Herdefinitie van succes [Column]

Home > Magazine > Opinie > Herdefinitie van succes [Column]
Herdefinitie van Succes
Laat je niet al te veel beïnvloeden door het succes van anderen, maar herdefinieer dit voor jezelf, vindt columnist Rosa Soeterbroek.

Door Rosa Soeterbroek

Rosa studeert dit jaar Gender Studies aan de London School of Economics. Vanaf de andere kant van de Noordzee schrijft ze over wat haar opvalt aan het Londense leven en belangrijke feministische thema’s.

24 februari 2020

door | 24 februari 2020

Tegenwoordig hebben we allemaal wel een huisgenoot met een eigen start-up, een buurmeisje dat toegelaten is op een prestigieuze universiteit, of een studiegenoot die al drie stages heeft gelopen. Ze denderen, zo lijkt het, met een sneltreinvaart op hun succes af. Petje af voor deze jonge mensen die hun passie al hebben gevonden en hun talent ontplooien. Volgens mij is dit echter de uitzondering en niet de regel. Al die successen zijn indrukwekkend, maar ook intimiderend. Moet ik dat nu ook al?! Tijd voor een herdefinitie van succes zodat we collectief onder wat minder succes-stress hoeven te lijden. 

1. Succes kent geen tijd

Steeds vaker en op jongere leeftijd wordt er van jonge vrouwen en mannen verwacht dat ze ‘druk’ zijn, dat ze veel tijd en energie stoppen in hun toekomstige carrière. Een veelgehoord antwoord op de vraag hoe het gaat, is dan ook: “Goed, lekker druk!” Maar druk bezig zijn is niet hetzelfde als succesvol zijn. Onze ‘succes norm’ is helemaal verknipt doordat iedereen z’n hele bucketlist al voor hun 25e lijkt af te kunnen strepen. De meerderheid van jonge twintigers vindt hun passie of hun succes pas veel later in het leven. En dat mág! We hebben nog tot ons tachtigste om uit te vogelen wat we met ons leven willen. Zeeën van tijd dus! Je hoeft daarom nu echt nog niet te weten wat je wilt. 

2. Geef het je eigen invulling

Je bent een succesvolle schrijver als je een bestseller hebt geschreven. En je bent een succesvolle student als je naast dat je goede cijfers haalt, ook nog in twee commissies zit. Maar waarom bepalen alleen geld en aanzien de mate van succes? Veel belangrijker is dat je doet wat je leuk vindt en dat aan de wereld laat zien. Bepaal je eigen doelen en ambities, leg de lat daarbij zo laag of hoog als je zelf wilt. Laat je doelen dan ook niet door anderen naar beneden praten, prestaties zijn relatief aan het geluk en de voldoening die jíj eruit haalt. Dat hoeft niet uitgedrukt te worden in geld, andere mensen helpen of aan je eigen ontwikkeling werken is net zo waardevol.

Leg de lat zo laag óf hoog als jij zelf wilt; prestaties zijn relatief aan joúw geluk

3. Falen, dat doet iedereen

Bij de mensen naar wie we opkijken lijkt het alsof er nooit een vuiltje aan de lucht is. We zien alleen de hoogtepunten maar niet de twijfels, onzekerheden en misstappen. Toch zullen ze die zeker wel hebben, het zijn ook maar mensen. Fouten maken mag, dat vergeten we maar al te vaak. Natuurlijk is het niet fijn als het gebeurt, en vooral heel erg balen dat dit nou net jou weer moest overkomen. Bij iedereen zit het op genoeg momenten even tegen, maar juist op deze rottige momenten leer je het meest over jezelf. Een obstakel zo nu en dan werpt jou echt niet zomaar van je pad af, maar een herdefinitie van succes zorgt er juist voor dat je sterker op je eindbestemming aankomt. 

Met dit in het achterhoofd, introduceert Feminer binnenkort de serie ‘fuck-up stories’. Al die inspirerende rolmodellen die wij zo graag in het zonnetje zetten zijn zelf ook vaak genoeg de mist in gegaan en hebben fouten gemaakt waar ze mee hebben moeten dealen én heel veel van hebben geleerd.

  • Rosa Soeterbroek

    Rosa studeert dit jaar Gender Studies aan de London School of Economics. Vanaf de andere kant van de Noordzee schrijft ze over wat haar opvalt aan het Londense leven en belangrijke feministische thema’s.

door | 24 februari 2020

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

Vrouwenrechten in crisis: een blik op feministische veerkracht

Vrouwenrechten in crisis: een blik op feministische veerkracht

In een interview met Anne-Floor Dekker onderzoekt Feminer hoe feministische veerkracht bijdraagt aan vrouwenrechten. Van historische context tot hedendaagse uitdagingen, Feminer onthult de impact van crises op vrouwenrechten en benadrukt de cruciale rol van inclusieve besluitvorming voor een hoopvolle toekomst.

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!