Nadat we het nieuwe jaar spectaculair hebben ingeluid en een dagje de tijd hebben genomen om hiervan bij te komen, is het moment echt aangebroken om vol frisse energie aan 2019 te gaan beginnen. Een nieuw jaar betekent ook een nieuwe agenda. Een tabula rasa van 365 dagen, die je nog naar hartenlust kan invullen met leuke activiteiten. Weet je niet waar je moet beginnen? Hoe je moet kiezen tussen alle vette dingen die je in 2019 kan doen? Feminer saves the day: hierbij een lijstje met gave evenementen in januari die je niet wilt missen.

MAN VAN 2019: DE FEMINIST

 • Waar? De Balie, Amsterdam
 • Wanneer? Donderdag 17 januari – 20:00 uur
 • Wat kost het? €13,-

Hoe kunnen mannen meer betrokken worden bij feminisme? De Balie onderzoekt het samen met Mehri Zamandin (gespecialiseerd in Gender & Seksualiteit en mede-oprichter van Wonda Women), Ilias Mahtab (schijver, columnist en adviseur in de publieke sector), Kevin Heller (beveiliger en zelfverdedigingsinstructeur aan de Politieacedemie, schrijver en spreker over feminisme en ambassadeur van Emancipator) en Waal en Wind (een collectief van Eva Marie de Waal en Sophie van Winden).

Voor iedere man is er een gratis biertje!

VROUWEN/STEMMEN – 100 jaar vrouwen in de politiek

 • Waar? TivoliVredenburg, Utrecht
 • Wanneer? Donderdag 24 januari – 20:00 uur
 • Wat kost het? €15,-

Op donderdag 24 januari wordt er in TivoliVredenburg 100 jaar vrouwenkiesrecht gevierd. Wat heeft 100 jaar vrouwenkiesrecht betekend voor Nederland, hoe staat het met de positie van vrouwelijke politici en wanneer krijgen we nou eindelijk eens een vrouwelijke minister-president?

Eveline van Rijswijk maakt met haar audiovisuele onewomanshow De Première de balans op na één eeuw vrouwen op het Binnenhof. Na afloop bespreken o.a. Julia Wouters (auteur ‘De Zijkant van de Macht’) en Devika Partiman (Stem op een Vrouw) de huidige stand van zaken. Waarom is gelijke representatie zo belangrijk en hoe krijgen we nog meer vrouwen in de politiek? Samen maken we een strijdplan voor de komende honderd jaar. Want Els Borst zei het al: ‘Politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten’.

GROTE DENKERS: LOU SALOMÉ

 • Waar? De Balie, Amsterdam
 • Wanneer? Vrijdag 25 januari – 20:00 uur
 • Wat kost het? €13,-

“Een feministische denker in pre-feministische tijden” zo wordt filosoof, schrijver en de eerste vrouwelijke psychoanalyticus Lou Salomé genoemd. In de Balie kan je met o.a. schrijver Joke Hermsen, psychoanalyticus Iki Freud en schrijver Persis Bekkering in haar belevingswereld duiken. “Ik leid mijn leven zoals ik dat wil, ongeacht de uitkomst.”

DE VRIJHEIDSLEZING: MARYAM NAMAZIE

 • Waar? De Balie, Amsterdam
 • Wanneer? Woensdag 30 januari – 20:00 uur
 • Wat kost het? €12,50

Iraanse activiste Maryam Namazie strijdt voor de rechten van vrouwen, minderheden en ongelovigen wereldwijd en houdt op op 30 januari de 24ste Vrijheidslezing in de Balie. De avond wordt gevuld in samenwerking met o.a. Nazmiye Oral (schrijfster en actrice), Nafiss Nia (dichter en filmmaker), Nadia Moussaid (programmamaker en presentator) en Shirin Musa (vrouwenrechtenactivist en directeur van Femmes for Freedom). Namazie gaat in gesprek over haar visie op de positie van vrouwen en minderheden binnen religie, evenals de vrijheid om juist niet gelovig te zijn. Hoe creëren we een samenleving die individuen in staat stelt in vrijheid hun geloof te kunnen kiezen, maar waarin het ook geaccepteerd wordt niet gelovig te zijn?