✉️ info@feminer.nl

Inclusie bij Allen & Overy: “We leveren het beste werk als mensen met diverse achtergronden en genders samenwerken”

Home > Magazine > Rolmodellen > Inclusie bij Allen & Overy: “We leveren het beste werk als mensen met diverse achtergronden en genders samenwerken”
Gecentreerd zijn Françoise Perrick en Mercedeh Naseri te zien, die geïnterviewd zijn
Françoise Perrick en Mercedeh Naseri vertellen hoe ze na hun rechtenstudie hier terecht zijn gekomen, wat hun werk en het bedrijf zo leuk maakt en hoe ze actief bezig zijn met inclusie en diversiteit.

Door Feminer Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van ons Online Magazine. Zelf bijdragen als gastcolumnist? Stuur ons via redactie@feminer.nl een korte introductie van jezelf en een opzet voor je column. Wie weet staat je stuk binnenkort in ons magazine!

11 oktober 2023

by | 11 oktober 2023

Dat een bedrijf als Allen & Overy perfect aansluit bij Feminer mag duidelijk zijn. Het advocatenkantoor is actief bezig om een prettige werkplek voor iedereen die er werkt te creëren. Ook zorgen ze voor een diverse instroom van nieuw talent, waaronder deze twee geweldige rolmodellen die ik mocht interviewen. 

Françoise Perrick is 30 jaar en werkt al meer dan vier jaar bij Allen & Overy. Voordat ze bij Allen & Overy begon met werken, heeft ze onder andere een onderzoeksmaster gevolgd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en een LL.M aan Columbia University in New York. Als je haar indrukwekkende CV goed bestudeert, zie je dat ze ook nog een bachelor in wiskunde heeft behaald. 

Mercedeh Naseri, 28 jaar, heeft de duale master onderneming & recht gedaan aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Mercedeh werkt sinds 5,5 jaar bij Allen & Overy. Beide ontzettend ambitieuze vrouwen dus. 

Françoise en Mercedeh zijn na hun master in het recht aan de Radboud Universiteit, beiden als advocaat begonnen bij Allen & Overy. Dat ze dezelfde titel dragen, betekent overigens niet dat ze hetzelfde werk doen, of dat hun werkdagen er hetzelfde uitzien. Zo zit Françoise om 11 uur ‘s ochtends thuis te werken, omdat ze vanochtend nog een sportles had, terwijl Mercedeh inbelt vanaf kantoor. 

Een werkdag bij Allen & Overy

Hoe ziet jullie werkdag er zoal uit?

Françoise: “Ik werk op de afdeling corporate litigation. Deze afdeling biedt juridische bijstand aan bedrijven bij het voorkomen en oplossen van juridische geschillen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een geschil na afloop van een overname van een ander bedrijf, maar het kan ook gaan om een conflict met een aandeelhouder. Hiervoor schrijf ik veel lange juridische stukken, zowel adviezen aan de cliënt als stukken die naar de rechtbank gaan. Voor mij is het schrijven de reden dat ik het werk zo leuk vind, maar je moet wel goed zelfstandig kunnen werken. In het begin van een zaak heb je wel wat meer calls met cliënten, om alle feiten en gebeurtenissen op een rijtje te kunnen zetten. Dan is het werk wat dynamischer, wat voor een goede afwisseling zorgt.” 

Mercedeh: “Waar Françoise heel veel zelfstandig aan het schrijven is, heb ik vooral veel meetings, belletjes en mails van cliënten. Ik werk op een transactiepraktijk, waar we onder andere ons bezig houden met overnamefinancieringen. Dat betekent dat we de financiering regelen als een bedrijf een ander bedrijf wil overnemen. Ik moet dus veel onderhandelen. Dit maakt echt dat elke dag heel anders is, het kan heel dynamisch werk zijn. Zo kan er bijvoorbeeld een zaak zijn waarbij heel snel gehandeld moet worden en we dan allemaal een week heel hard werken, maar het kan ook wat rustiger zijn.”

“Omdat de dagen dus opeens druk kunnen worden en het werk wat onvoorspelbaarder en internationaler is, werk ik ook in wat grotere teams dan Françoise. Hierdoor mag ik ook de wat jongere advocaten begeleiden. Zo’n aansturende rol vind ik een leuke toevoeging aan mijn werk.”

Heel ander werk dus, maar wel met dezelfde master. Je kan dus nog alle kanten op; ‘The sky is the limit’, of zoals Françoise zegt: ‘Veel studenten denken dat je hele leven tijdens je studie geleefd moet worden, maar dat is helemaal niet waar. Ook tijdens je werk is er nog heel veel mogelijk.’

Veel studenten denken dat je hele leven tijdens je studie geleefd moet worden, maar dat is helemaal niet waar. Ook tijdens je werk is er nog heel veel mogelijk.

Hoe zijn jullie na je master uiteindelijk op deze functie bij Allen & Overy terechtgekomen en wat maakt dat je hier blijft werken? 

Françoise: “Na het afronden van je master volg je nog een opleiding van drie jaar. Deze advocatenopleiding volg je naast je werk als advocaat. Bij ons op kantoor moet je in deze periode werkervaring opdoen bij een transactiepraktijk en bij een procesrecht praktijk [red.: dit is de tak van het recht die bepaalt hoe een proces bij de rechtelijke instanties behandeld moet worden, het zijn als het ware de spelregels].” 

“Voor mijn ervaring in een transactiepraktijk heb ik op corporate M&A gewerkt. Dat is iets soortgelijks als wat Mercedeh nu doet. Het dynamische aan dat werk trok mij ook erg aan. Dat maakte de keuze best wel lastig. Uiteindelijk merkte ik dat ik het schrijven van stukken toch wel miste bij de transactiepraktijk, dus ben ik meer de procesrecht kant op gegaan. Wel doe ik dat op de corporate litigation afdeling. Daardoor zit er wel nog een vleugje van die corporate dynamiek in, zoals ik die op de transactiepraktijk heb ervaren. Zo zit ik dicht bij het vuur en heb ik een beetje van beide.”

Mercedeh: “Voor mij was het eigenlijk precies andersom. Het dynamische van de transactiepraktijk trok mij juist met name aan. Ik vind het werken in teams, onderhandelen en contact hebben met cliënten het leukst. Bij een procesrecht praktijk ben je veel meer zelfstandig en op jezelf aangewezen, dat trok mij persoonlijk minder aan.” 

“Bij Allen & Overy wordt er veel aandacht besteed aan je ontwikkeling en je opleiding. Iedereen wil elkaar helpen en begeleiden, waardoor het voelt als een warm bad. Ook zijn we een groot internationaal kantoor, wat mij de kans geeft om in het buitenland te gaan werken. Zo ga ik binnenkort een half jaar in Singapore werken! Vroeger had ik echt lange termijn doelen. Nu kijk ik meer naar waar ik persoonlijk van opbloei en wat ik echt belangrijk vind op dit moment en stel ik daar mijn doelen op af.” 

Vroeger had ik echt lange termijn doelen. Nu kijk ik meer naar waar ik persoonlijk van opbloei en wat ik echt belangrijk vind op dit moment en stel ik daar mijn doelen op af.

Françoise: “Dat er zo veel aandacht aan je opleiding wordt besteed, was voor mij ook wel een reden om bij Allen & Overy te gaan werken. Ik heb hier een student-stage gelopen en ik kreeg meteen al heel veel verantwoordelijkheid. En ook toen ik hier als advocaat begon, stond ik in mijn derde week al te pleiten in de rechtbank. Het is natuurlijk persoonlijk, maar voor mij werkt het heel goed om zo in het diepe gegooid te worden. Zeker omdat je wel voelt dat er een vangnet is; je werkt samen met de partners en hun deur staat altijd voor je open. De sfeer is daardoor heel toegankelijk. Dit proberen we als kantoor heel bewust te bewerkstelligen en dat merk je. 

Inclusiviteit in de advocatuur

Allen & Overy is heel bewust bezig met inclusiviteit op de werkvloer, zodat er een toegankelijke sfeer voor iedereen ontstaat. Zo kunnen werknemers deelnemen aan bepaalde projecten vanuit het kantoor. Zo kun je dus én advocaat zijn én bijdragen aan een geëmancipeerde samenleving. 

Hoe is het voor jullie om als vrouw te werken bij Allen & Overy? 

Mercedeh: Waar vroeger mannen domineerden, merk ik dat er bij Allen & Overy nu echt al veel vrouwen werken. Bij de instroom van nieuwe werknemers doen we het heel erg goed, maar ook het aantal vrouwelijke partners is best hoog in vergelijking met andere kantoren. Soms als ik een call heb met bijvoorbeeld een private equity cliënt, zit ik met vrijwel alleen maar mannen in de vergadering. Dat is bij ons echt niet meer zo.” 

Françoise: “Inclusiviteit is voor mij een belangrijk thema. Ik heb wiskunde gestudeerd, waar ik zo ongeveer de enige vrouw was. Daar kreeg ik wel eens vervelende opmerkingen naar mijn hoofd. Dat ik hier zo’n toegankelijke sfeer ervaar, komt echt omdat we er zo mee bezig zijn en daar ben ik blij mee. Uiteindelijk leveren we het beste werk als we met mensen met verschillende achtergronden en genders samenwerken. Zoals Mercedeh al zei; dat is soms nog wel anders bij andere kantoren, maar over het algemeen is de advocatuur er wel goed mee bezig. Je kan bedrijven en instanties om je heen natuurlijk niet veranderen, maar wij hebben hier partners die achter je staan en vertrouwen in je hebben. Dat is waar het uiteindelijk om gaat.”

Je kan de bedrijven en instanties om je heen natuurlijk niet veranderen, maar wij hebben hier partners die achter je staan en je vertrouwen. Dat is waar het uiteindelijk om gaat.

Hoe komen inclusiviteit en diversiteit terug in jullie werk bij Allen & Overy?

Françoise: “Er zijn verschillende projecten waar je aan mee kan doen en er is ook altijd ruimte om zelf iets op te zetten.  Zo ben ik zelf de afgelopen drie jaar ambassadrice geweest van JINC. Dit is een organisatie die zich inzet voor kansengelijkheid voor kinderen van allerlei verschillende achtergronden. Ik heb geholpen met de organisatie van de projecten ‘Baas van morgen’ en ‘Bliksemstage’. Bij de bliksemstage komt een groep leerlingen op kantoor langs om te kijken hoe het er hier aan toe gaat. We doen dan bijvoorbeeld een ‘oefenrechtbank’, waarbij zij kunnen debatteren over stellingen. Ook krijgen de leerlingen een rondleiding op het kantoor om kennis te maken met alle banen die hier zijn.”

“Ik vind het zelf altijd belangrijk dat ze naast de advocaten ook alle andere werknemers zien. Een groot deel van de mensen bij ons op kantoor is helemaal geen advocaat, maar werkt in onze bibliotheek, het restaurant of bijvoorbeeld bij HR. Je hoopt dat ze op deze manier leren wat er allemaal mogelijk is en dat er bij een paar een zaadje wordt geplant.”

“Ik had altijd al affiniteit met dit onderwerp. Zo heb ik in Utrecht ook als student bijles gegeven aan kinderen met een taalachterstand en heb ik tijdens mijn periode in New York huiswerkbegeleiding verzorgd op een school in Harlem. Zelf heb ik altijd de mogelijkheid gehad om naar school te gaan en te studeren. Ik geloof dat iedereen die kansen zou moeten krijgen. Toen ik hier op kantoor kwam ben ik dus meteen op zoek gegaan naar een project dat hierbij aansloot.”

Mercedeh: “Ik probeer zelf altijd een project te zoeken dat bij mij persoonlijk past. Ik heb een buitenlandse achtergrond; ik ben geboren in Iran. Daarom is het voor mij van belang dat een project goed doordacht is en op een goede manier in elkaar steekt. Ik vind het bijvoorbeeld een heel mooi uitgangspunt als projecten als doelstelling nemen om gelijke kansen voor iedereen te creëren.”

“Projecten die mij ook erg aantrekken, zijn degene waarbij het gaat om mensen heel persoonlijk verder helpen, door een soort ‘rolmodel’ functie aan te nemen. Ik vind het heel erg mooi als ik iemand met mijn eigen ervaring kan helpen en begeleiden.”

“Zo hadden we laatst het Havendiner, waarbij we gingen dineren met mensen die in een asielzoekerscentrum wonen. We proberen dan een momentje gezelligheid te bieden aan mensen die het zwaar hebben. Zelf heb ik zes jaar in een asielzoekerscentrum gewoond, dus ik kan ook mijn eigen ervaring delen. Daarmee hoop ik te kunnen laten zien hoeveel er mogelijk is als ze in Nederland blijven wonen.”

Mercedeh, jij geeft aan dat je goed oplet of een project een goed uitgangspunt en manier van aanpakken heeft, voordat je eraan deelneemt. Wat is volgens jou een goede manier om mensen met een lastige achtergrond toch op dit soort banen te krijgen?

Dat is een hele goeie vraag, met een ingewikkeld antwoord. Ik beantwoord hem dus met name vanuit mijn eigen perspectief, want ik denk niet dat er maar één goede manier is om dit te doen.”

“Voor mij zat mijn achterstand in het feit dat ik de zes jaar die ik in een asielzoekerscentrum heb doorgebracht, nauwelijks met Nederlands sprekende mensen omgeven was en veel moest verhuizen. Docenten kregen daardoor mijn snelle ontwikkeling niet mee, omdat ik niet van groep 1 t/m 8 in dezelfde klas zat. Zij konden daardoor ook niet goed adviseren op welk niveau ik thuishoorde en zien dat ik, ondanks de achterstand, een snelle leerling was. Het probleem ligt dus al in de beginfase van de schoolperiode. Een project zoals JINC zou dus bijvoorbeeld heel goed kunnen werken. Allen & Overy heeft ook werkgroepen die kijken hoe zij hier hun steentje aan bij kunnen dragen.

En dan… de toekomst

Wat gaat de toekomst bij Allen & Overy brengen? Zijn er nog doelen die jullie graag willen bereiken of dromen om na te jagen?

Françoise: “Ik heb het stokje van mijn JINC ambassadeurschap inmiddels overgedragen. Samen met twee collega’s heb ik recentelijk een nieuw project, genaamd de Young Apollo Board, opgezet. Dit zal gaan functioneren als klankbord voor de jongere generatie advocaten en kandidaat-notarissen binnen kantoor. Zeker als je net begint of net uit je opleiding komt is het fijn om wat extra ondersteuning te hebben.”

Mercedeh: : Ik ga me nu vooral focussen op mijn buitenlandervaring die eraan komt. Ik hoop daar veel te gaan leren en maximaal van de ervaring te kunnen genieten. Een heel persoonlijk toekomstperspectief dus!”

Laat je niet gek maken, ook niet door het zijn van een vrouw, er zijn zo veel kansen en mogelijkheden.

Wat zouden jullie graag nog mee willen geven aan onze lezers?

Mercedeh: “Laat je niet gek maken, ook niet door het zijn van een vrouw, er zijn zo veel kansen en mogelijkheden. Neem verschillende paden, kom niet in tunnelvisie en kijk wat er allemaal mogelijk is. Het is leuk en belangrijk voor jezelf om overal een kijkje te kunnen nemen, zo krijg je een goed beeld van wat je wil.”

Françoise: ” Laat je niet van je stuk brengen en volg je eigen pad!”

Allen & Overy houdt elk jaar de ‘All in week’. Deze week is bedoeld om alle werknemers scherp te houden op deze onderwerpen, zodat het belang van een diverse werkvloer aangestipt wordt. Er komen gastsprekers en er zijn cursussen met als doel het gesprek over inclusie en diversiteit te openen. Ook wordt er input uit allerlei focusgroepen en vragenlijsten verwerkt in de sessies, waarbij er kritisch wordt gekeken naar hoe het bedrijf nu functioneert. Allen & Overy vindt het belangrijk dat iedereen binnen het bedrijf kan excelleren en zichzelf kan zijn. De ‘All in week’ is bedoeld om te blijven evalueren hoe dit gaat, zodat ze zich kunnen blijven verbeteren.

  • Feminer Redactie

    Dit artikel is geschreven door de redactie van ons Online Magazine. Zelf bijdragen als gastcolumnist? Stuur ons via redactie@feminer.nl een korte introductie van jezelf en een opzet voor je column. Wie weet staat je stuk binnenkort in ons magazine!

    Bekijk Berichten

by | 11 oktober 2023

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

‘Girlboss’ Elisabeth Samson

‘Girlboss’ Elisabeth Samson

De geschiedenis van Suriname heeft een breed scala aan succesvolle en welvarende vrouwen gekend. Waarschijnlijk de bekendste van hen is Elisabeth Samson. Historical Women Project duikt in haar leven, van vrije vrouw tot succesvolle ondernemer, en alles daar tussenin.

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!