Edna Adan Ismail: De vrouw die regels brak en nieuwe maakte

door | 8 januari 2020 | Nieuws

Tijdens TEDxAmsterdamWomen deed voormalig minister Edna Adan Ismail een boekje open over haar onwijs inspirerende leven. Deze Woman of Firsts vertelde in haar praatje – dat van ons nog wel drie uur langer had mogen duren – over haar levensloop, prestaties en filosofie.   

Deze geweldig inspirerende vrouw is in 1937 geboren in voormalig Brits Somaliland, nu een regio in Somalië. Door haar vader’s opvoeding is Ismail een van de weinige Somalische vrouwen die in het buitenland heeft kunnen studeren. Eerst in Djibouti en daarna in het Verenigd Koninkrijk waar ze opleidingen tot verpleegkundige en verloskundige volgde. Haar eerste poging in 1980 om een ziekenhuis te bouwen in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, mislukte doordat ze moest vluchten voor de burgeroorlog. In 2000 kwam ze terug om in Somaliland een kraamkliniek te stichten. Inmiddels is het ziekenhuis enorm succesvol geworden en uitgebreid tot een opleidingsplek voor veel vrouwelijke geneeskunde en verpleegkunde studenten. 

Het ziekenhuis wat ze opende in het door oorlog verwoeste Somalië is slechts één van Ismail’s vele achievements, haar hele leven zet ze zich al in voor anderen. Zo heeft ze voor verschillende goede doelen gewerkt om genitale mutilatie praktijken tegen te gaan, en was ze de first lady van Somalië in 1960 en de eerste vrouwelijke minister van Somaliland van 2003 tot 2006. Op haar 82e strijdt ze nog steeds vurig voor de afhankelijkheid van de regio. 

Ismail gelooft in de kracht van onderwijs, volgens haar het cement dat alle toekomstige successen aan elkaar metselt. Door haar vader is ze thuis geschoold, ze noemt zichzelf dan ook “een somalische vrouw die is geboren in een land waar onderwijs niet beschikbaar was voor meisjes.” Door haar succes, wil ze ook een rolmodel zijn voor andere vrouwen. 

In haar boek “A Woman of Firsts: The midwife who built a hospital and changed the world”, heeft ze al haar ervaringen en wijze levenslessen gebundeld. 

Feminer

Feminer

Meer lezen?

De diepte in

Gouden tips

Meningen

Rolmodellen