Max’s Mints: de duurzame pepermunttoekomst

Home > Magazine > Rolmodellen > Max’s Mints: de duurzame pepermunttoekomst
Lydian Vandermaelen Lydian studeert Communicatie- en Informatiewetenschappen. Haar nieuwsgierige blik en oog voor detail maken haar een waardevolle en betrouwbare toevoeging aan het team. Bekijk Berichten

Door Lydian Vandermaelen

Lydian studeert Communicatie- en Informatiewetenschappen. Haar nieuwsgierige blik en oog voor detail maken haar een waardevolle en betrouwbare toevoeging aan het team.

4 april 2020

door | 4 april 2020

door | apr 4, 2020 | Rolmodellen

Floor van der Steen richtte drie jaar geleden samen met haar vader Max’s Mints op. Met Floors achtergrond in de duurzame voeding en haar vaders achtergrond in de zoetwaren gingen de twee voor het snoepschap staan en bekeken ze wat er nog mistte. Zo werd het idee van Max’s Mints geboren, het eerste duurzame pepermuntje in Nederland. Ik spreek Floor over hoe het is om als vrouwelijke ondernemer een bedrijf te starten en wat het duurzame ondernemerschap allemaal met zich meebrengt. 

Jammer dat we elkaar niet in het echt kunnen spreken, maar het is natuurlijk belangrijk om social distancing serieus te nemen. Merken jullie als bedrijf veel van de gevolgen van het Coronavirus?

Ja best wel. We waren met best wel grote klanten bezig voordat dit allemaal gebeurde.

Door de huidige omstandigheden hebben zij hun prioriteiten niet liggen bij een nieuw pepermuntje. We zijn in de afgelopen jaren ontzettend hard gegroeid en nu staan we verplicht even stil, alles loopt even anders als gepland.

Dat laat dan wel ruimte voor een terugblik. Vertel, hoe zijn jullie ooit Max’s Mints begonnen? 

In 2017 gingen mijn vader en ik voor het snoepvak in de supermarkt staan en vroegen we ons af waar we nog kansen zagen voor in de toekomst. We zagen dat Tony’s Chocolonely al veel voor de chocolade industrie betekent en dat het koekschap ook al vol ligt met verantwoorde producten. Bij de pepermuntjes zagen we echter dat Wilhelmina en Smint al erg lang de markt domineren, en dat hun producten niet per se vegan en duurzaam verantwoord zijn. Daar zagen wij mogelijkheden voor een duurzamere variant.

Wat is er zo duurzaam aan jullie pepermuntjes?

We proberen aan alle kanten in de productieketen betere keuzes te maken. Zo zijn de mints biologisch, natuurlijk, veganistisch en worden ze bij een sociale werkplaats verpakt in blik. We hebben gekozen voor blik omdat blik eindeloos recyclebaar is. Tuurlijk, als je echt diehard duurzaam wilt zijn gaat het om de grote keuzes die je maakt; dus of je vlees eet en of je het vliegtuig pakt, of toch met de trein op vakantie gaat. Maar toch, alle kleine keuzes samen maken ook een groot verschil. Dus waarom zou je dan niet kiezen voor een beter pepermuntje?

Welke fouten hebben jullie in het begin gemaakt?

Heel veel, en nog steeds loopt alles niet altijd zoals we zouden willen. Als beginnend ondernemer doe je alles voor de eerste keer en dat gaat met vallen en opstaan. Er bestaat geen kant-en-klaar handboek voor hoe je jouw onderneming gelijk een succes maakt. Ik had bijvoorbeeld laatst stickers besteld voor de blikjes, bleek dat ik ze te klein had besteld. Dan baal je wel, want je wilt vaart maken maar tegelijkertijd ook een perfect product afleveren. Daarom passen we de 80-20 regel vaak toe: we zorgen dat iets voor 80 procent goed is, en dan gaan we verder in het proces. Als je gaat wachten totdat iets helemaal perfect is ben je namelijk vaak te laat. Dat finetunen komt dan later wel. 

Hoe is het om een onderneming te hebben samen met je vader?

Dat gaat verrassend goed. Vroeger vond ik het lastig om mijn mond open te trekken wanneer ik het ergens niet mee eens was, dat durf ik bij mijn vader meer dan bij andere mensen. Hier leer ik ook veel van. 

En hoe is het als vrouwelijke ondernemer in deze branche?

Ik denk dat je als vrouwelijke ondernemer voor- en nadelen ondervindt. Max’s Mints wordt voornamelijk verkocht aan tussenliggende partijen. Zij vinden het leuk dat ik een jonge, enthousiaste en gedreven vrouw ben. Tegelijkertijd maakt dat ook dat ik soms minder serieus wordt genomen, ze gaan sneller in zee met iemand die al veel ervaring heeft, maar dit geldt net zo erg voor mannen. Dat ik een vrouw ben levert denk ik alleen maar voordelen op, zo gooi ik wel eens mijn vrouwelijke charmes in de strijd om iets makkelijker te bereiken. Je moet toch roeien met de riemen die je hebt. 

Welke tips zou je andere jonge ondernemers meegeven?

Mijn gouden tip is echt: just do it. Als je een goed idee hebt moet je er gewoon voor gaan, het is zó gaaf om te zien dat jouw idee dan werkelijkheid wordt. Ik wist vroeger niet zo goed wat ik wilde, maar ik weet nu wel dat ik nooit meer niet-ondernemer wil zijn. 

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Onze missie is zeker nog niet ten einde. We hopen binnenkort Max’s Mints nog verder uit te breiden, met bijvoorbeeld limited edition verpakkingen en een horecavariant. Er zijn nog talloze mogelijkheden die we kunnen uitvoeren.

Lees kijk- en luistertips.

Lezen: Everything is figureoutabele van Marie Forleo. Dit boek helpt je te herinneren dat echt álles op te lossen is, ook al voelt dat soms niet zo. Zoals een eigen bedrijf tot een succes maken.

Kijken: Our Planet op Netflix. Een documentaire serie van David Attenburough die ons laat zien hoe mooi en fragiel onze planeet is. Dit zet je aan het denken over goed omgaan met de aarde, een onderwerp dat ik heel belangrijk vind.

Luisteren: FastforwardAmy podcast. Dit is een goede vriendin van mij. Ze helpt (vrouwelijke) ondernemers door middel van een podcast en een online service hun business op te schalen.

  • Lydian Vandermaelen

    Lydian studeert Communicatie- en Informatiewetenschappen. Haar nieuwsgierige blik en oog voor detail maken haar een waardevolle en betrouwbare toevoeging aan het team.

    Bekijk Berichten

door | 4 april 2020

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

Vrouwenrechten in crisis: een blik op feministische veerkracht

Vrouwenrechten in crisis: een blik op feministische veerkracht

In een interview met Anne-Floor Dekker onderzoekt Feminer hoe feministische veerkracht bijdraagt aan vrouwenrechten. Van historische context tot hedendaagse uitdagingen, Feminer onthult de impact van crises op vrouwenrechten en benadrukt de cruciale rol van inclusieve besluitvorming voor een hoopvolle toekomst.

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!