouten gemaakt waar ze mee hebben moeten dealen én heel veel van hebben geleerd.

Tijd voor een kortere werkweek; parttime als de norm

Een vijfdaagse werkweek is voor velen doodgewoon. Maar nu het ‘nieuwe normaal’ ons heeft laten zien dat het anders kan, is het misschien óók tijd voor een nieuwe norm, vindt Rosa Soeterbroek.

Lessen van mijn eerste baan

Redacteur Elsa Poorthuis besloot het roer radicaal om te gooien in 2021: in plaats van aan een scriptie, begon ze aan haar eerste baan.

De verbinding van ConnectHer

Hoe zou LinkedIn eruitzien als alleen vrouwen zich mochten aanmelden? Platform ConnectHer belooft precies die utopie, ontdekt redacteur Elsa.

Vrouwenquotum? Nee, ik ben voor de béste kandidaat.

Zonder een vrouwenquotum zullen vrouwen tegen de stroom in moeten blijven zwemmen, vindt gastcolumnist Roos van Dalen, die haar masterscriptie hierover schreef.

Dé gouden tip bestaat niet

Redacteur Maaike Visser heeft het helemaal gehad heb met alle liters water, multifunctionele sportleggings en tips waardoor ze zich alleen maar slechter voelt.

Rosa Soeterbroek

Rosa studeert dit jaar Gender Studies aan de London School of Economics. Vanaf de andere kant van de Noordzee schrijft ze over wat haar opvalt aan het Londense leven en belangrijke feministische thema’s.

Vers van de Pers