Ik straal niet als jij niet straalt

Home > Magazine > Opinie > Ik straal niet als jij niet straalt
Rosa Soeterbroek Rosa studeert dit jaar Gender Studies aan de London School of Economics. Vanaf de andere kant van de Noordzee schrijft ze over wat haar opvalt aan het Londense […]

Door Rosa Soeterbroek

Rosa studeert dit jaar Gender Studies aan de London School of Economics. Vanaf de andere kant van de Noordzee schrijft ze over wat haar opvalt aan het Londense leven en belangrijke feministische thema’s.

21 november 2020

door | 21 november 2020

Op een regenachtige zondagmiddag struin ik door het Imperial War Museum met een groep studievrienden. In London is toegang tot een groot deel van de musea gratis dus daar maak ik tijdens mijn eerste maanden in het land gretig gebruik van. Als we langzaam door een tentoonstelling lopen vertelt één van de vriendinnen mij over een project met bijbehorende beurs volgende zomer en dat ik mij daar absoluut voor moet opgeven. Wat leuk, denk ik gelijk. Maar ik zeg: “Nou, ik wil jouw plek niet innemen hoor.”

“Nee hoor, dat doe je helemaal niet,” antwoordt ze meteen. “Heb je weleens gehoord van de shine theory?” Ik vraag me af of dit misschien één van de vele lichtelijk absurde self-help afkortingen is, zoals F.L.Y. (first love yourself). Maar in plaats van een afkorting blijkt het om de volgende wijsheid te gaan: “I don’t shine if you don’t shine.” Oftewel, ik straal niet als jij niet straalt.

De rest van de tentoonstelling blijft het door mijn hoofd spoken: waarom heb ik hulp van andere vrouwen geïnternaliseerd als competitie? Ik wil haar kansen voor dat project en strenge selectie natuurlijk niet verminderen. Maar door haar antwoord realiseer ik me dat ik dat mijn reactie een klassiek voorbeeld is van door de maatschappij ingestampte rivaliteit tussen vrouwen.

waarom heb ik hulp van andere vrouwen geïnternaliseerd als competitie?

Op de weg terug van mijn museumbezoek, op de voorste bank boven in mijn dubbeldekker bus, sla ik direct aan het googelen over de shine theory. Ik beland op de website van de twee bedenkers, Aminatou Sow & Ann Friedman, en scroll nieuwsgierig door de drie hoofdlessen van deze theorie.

Les 1: Investeer in constructieve persoonlijke connecties

Aminatou en Ann leggen deze mooie theorie uit als een investering in vriendschap, een manier om ervoor te zorgen dat jaloezie niet in de weg staat van ieders successen. Ze gaat uit van de gedachte dat het beter voor een vriendschap is om samen te werken dan te concurreren. Elkaar helpen versterkt de vriendschap, als beide partijen evenveel tijd en moeite investeren.

Les 2: Steun en vertrouw 

Naast het investeren in constructieve vriendschappen, kan je volgens de shine theory alleen maar gelukkiger kan worden als je je omringt met mensen die gemotiveerd zijn en ongeremd kunnen vertellen over hun dromen en ambities. Zelfvertrouwen en support liggen ten grondslag aan een non-competitieve kijk op het leven.

Les 3: Geen handleiding voor netwerken

De derde en laatste les geldt ook gelijk als een waarschuwing. Want opgelet: deze theorie is niet een tool voor netwerken. Je hebt simpelweg niet genoeg tijd om iedereen in je leven te helpen. Het gaat hier dan ook om echte vriendschappen en hoe daarin soms studie, werk of liefdeslevens voor jaloerse gevoelens kunnen zorgen. Laat die omstandigheden dus geen rivaliteit creëren, zo staan jullie elkaar alleen maar in de weg.

 

Waarom had ik nog nooit over de shine theory gehoord? Turend vanuit de bus met het mooie uitzicht over de Londense straten denk ik terug aan mijn eigen vriendschappen. Door de jaren zijn ze veranderd of zijn ze zelfs verbroken doordat we elkaar niet lieten stralen. Weg met dat krabbenmand-effect dus, want concurrentie met degenen die veel voor je betekenen is volgens Aminatou en Ann alleen maar destructief. Ik neem mij voor om vanaf nu de successen van mijn vriendinnen uitbundig te vieren en ze verder te helpen waar het kan. Deel die felbegeerde stageplek of vacature dus wél met je vriend(in) want als zij niet straalt doe jij dat ook niet.

  • Rosa Soeterbroek

    Rosa studeert dit jaar Gender Studies aan de London School of Economics. Vanaf de andere kant van de Noordzee schrijft ze over wat haar opvalt aan het Londense leven en belangrijke feministische thema’s.

door | 21 november 2020

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!