✉️ info@feminer.nl

“Als we vergeten om de vrouw te helpen, dan komt het nooit goed met de positie van migranten in Nederland.”

Home > Magazine > Rolmodellen > “Als we vergeten om de vrouw te helpen, dan komt het nooit goed met de positie van migranten in Nederland.”
Afbeelding bij genderneutrale taal
Rosa Soeterbroek Rosa studeert dit jaar Gender Studies aan de London School of Economics. Vanaf de andere kant van de Noordzee schrijft ze over wat haar opvalt aan het Londense […]

Door Rosa Soeterbroek

Rosa studeert dit jaar Gender Studies aan de London School of Economics. Vanaf de andere kant van de Noordzee schrijft ze over wat haar opvalt aan het Londense leven en belangrijke feministische thema’s.

23 juli 2020

by | 23 juli 2020

by | jul 23, 2020 | Rolmodellen

Ooit zelf naar Nederland gekomen als vluchteling uit Burundi, richtte Aline Ntunzwenimana in 2019 Women Power op, haar eigen detacheringsbureau waarmee ze vrouwen in de bijstand die vluchteling zijn aan het werk helpt. Aline zag hoe mensen worstelen met een baan vinden en participeren in de Nederlandse maatschappij, dus kwam ze in Actie. Nu beschermt ze de vergeten positie van niet-Westerse vrouwelijke vluchtelingen in Nederland. Rosa Soeterbroek interviewde haar over vrouwen inspireren die de hoop hebben opgegeven.

Wat is Women Power?

“Het idee voor Women Power werd geboren in 2018 toen buren en vriendinnen mij regelmatig om hulp vroegen.” begint Aline. Women Power is een detacheringsbureau dat vrouwen met een niet-westerse achtergrond die vluchteling zijn aan een baan helpt. 

Vaak hebben deze vrouwen weinig kennis van vaardigheden die nodig zijn om überhaupt te kunnen solliciteren, zoals omgaan met computers of een cv maken.

“Er zijn zo veel mensen die heel veel vragen hebben, die help ik met mijn trainingen en workshops. Women Power is er voor mensen die denken dat werken en meedoen in de maatschappij niet meer mogelijk is voor hen.” 

Waarom is Women Power zo belangrijk?

“Als je kijkt naar hoeveel mensen hier met een uitkering zitten, dan schrik je je rot. Zo veel van deze mensen blijven in de bijstand, zonder een daadwerkelijke reden om niet te kunnen werken. Dat vind ik raar. Hoe kan de gemeente sommige vrouwen vijf, tien of zelfs víjftien jaar thuis laten zitten? Ze ontvangen veel geld, maar het geld leidt nergens toe. Ze leven niet gelukkig en het is ook nog eens slecht voor de economie. Dat kan anders.” 

In een interview met het NRC zei je: “Als je de moeder aan een baan helpt, dan help je het hele gezin.” Waarom is het zo belangrijk om juist de vrouwen te helpen?

“Je zit thuis, je wordt depressief. Daardoor leer je de taal niet, geef je geen goed voorbeeld aan je kinderen en begin je te klagen. Nederland doet niks voor me, dat idee. Eigenlijk wonen deze vrouwen in Nederland, maar ze kunnen niet meedoen.” Aline herhaalt hoe jammer ze het vindt dat deze vrouwen in een vrijwel compleet geïsoleerde omgeving leven. De gevolgen voor het gezin en de wijk zijn duidelijk: “De criminaliteit in Amsterdam Zuidoost, de wijk waar Women Power is gevestigd, komt doordat mensen er steevast thuis zitten. Er is frustratie in huis, een te laag inkomen, en ruzie tussen ouders. Kinderen worden ongelukkig en gaan de straat op.” Deze jeugdcriminaliteit zal niet stoppen totdat de gemeente zich tot de moeders richt, meent Aline.

Hoe krijg je deze vrouwen uit deze situatie, als ze de hoop al hebben opgegeven?

“De vrouwen, de moeders, die moeten naar het werk kunnen, een eigen inkomen hebben, zelfstandig zijn.” In feite moet de mentale knop omgedraaid worden. In plaats van passief thuis zitten met een negatief zelfbeeld, moeten vrouwen worden geactiveerd om te zien wat ze allemaal kunnen bijdragen aan de Nederlandse maatschappij. Een beter begrip van de samenleving is hiervoor nodig, vindt Aline. Bovenal is het belangrijk dat deze vrouwen beseffen dat ze aan het werk kunnen en iets te bieden hebben. “Ze zijn vergeten wie ze zijn. Dus ze moeten wakker worden, zich realiseren dat het mogelijk is.”

Welke trainingen geef je bij Women Power?

“We hebben drie basis trainingen op instapniveau, waarvan de eerste en belangrijkste de ‘wie ben ik?’ training is. Dan kijken we naar wat ze deden in hun land van herkomst en welke talenten ze al hebben. We laten zien dat ze met hard werken hetzelfde kunnen bereiken in Nederland.” De belastingdienst en budgettering training zijn ook van groot belang. “Iedereen heeft moeite met het begrijpen van toeslagen, vaak krijgen ze teveel of te weinig. Ze zijn constant bezig met terugbetalingen, er is altijd iets mis. En dan heb je nog de brieven van de gemeente, zelfs een hoogopgeleid persoon heeft daar moeite mee.” 

Lukt het om deze vrouwen goed te helpen?

“Als je kijkt naar hoe hun houding verandert en hoe hun ogen weer gaan sprankelen, dan zie je welk effect de trainingen hebben. Maar het is niet altijd makkelijk, soms kom je er bijvoorbeeld achter dat sommige mensen niet kunnen schrijven. Of ze kunnen geen computer gebruiken. Al deze kleine vaardigheden en basiskennis, daar kan ik bij helpen. We helpen de vrouwen naast het leren van deze vaardigheden ook echt met het zoeken van een baan. Bij Women Power ontvangen ze daadwerkelijke begeleiding hierbij, we bellen voor ze en gaan mee naar het uitzendbureau.”

Wat is de meest bijzondere ervaring die je hebt gehad met het begeleiden van een vrouw?

“Dat was toen ik een vrouw hielp die al een uitkering had vanaf 2008. In het begin was ze verdrietig, ze geloofde niet in zichzelf. Ze is een alleenstaande moeder, had nooit gewerkt en wist niet hoe ze werk kon combineren met het opvoeden van drie kindjes. Ze wist bijvoorbeeld niet dat ze kinderopvangtoeslag kon ontvangen als werkende ouder. Met haar heb ik dus een belastingdienst training gedaan, om te laten zien waar ze recht op hebben. Ik zei tegen haar: ‘Women Power is hier voor jou. Je bent belangrijk.’ Na de trainingen was ze helemaal geïnspireerd en binnen drie maanden had ze een baan. Het was een totale verandering, ze zag er veel gelukkiger en vrolijker uit. Nu helpt ze andere vrouwen om naar Women Power te komen, ze laat zien hoe mooi het kan zijn om werk te hebben en het gevoel te hebben dat je kennis en een doel hebt.”

Wie inspireert je?

“Zonder mijn vader had ik niets kunnen doen in Nederland. Mijn moedertaal is Frans, dus ik hoor altijd dat ik een accent heb en daar werd ik onzeker van. Maar mijn vader zei: denk nooit aan wat je niet hebt, maar focus op wat je wél hebt. Daar kun je zo veel mee bereiken. Dus met Women Power dacht ik gewoon, ik móet dit werk doen. Ik word er gelukkig van als ik iemand kan helpen en ik heb nu de mogelijkheden om dat te doen. Ik hou niet van stilzitten, ik wil altijd iets geven. En ik waardeer elk persoon, ik zie het goede in de ander.”

Hoe nu verder?

Hopelijk wordt Women Power binnenkort gesubsidieerd door de Amsterdamse gemeente, maar voorlopig wordt Aline ondersteund door vrijwilligersorganisaties en enkele stichtingen. In de toekomst hoopt Aline te kunnen samenwerken met uitzendbureaus om de transitie van vrouwen in de arbeidsmarkt te kunnen vergemakkelijken. Ook wil ze directe partnerschappen aangaan met bedrijven, zodat ze zonder omwegen arbeidscontracten kan afsluiten voor deze vrouwen.

Na dit online interview zit ik stuiterend achter mijn laptop. Aline barst van de passie en energie en dat is aanstekelijk. Dank je wel, Aline, voor het geweldige werk wat je doet voor deze vrouwen. 

  • Rosa Soeterbroek

    Rosa studeert dit jaar Gender Studies aan de London School of Economics. Vanaf de andere kant van de Noordzee schrijft ze over wat haar opvalt aan het Londense leven en belangrijke feministische thema’s.

    Bekijk Berichten

by | 23 juli 2020

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!