Op weg naar de top: Mies Bos (21)

Home > Op weg naar de top: Mies Bos (21)
Tussen alle drukte in december door, kon ik Mies Bos nog spreken in Bar Beton. Het moest wel vroeg zijn, want we moesten snel door naar studie. Zodoende spraken we […]

Door Feminer Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van ons Online Magazine. Zelf bijdragen als gastcolumnist? Stuur ons via redactie@feminer.nl een korte introductie van jezelf en een opzet voor je column. Wie weet staat je stuk binnenkort in ons magazine!

5 maart 2019

door | 5 maart 2019

Tussen alle drukte in december door, kon ik Mies Bos nog spreken in Bar Beton. Het moest wel vroeg zijn, want we moesten snel door naar studie. Zodoende spraken we om 9 uur af. Bleek voor ons beiden toch echt wel vroeg te zijn, dus een mooie portretfoto, die altijd voor dit interview gemaakt wordt, is helaas niet gelukt.

Wie is Mies Bos? 

Mies Bos is 21 jaar en studeert rechten aan de Universiteit Utrecht én Internationale Betrekkingen in Leiden. Naast haar studie heeft ze een passie voor theater en is ze groot fan van theatermakers Lucas de Man en Ahmed Polat. Wat ze later precies wilt doen weet ze nog niet. Ze weet echter wel dat ze komend jaar het eerste half jaar graag zou willen zeilen, aangezien ze dan een tijdje vrij is.

Zeilen? Wat leuk, hoezo wil je dat doen wanneer je straks klaar bent?

“Toen ik zes was, ben ik samen met mijn ouders een half jaar gaan zeilen op de Middellandse Zee. Ik heb daar hele positieve herinneringen aan over gehouden. Volgend jaar zou ik graag de Atlantische Oceaan op willen. Na het zeilen is het mijn droom om een master bij Sciencepo (red: staat bekend als een van de beste universiteiten in de international betrekkingen richting)  in Parijs te doen.

Heb je in het kader van internationale betrekkingen nog een focusgebied?

Ik vind Afrikaanse landen interessant. Ik heb vroeger op het United World College (UWC) gezeten en ik had in mijn eerste jaar een kamergenoot uit Congo en in het tweede jaar een kamergenoot uit Sierra Leone. Ik denk ook daarom dat ik mij verbonden voel met Afrikaanse regio. Mijn ervaringen bij het UWC hebben ook echt mijn interesse in internationale betrekkingen opgewekt. Je woont op een kamer met vier mensen en het was regelmatig zo dat je aan het ontbijt zat en niet naar de klas wilde, omdat je zulke interessante gesprekken en discussies had.”

Samen met Pien Offerhaus, Sara de Monchy en Jesler Bos ben jij de Kiesvrouwen. Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

“Drie jongens uit Amsterdam zijn samen de kiesmannen. Eén van hen heeft ook UWC gedaan en daarom zijn Pien, Jesler en ik naar hun show in het Paradiso gegaan ten tijde van de gemeenteraadsverkiezingen. Wij besefte tijdens hun show dat het heel belangrijk is dat dit wordt gedaan, Na de show, zijn we naar ze toe gegaan en zeiden wij dat wij de Kiesvrouwen wilden worden. Het was eerst als grapje bedoeld maar nog geen week later zaten we in een cafe om met elkaar het concept te bespreken. Vanaf het eerste moment ben ik er super enthousiast over. Een week later weer waren we op een symposium van de Veerstichting en toen hebben we Sara erbij betrokken. De Kiesvrouwen willen een show gaan opzetten in Utrecht in het belang van de Europese verkiezingen.”

Waarom vinden jullie het zo belangrijk?

“Bij de vorige Europese verkiezingen heeft 18% van de jongeren gestemd. Dat is minder dan 1 op de 5. Ik denk dat het onwijs belangrijk is om jongeren te vertellen wat er gaande is. Ik denk dat jongeren het wel interessant vinden, maar dat het lastig is om de ontwikkelingen van de politiek bij te houden. Met de Kiesvrouwen, door entertainment en show, willen we  jongeren enthousiasmeren voor de Europese verkiezingen. En ik denk dat we met precies deze Europese verkiezingen op een heel belangrijk punt staan wat de toekomst van Nederland en Europa drastisch kan gaan bepalen.”

Waarom denk je dat jongeren het lastig vinden om de Europese verkiezingen te volgen?

“Het lijkt allemaal zo erg op elkaar, je hoort van het Europees Parlement, Europese Commissie, Pietje die iets roept en Jantje die iets schreeuwt. Je moet je echt er in verdiepen en dat staat vaak niet op iemands prioriteitenlijstje. Politiek wordt nog niet mega interessant gevonden, de eerste stap om er echt op in te gaan gebeurt niet echt.”

Hoe ziet jullie show eruit?

“We willen een leuke sfeer creëren, politiek wordt vaak geassocieerd met debatten en lezingen. Wij willen politieke artiesten laten optreden, met veel grappen, quizzen, muziek en rap. Tussendoor vertellen we hoe de Europese Unie organisatorisch in elkaar zit en wat de partijprogramma’s inhouden. “Hoe werken de Europese verkiezingen?” “Waarvoor stem je?” Daarnaast zullen we ons op een paar speerpunten richten en aan de hand van partijprogramma’s uitleggen hoe de partijen deze speerpunten behandelen. Tijdens de show staan wij zelf op het toneel en loodsen wij de mensen door de politiek heen.”

Gaat het anders zijn dan de Kiesmannen?

“Daar zijn we nog over in gesprek. De show zal 20 mei plaatsvinden, dus we hebben nog zeven maanden. We willen ons wel gaan onderscheiden maar we weten nog niet precies hoe. Wij hebben wel exact hetzelfde doel. De Kiesmannen zijn wel nog met andere dingen bezig behalve verkiezingsshows. Wij zullen ons voorlopig focussen op deze show.”

Jullie moeten vrij veel kennis van zaken hebben. Hoe gaan jullie dat aanpakken?

“Wij gaan naar Brussel om in gesprek te gaan met parlementsleden. Ook gaan we vaak naar lezingen in  onder andere de Balie en Pakhuis de Zwijger. En we zijn ook in contact met de liaison van het Europees Parlement in Den Haag.”

Gaan jullie ook met Europese Commissie praten?

“Ja, maar dat gaat wel lastig worden”

Wat is je belangrijkste les die je wilt delen met de rest?

“Bij de Kiesvrouwen kan ik helemaal mijn eigen plan trekken. En ik ben daardoor erachter gekomen dat je als student zoveel kunt doen. De wereld ligt echt aan onze voeten in die zin, lekker groot denken. Net was ik twijfelachtig over de commissie, maar eigenlijk moet ik daar zekerder zijn: tuurlijk gaan we met de Commissie praten. Ik ben altijd extreme positief over alles, ik zie overal kansen en positiviteit. Ook als het een keer niet goed gaat, is er geen man over boord. Je bent jong. Maak je geen zorgen.”

Geschreven door Myra Bledoeg 

  • Feminer Redactie

    Dit artikel is geschreven door de redactie van ons Online Magazine. Zelf bijdragen als gastcolumnist? Stuur ons via redactie@feminer.nl een korte introductie van jezelf en een opzet voor je column. Wie weet staat je stuk binnenkort in ons magazine!

door | 5 maart 2019

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!