Hoge huur, stijgende gasprijzen en dure boodschappen; grote kans dat je recent wel iets hebt gemerkt van de torenhoge inflatie. Misschien trek je wat sneller een dikke trui aan, zodat je de verwarming lager kan laten staan. Of wellicht eet je tóch maar een simpel pastaatje, in plaats van een uitgebreid gerecht van @Pienlaathaaretenzien. Het is in ieder geval niet gek dat je door de huidige stand van zaken je financiën eens goed onder de loep neemt, maar toch zou dat niet enkel zo moeten zijn in tijden van crisis.
Uit cijfers blijkt namelijk dat specifiek vrouwen vaker financieel afhankelijk zijn. Dit houdt in dat deze vrouwen niet genoeg verdienen om zichzelf (en eventuele kinderen) te onderhouden, zonder de hulp van een partner. Ook blijkt dat het risico op deze afhankelijkheid in een klein hoekje zit, maar dat veel vrouwen zich dat niet realiseren. Kortom: het is heel belangrijk om te leren hoe je financieel je vrouwtje kunt staan. Gelukkig zijn er vrouwen die daar alles van weten, zoals ook Anniek Braat van Van Lanschot Kempen. Zij is Teamleider bij het team Van Lanschot Ondernemers, en vertelde ons alles over haar loopbaan in de financiële sector.
Zeg Anniek, hoe ben jij bij Van Lanschot Kempen terecht gekomen?
‘‘Ik heb een Bachelor en Master Bedrijfskunde gedaan, en in mijn Master heb ik een bestuursjaar gedaan bij Integrand. Als Integrand waren wij de schakel tussen studenten die een stageplek zochten en de bedrijven die stagiaires zochten. Via daar kwam ik in aanraking met Van Lanschot Kempen, en zag ik wat voor leuk bedrijf het was. Ik ben toen als stagiaire begonnen op de recruitment afdeling, en daarna gebleven als recruiter.
Toch merkte ik dat ik het cijfermatige miste, dus ben ik mijn Wft’s gaan halen. Dat zijn de Wet Financieel Toezicht-diploma’s die je nodig hebt om financieel adviseur te worden in Nederland. Van Lanschot Ondernemers was een hele nieuwe afdeling, en zij waren op zoek naar een junior private banker. Nu zijn we vijf jaar verder en ben ik zelf verantwoordelijk voor deze afdeling.’’
Wat is Van Lanschot Ondernemers?
Van Lanschot Ondernemers is een specialty van de bank. Een specialty is een afdeling die dezelfde soort klanten bedient. Zo is er bijvoorbeeld een specialty voor Healthcare, waar medisch specialisten, huisartsen, en tandartsen bankieren. Een andere afdeling heet Business Professionals, die de partners van advocatenkantoren of accountantskantoren bedienen. Elke specialty wordt bediend door gespecialiseerde bankiers, die de markt en de betreffende doelgroep goed kennen. Van Lanschot Kempen en daarmee ook de specialties, staan voor het behoud en de opbouw van vermogen. Zij beleggen het vermorgen van de klanten op een duurzame manier.
Om te kunnen bankieren bij Van Lanschot Kempen dient een relatie minimaal €500.000 vrij belegbaar vermogen onder te brengen. Bij Van Lanschot Ondernemers kunnen scale up-ondernemers al vanaf een kleiner bedrag instappen. Het is de bedoeling om te groeien naar een half miljoen. Zodra zij dit niveau hebben bereikt of een ondernemer zijn of haar bedrijf verkoopt, worden de klanten geïntroduceerd bij een lokaal kantoor van Van Lanschot Kempen. Van Lanschot Ondernemers is dus het voorportaal voor de lokale private banking kantoren.
Je ben nu dus leidinggevende op een afdeling waar je eerst zelf werkte. Hoe vind je het om leiding te geven?
‘‘Wat ik er zelf heel leuk aan vind, is dat ik ook nog mijn eigen klantenportefeuille heb. Je staat dus nog steeds met de voeten in de klei. Dat hebben overigens alle private banking directeuren bij Van Lanschot Kempen. Naast het leidinggeven moet je ook veel schakelen met verschillende stakeholders, zoals marketing, HR, en cliënten. Zelf houd ik erg van structuur en controle, maar het is ook van belang dat je je medewerkers vijheid geeft en in hun kracht gelooft. Ik vertrouw mijn team heel erg.’’
En hoe ziet jouw team eruit? Werk je veel met vrouwen samen?
‘‘Haha, ik heb eigenlijk alleen maar mannen in mijn team, op een stagiaire na! Ook werken we veel met financieringsspecialisten samen, en dat zijn ook drie mannen.’’
je merkt bijvoorbeeld wel een verschil tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers. Ondernemers willen vaak toch het onderste uit de kan, of het allerlaagste tarief, mannen zijn daar veel directer in dan vrouwen.
Ik kan me inderdaad voorstellen dat het bankwezen een door mannen gedomineerde wereld is. Vond je dat lastig om aan te wennen, of liep je tegen dingen aan?
‘‘Niet zozeer bij Van Lanschot Kempen zelf. Er wordt hier hard gewerkt aan een gender balance in het senior management. Maar je merkt bijvoorbeeld wel een verschil tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers. Ondernemers willen vaak toch het onderste uit de kan, of het allerlaagste tarief, Mannen zijn daar veel directer in dan vrouwen. Dit moet je wel het hoofd kunnen bieden.’’
En hoe doe je dat? Met gestrekt been?
‘‘Wanneer de ander hoog in zijn energie een gesprek in gaat, merk ik aan mezelf dat ik me ook zo kan opstellen. Maar dat betekent niet dat je met gestrekt been in moet gaan. Het helpt soms juist om je een beetje kwetsbaar op te stellen, en alles goed en rustig uit te leggen. De ander heeft daar dan wel vaak begrip voor, en dat helpt het gesprek verder.’’
Het helpt soms juist om je een beetje kwetsbaar op te stellen
Dat klinkt als een goede tip. Heb je ook nog andere tips voor vrouwen die de financiële sector in willen? En is het eigenlijk belangrijk dat er meer vrouwen in dit werkveld gaan werken?
‘‘Ik vind dat het heel belangrijk is dat er meer vrouwen in dit werkveld komen. Ik denk dat vrouwen meer empathie kunnen tonen, en dat vrouwen de mannen misschien een beetje kunnen afremmen. De balans die daardoor ontstaat, is denk ik essentieel. Zeker in mijn werkveld is het handig als je uit verschillende types kan ‘kiezen’, omdat je ook met hele verschillende klanten werkt. Zo kun je een klant ook koppelen aan iemand die goed met hem of haar kan werken.
Hoewel ik trouwens wel denk dat vrouwen meer empathie kunnen meebrengen, is mijn tip ook: don’t overdo it. Je hebt ongetwijfeld het boek ‘‘Nice girls don’t get the corner office’’ gelezen. Daarin zeggen ze bijvoorbeeld dat je niet overal op je werkplek foto’s van je kinderen moet ophangen. Dat is misschien een beetje overdreven, maar je hoeft ook niet in het typetje ‘zorgende vrouw’ te kruipen. Af en toe dus zachtheid tonen, maar sla niet door.
je hoeft niet in het typetje ‘zorgende vrouw’ te kruipen. Af en toe dus zachtheid tonen, maar sla niet door.
Verder denk ik dat het altijd een goed idee is om bijvoorbeeld een bestuursjaar te gaan doen, zoals ik bij Integrand heb gedaan. Je bent dan eigenlijk een soort minibedrijfje. Je moet schakelen met je collega’s, met bedrijven, en leert een stukje professionaliteit. Dat is heel waardevol. Ik heb dan wel bedrijfskunde gestudeerd, en af en toe zie ik termen voorbij komen waar ik iets aan heb, maar uiteindelijk leer je het door het te doen. Ga dus vooral dat soort ervaring opdoen.
Bovendien komen zulke ervaringen niet alleen van pas om bepaalde skills op te doen, maar je weet er ook beter door wat je zelf wilt. Door bij verschillende bedrijven een kijkje in de keuken te krijgen, zag ik ook wat me juist niet trok. En ook dáár heb je wat aan.’’
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Van Lanschot Kempen, in het kader van Feminer Connect.