Geen excuus, Truus! [Column]

Home > Magazine > Opinie > Geen excuus, Truus! [Column]
Laat je goede voornemens niet schieten dit jaar; het is tijd om je excuses te laten varen en je doelen na te jagen, betoogt Floor Doppen.

Door Floor Doppen

Floor is redacteur bij de talkshow Op1. Ze is een van de oprichters van Feminer. Ze gelooft dat ze met Feminer de lessen kan doorgeven die relevant zijn voor alle ambitieuze vrouwen die zichzelf onderschatten.

13 januari 2020

door | 13 januari 2020

In het donker opstaan met drie wekkers vijf minuten na elkaar, notificatie na notificatie en een waslijst aan notities die je herinneren aan uitgestippelde doelen en gemaakte afspraken. Januari staat symbool voor goede voornemens en langverwachte verandering. En die betere wereld begint – cliché cliché – bij onszelf. Wie heeft het nog over 2019? Ver-le-den tijd. Januari is begonnen en dus ligt de focus weer op daadkracht, nieuwe kansen en voorspoed.

Tachtig procent van de mensen die hun leven nu écht gaan beteren, komt in februari bedrogen uit. Levensveranderende doelstellingen zijn moeilijk, en dus stranden de meeste goede voornemens al aan het begin van het jaar. En wanneer iets mislukt is er altijd de neiging terug te gaan naar daar waar het allemaal begon: bij af. Goede voornemens zijn echter ook toepasbaar op goede vóórnemens: dit jaar zetten we door!

De voorzet is gegeven, tijd voor de voornemens. Zakte Nederland in 2019 nog elf plekken op de ranglijst van gelijkheid tussen man en vrouw, stellen we ons als eerst ten doel dat 2020 het jaar wordt waarop eindelijk weer winst wordt behaald. En daarvoor moeten vrouwen als tweede voornemen dit jaar vaker op hun bek durven gaan. Falen, opstaan, bluffen en durven. You are the single biggest influence in your life, stelt Oprah Winfrey. Dus als het idee heerst dat iets niet zomaar kan, doe het toch. En als je denkt dat je er niet genoeg van weet, bluf. Lukt het niet, probeer het opnieuw. Geen excuus, Truus.

vrouwen moeten dit jaar als tweede voornemen vaker op hun bek durven gaan; Falen, opstaan en bluffen.

Het derde voornemen vergt minder activiteit, enkel bewustzijn van het feit dat er nog altijd ongelijkheid is. Dat vraagt niet om een slachtofferrol, evenmin om de oproep voor de vrouw om maar gewoon harder te gaan werken (ga van die yogamat af). Evenveel mannen als vrouwen studeren af, maar dit is niet terug te zien op de werkvloer. Dat komt deels omdat we het niet voor ons zien, letterlijk. Neem bijvoorbeeld een burgermeester, een baas, een leider, een topsporter, een minister, een directeur, een eigenaar een ondernemer: kans is groot dat een man voor de geest verschijnt. Leiderschap is nog steeds gestereotypeerd als een mannelijke eigenschap. Er verandert pas iets als er het bewustzijn is dat er iets moet worden rechtgezet. Johan Cruijff vatte het mooi samen: vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.

Maar Truus kan het niet alleen. De raad van commissarissen van 88 beursgenoteerde bedrijven moet straks voor tenminste 30 procent uit vrouwen bestaan. Het lijkt misschien radicaal, maar het is niet meer dan de tot en met 2019 heersende ongelijkheid onder ogen zien. Zowel mannen als vrouwen hebben impliciete vooroordelen tegen vrouwen, en deze vooroordelen beïnvloeden onze besluitvorming. Voortbouwend op het vrouwenqoutum is het vierde voornemen dat in 2020 ook de gendergelijkheid in de overige 5000 ondernemingen zo snel mogelijk gelijk wordt getrokken.

Ongelijkheid is niet de schuld van één groep, één fout of één misvatting. Faal, sta op, bluf en durf. Wees bewust van de heersende ongelijkheid en neem de verantwoordelijkheid elkaar erop te wijzen. Dan kunnen we aan het einde van het jaar zeggen: zakte Nederland in 2019 nog elf plekken op de ranglijst van gelijkheid tussen man en vrouw, lieten we in 2020 zien dat het ook anders kan!

Ongelijkheid is niet de schuld van één groep, één fout of één misvatting.

  • Floor Doppen

    Floor is redacteur bij de talkshow Op1. Ze is een van de oprichters van Feminer. Ze gelooft dat ze met Feminer de lessen kan doorgeven die relevant zijn voor alle ambitieuze vrouwen die zichzelf onderschatten.

door | 13 januari 2020

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

Vrouwenrechten in crisis: een blik op feministische veerkracht

Vrouwenrechten in crisis: een blik op feministische veerkracht

In een interview met Anne-Floor Dekker onderzoekt Feminer hoe feministische veerkracht bijdraagt aan vrouwenrechten. Van historische context tot hedendaagse uitdagingen, Feminer onthult de impact van crises op vrouwenrechten en benadrukt de cruciale rol van inclusieve besluitvorming voor een hoopvolle toekomst.

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!