Waar mijn feministische hart sneller van gaat kloppen? Samenkomen met veel verschillende vrouwen, inspirerende gesprekken met elkaar voeren en prangende vragen stellen aan mijn rolmodellen. Dit heb ik allemaal meegemaakt tijdens Feminer aan Tafel Utrecht.
Mijn eerste Feminer Aan Tafel ervaring was nog beter dan verwacht. Ik keek er heel erg naar uit, was benieuwd bij welke vrouwen ik die avond aan mocht schuiven en wat voor gesprekken er aan tafel zouden ontstaan. Ik vond het fantastisch om met zoveel verschillende vrouwen te kunnen praten. Mijn doel van de avond was om een mooie reportage te schrijven, maar natuurlijk ook om nieuwe vrouwen te ontmoeten en inspirerende verhalen te horen. Benieuwd hoe het was? In deze reportage vertel ik erover!
Een inspirerende opening
De avond bij Gasthuis Leeuwenbergh in Utrecht begon met een glas wijn en het ophalen van mijn naamkaartje en tafelindeling. Bij binnenkomst was ik enorm onder de indruk van de hoeveelheid vrouwen die op de avond samenkwamen. Meer dan honderd vrouwen, waaronder zestien rolmodellen en het fantastische Feminer Aan Tafel – Utrecht team. Opeens was het best spannend: bij wie kom ik straks aan tafel?
Mijn zenuwen verdwenen meteen toen ik mijn tafel voor de eerste ronde en het voorgerecht gevonden had. Ik stelde me voor aan de vier jonge vrouwen die al aan tafel zaten en even later schoof ons rolmodel, journaliste en schrijfster Milou Deelen, aan. Ze was heel geïnteresseerd in wat wij deden en we hebben het in korte tijd over veel onderwerpen gehad. Een van mijn doelen is om ooit een boek te schrijven en publiceren, dus ik vond het heel interessant om met Milou in gesprek te gaan over wat je met – of zonder – talige opleiding allemaal kan bereiken in de journalistiek en literatuur.
De eerste ronde werd afgesloten met een speech van Aline Arends. Zij is directeur projecten bij Stedin en is verantwoordelijk voor de uitbreiding en vervanging van het energie- en gasnetwerk in het Stedin gebied. Haar doel is om “de wereld een beetje mooier te maken”. Ze heeft in Delft gestudeerd en haar dochter is haar recent achterna gegaan. Aline vertelde dat ze dacht dat de wereld in Delft, en vooral de man-vrouw verdeling, inmiddels wel verandert zou zijn, maar dat valt toch tegen. Dit laat zien dat het nog steeds nodig is voor vrouwen om bij elkaar te komen om over elkaars ervaringen in gesprek te gaan.
Heb ambitie om te groeien, maar sta ook stil en geniet van wat je op dit moment aan het doen bent.
Met de neus op de feiten
Na de speech van Aline verplaatste iedereen naar een andere tafel voor de tweede ronde en het hoofdgerecht. Ik schoof aan bij Laura Bles-Temme, partner bij RSM Nederland, een netwerk van onafhankelijke accountants, fiscalisten en consultants. Iedereen aan tafel stelde zich voor en de schalen met heerlijke Iraanse gerechten werden geserveerd. Laura vertelde ons over haar carrière, hoe ze is gegroeid en bij haar huidige functie terecht is gekomen. Het belang om gezien te worden kwam ter sprake, iets waar zij ervaring mee had aan het begin van haar loopbaan. Ze had een sponsor in het bedrijf die vertrouwen in haar had en haar vanaf het begin zag. Nu ze zelf verder is gegroeid geeft ze dit stokje graag door.
Voordat we begonnen aan het toetje van de avond kregen we een speech van Sophie Witteveen. Ze is landelijk bestuursvoorzitter van de VVAO, een internationaal kennisnetwerk van hoger opgeleide vrouwen, gericht op positieverbetering en een leven lang empowerment. Tijdens haar speech presenteerde Sophie de cijfers van de recente VVAO Emancipatie Dashboard. Het was een indrukwekkend, maar ook zorgwekkend verhaal over de economische afhankelijkheid van veel vrouwen, het onbetaald werk dat vrouwen doen en ondervertegenwoordiging van vrouwen in bepaalde sectoren, zoals de politiek. Sophie maakt met de VVAO duidelijk dat we er nog niet zijn en dat er nog hard gewerkt moet worden voor gelijkheid.
Ik wil weten hoe het werkt, hoe dingen in elkaar zitten, zodat niet enkel mannen betrokken worden bij de beslissingen die gemaakt worden. Vrouwen moeten er deel van uitmaken.
Zelfvertrouwen en jezelf blijven
Het toetje werd geserveerd en ik zat aan tafel bij Aline Arends. Haar speech had al indruk op mij gemaakt, dus ik was extra benieuwd waar het gesprek aan tafel over zou gaan. Aline vertelde dat ze merkt dat mannen sneller solliciteren naar een functie, ook al voldoen ze niet aan alle eisen. Vrouwen hebben dat zelfvertrouwen vaak niet, en dat is zo zonde. Waar komt dat door? “Het zit zo ingebed in de maatschappij. Stereotype ideeën over hoe mannen en vrouwen zich moeten gedragen, dat heeft er invloed op”, zegt een van de vrouwen aan onze tafel.
Laura Bles-Temme was de laatste spreker van de avond. Haar speech sloot aan op wat ze aan tafel vertelde. “Het is zo belangrijk om gezien te worden. Ik gun iedereen een plek waar je iemand tegenkomt die vertrouwen in je heeft.” Laura benadrukt ook dat je kansen moet aannemen als je ze krijgt, ook als de voordelen vooraf nog niet helemaal duidelijk zijn. Juist deze kansen kunnen je perspectief verbreden en ruimte voor ontwikkeling bieden. “Ontwikkelingen zijn nodig, maar probeer zoveel mogelijk bij jezelf te blijven en het op jouw manier te doen.”
Mijn motto is: morgen beter dan vandaag.
De avond vloog voorbij en ik fiets vol nieuwe indrukken en inspiratie naar huis. Ik heb een ontzettend leuke en verrassende avond gehad. Heb jij na het lezen van deze reportage ook zin om aanwezig te zijn bij een Feminer Aan Tafel? Later in het jaar volgen er nog diners in Amsterdam, Rotterdam en Delft. Hopelijk zien we jou binnenkort aan tafel, of bij een van onze andere evenementen!