✉️ info@feminer.nl

Van Gazpacho tot Gesprek: Feminer Aan Tafel Amsterdam

Home > Magazine > Van Gazpacho tot Gesprek: Feminer Aan Tafel Amsterdam
Inspirerende gesprekken met vrouwelijke rolmodellen, heerlijk eten en uitzicht over het IJ. Lees hier over de waardevolle avond die onze redacteur Milou had.

Door Milou Idink

Milou (20) is een derdejaarsstudent journalistiek. Ze is activistisch ingesteld, heeft graag keukentafeldiscussies en uit haar feminisme het liefst op een creatieve manier.

29 april 2024

by | 29 april 2024

Een avond vol inspirerende gesprekken en lekker eten? Daar zeg ik geen nee tegen. Precies dat vind je bij Feminer Aan Tafel. Ik ging naar de eerste editie in onze hoofdstad en ik vertel je hier precies hoe dat was. 

Na een korte treinreis wandel ik naar restaurant Vooges aan t ‘IJ. De sierlijke decoratie en prachtig gedekte tafels kleden de ruimte mooi aan. Door de grote ramen in de zaal ben ik de hele avond onder de indruk van het schilderachtige uitzicht op het water. 

Tartaar, tijdschriften en carrièretips

Na een korte borrel schuiven ik en zes andere vrouwen die ik niet ken, aan bij Hilmar Mulder, de hoofdredacteur van Libelle. We hebben het over van alles: de leuke en minder leuke delen van haar baan en hoe ze met een mode-achtergrond de tijdschriftenwereld ‘ingerold’ is. Ze is ook hoofdredacteur geweest van de magazines Elle, Grazia en Cosmopolitan, dus ik ben onder de indruk.

Wacht niet tot je gevraagd wordt en wees pro-actief

Ik vraag haar of ze wel eens last heeft gehad van impostersyndroom. Het is een onderwerp dat me de laatste tijd bezighoudt: meer vrouwen hebben er last van dan mannen. Vooral als ze succesvol zijn, hebben ze het gevoel ieder moment door de mand te vallen. Ze zegt volmondig ‘nee’. Mulder: “Ik denk altijd wel dat ik het kan. Ik ben gewoon bloody eigenwijs.”

Dat is ook in lijn met het carrièreadvies dat ze mij en de rest van de tafelende vrouwen meegeeft: “Wacht niet tot je gevraagd wordt en wees pro-actief.”

Uitdagende Vragen met Mei-Li Vos

Na de gazpacho krijgt Mei-Li Vos de microfoon aangereikt. Vos is senator voor GroenLinks-PvdA en ondervoorzitter van de Eerste Kamer. Ze begint een gesprek in de zaal door te vragen: waarom hebben we in Nederland nog geen vrouwelijke premier gehad?

Mei Li denkt dat er een cultuurverandering nodig is om dit mogelijk te maken. In Nederland moet je bereid zijn ‘getrouwd te zijn met de politiek’, wil je een hoge functie hebben. Het is bijna niet te combineren met ouderschap of een relatie. Ze ziet Finland en Nieuw-Zeeland als voorbeeldlanden: “Daar is een zachtere cultuur en hoef je niet gelijk een politieke junkie te zijn.”

 

Knolselderijsteak en de krant

Daarna schoof ik aan bij Elsbeth Stoker. We aten knolselderijsteak als voorgerecht. Elsbeth is sinds 2005 verslaggever bij de Volkskrant en schrijft over onderwerpen variërend van sociale economie tot misdaad. Voor mij als beginnend journalist is het interessant. Ik krijg een inkijkje in hoe het is om op zo’n grote redactie te werken, wat ik ook best zou willen.

 

Vrouwen hebben kleine marges waarin we mogen bewegen, focus daarom op je eigen integriteit

 

Levenslessen

Tussendoor krijgen we levenslessen van Frederieke Vriends. Ze is directeur van Mind Us, een stichting die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren. Als eerst adviseert ze ons te focussen op vrijheid en avontuur. Ze deelt met de jonge vrouwen in de zaal een metafoor die ze eerder zelf hoorde: “Voor je 30e bepaal je de grootte van je voetbalveld, daarna leer je erop te spelen.”

Ook raadt ze ons aan om altijd bij onze eigen waarden te blijven. Let goed op wie je bent en wie je wil zijn. Vriends: “Als vrouw hebben we kleine marges waarin we mogen bewegen, focus daarom op je eigen integriteit.”

 

Toetjes en nieuwe inzichten

De avond werd afgerond met dessert en gesprekken met Rinke Schoffelmeer. Ze is Campus Recruiter bij EY. Dat betekent dat zij de instroom van personeel regelt. Het bedrijf is actief op het gebied van accountancy, belastingadvies en bedrijfsadvies. Dat is een heel ander vakgebied dan wat ik ken, maar juist daarom zo interessant.

De studies van de vrouwen aan tafel verschillen enorm: van finance tot interdisciplinaire sociale wetenschappen en van geneeskunde … tot mijn eigen studie journalistiek. We hebben het over de grote verschillen in genderdiversiteit binnen onze verschillende werkvelden. Het wordt een boeiend gesprek over hoe we seksisme ervaren op de werkvloer. In de sociale wetenschappen en journalistiek speelt het minder dan in de finance, merken we al snel op.

Schoffelmeer schreef haar scriptie over het belang van vrouwelijke leidinggevenden op de carrièreontwikkeling van vrouwelijke werknemers. Schoffelmeer vertelt dat ze het als vrouwelijke personeelsrecruiter toch uitdagend vindt om gendergelijkheid te bevorderen binnen haar bedrijf.

Terugkijkend op de terugweg

Na frisse cocktails en een enorme groepsfoto loop ik terug naar het station. Ik voelde me opgeladen door de inspirerende gesprekken en de nieuwe inzichten die ik had opgedaan. Met komende diners in Rotterdam en Delft, is Feminer Aan Tafel een must-visit voor iedereen die op zoek is naar motivatie en netwerkkansen.

Ben je ook geïnteresseerd om deel te nemen aan een Feminer Aan Tafel diner? Dit is je kans om inspirerende vrouwen te ontmoeten en je eigen netwerk uit te breiden. Hopelijk zien we elkaar aan tafel!

  • Milou Idink

    Milou (20) is een derdejaarsstudent journalistiek. Ze is activistisch ingesteld, heeft graag keukentafeldiscussies en uit haar feminisme het liefst op een creatieve manier.

    Bekijk Berichten

by | 29 april 2024

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!