De verbinding van ConnectHer

Home > Magazine > Opinie > De verbinding van ConnectHer
ConnectHer
Hoe zou LinkedIn eruitzien als alleen vrouwen zich mochten aanmelden? Platform ConnectHer belooft precies die utopie, ontdekt redacteur Elsa.

Door Elsa Poorthuis

Elsa is masterstudent Midden-Oosten Studies in Leiden. Ze heeft journalistieke ambities en onderwerpen als gendergelijkheid gaan haar aan het hart. Ze schrijft daarom vol enthousiasme artikelen voor Feminer.

19 mei 2021

door | 19 mei 2021

Terwijl ik op een zondagmiddag gedachteloos door mijn instagramfeed scroll, blijft mijn blik hangen op een post over ConnectHer: een nieuw platform dat wordt omschreven als dé vrouwelijke tegenhanger van LinkedIn. Benieuwd naar het verhaal hierachter klik ik verder. Het platform, opgericht door Elja Abdullaeva, is bedoeld om een community te creëren waar vrouwen elkaar onderling carrière advies kunnen vragen. Daar kunnen wij bij Feminer natuurlijk niet omheen: we geloven zelf ook heilig in netwerken en kennisuitwisseling tussen vrouwen. Mijn interesse is gewekt en ik besluit een profiel aan te maken. In dit artikel neem ik jullie mee in de wereld van ConnectHer en vertel ik waarom het de moeite waard is om je aan te melden.

Alles achterlaten en opnieuw beginnen

Een succesvolle baan op de Zuidas opzeggen en je huis verkopen om een online netwerk voor vrouwen op te richten. Wie doet nou zoiets? Juist, een ondernemer die gelooft in de kracht van netwerken en kennisdeling binnen een vrouwelijke community. Op haar negende vluchtte Elja Abdullaeva met haar zusje en ouders uit Azerbeidzjan. Eenmaal in Nederland groeit ze op zonder vanzelfsprekende toegang tot een netwerk. Als student en op haar werk merkt ze vervolgens dat ze niet de enige vrouw is die een gebrek aan vrouwelijke rolmodellen ervaart. Om dat gat op te vullen besluit ze daarom haar leven om te gooien en een platform voor en door vrouwen op te richten.

Een ware Start-Up

Als tegenhanger van LinkedIn (met zo’n 725 miljoen leden) is het duidelijk dat het ConnectHer (met zo’n 350 actieve leden) nog in de beginfase zit. Maar met nog geen twee maanden op de teller, is dat geen slecht begin. ConnectHer richt zich nu nog exclusief op Nederland, maar heeft haar zinnen gezet op een internationale toekomst. Als ik de lijst met accounts doorspit, valt het me op dat de leden uiteenlopen van studenten en ondernemers tot advocaten en plastisch chirurgen. Zo blijkt maar weer dat de behoefte naar verbinding tussen vrouwen breed gedragen wordt.

Op ConnectHer is het mogelijk om je bij groepen met verschillende thema’s aan te sluiten. Dit kunnen professionele thema’s zijn met onderwerpen als ‘Ondernemen’, ‘HR’ en ‘Financiën’. Informatieve onderwerpen waar ik zelf wel wat meer over had willen leren tijdens mijn studie. Ik heb er vaak genoeg over gefantaseerd hoe het zou zijn om een eigen onderneming te starten. Maar als ik al één van mijn briljante ideeën zou willen uitwerken, zou ik niet weten waar te beginnen.

Natuurlijk is in dit soort gevallen vaak het motto ‘learning by doing’, maar juíst daarom kan advies uitwisselen met ervaren mensen zo waardevol zijn. In een interview in de Linda vertelt Abdullaeva dat enkele vrouwen door ConnectHer onderling zelfs een samenwerking aan zijn gegaan: “Ik dacht: als ik één vrouw heb geholpen, dan heb ik mijn doel bereikt.”

‘Leren’ in de breedste zin

Toch merk ik zelf dat het de thema’s uit een andere categorie zijn waar mijn aandacht het meest door getrokken wordt. Deze groepen sluiten meer aan bij je persoonlijke ontwikkeling zoals ‘Loopbaanadvies’ en ‘Work-life balance’. Op LinkedIn heb ik dit nog nooit voorbij zien komen; daar heb ik eerder het gevoel dat de professionaliteit van mijn profiel af moet spatten. Het is tenslotte wel mijn online visitekaartje en CV in één.

Ik voel me daarom niet direct uitgenodigd om in een bericht aan mijn netwerk advies te vragen over mijn carrière. Ik voel me eerder verplicht om bij elke mijlpaal, hoe klein ook, een bericht te plaatsen waarbij ik “met gepaste trots” mededeel dat ook ik meedoe ik het volwassen leven. Wie weet kijkt mijn toekomstige baas wel mee!

Het idee van een community waarin vrouwen advies aan gelijken kunnen vragen voelt verwelkomend en minder geforceerd dan LinkedIn. Zeker in een crisistijd waarin onze mentale gezondheid het nogal zwaar te verduren heeft, is het belangrijk om ons meer, en zonder gêne, met onderwerpen zoals een goede work-life-balance bezig te houden.

In de groepen is te lezen dat veel andere vrouwen dezelfde twijfels en onzekerheden die ik heb met mij delen. Blijkbaar ben ik niet de enige die Spaans benauwd wordt van alleen al het insturen van een motivatiebrief.

Blijkbaar ben ik niet de enige die spaans benauwd wordt van alleen al het insturen van een motivatiebrief

Hoe inclusief is ConnectHer daadwerkelijk?

Dit soort onderwerpen is natuurlijk echt niet alleen relevant voor vrouwen. Een man kan toch ook onzeker zijn over zijn motivatiebrief? Moge dat nu precies zijn wat ik mis bij LinkedIn: een plek om vrijblijvend advies te vragen en je onzekerheden te delen, zonder het gevoel te krijgen dat je je overal doorheen moet bluffen. Een plek die óók mannen helpt.

Ik begrijp dat mensen zich afvragen of een vrouwelijke LinkedIn bijdraagt aan een cultuurverandering. Bovendien werken we mét mannen, dus we moeten ook met hen blijven netwerken. Zeker, maar desondanks is ongelijkheid op de werkvloer nog steeds een realiteit. Een netwerk waar vrouwen elkaar onderling helpen en adviseren is daarom echt geen overbodige luxe. Dat hebben we bij Feminer wel gemerkt. En, zoals cynici graag zeggen, als het al zo ontzettend goed gaat in Nederland, waarom trekt een platform als deze dan nog zoveel vrouwen uit verschillende hoeken aan?

Ik houd ConnectHer zelf dus goed in de gaten, maar blijf mijn LinkedIn-account voorlopig nog wel gebruiken. Voor het zoeken van een baan bijvoorbeeld, want vacatures zijn op ConnectHer nog niet te vinden. Toch vind ik het een mooie aanvulling op de bestaande online communities. Met een account op ConnectHer steun je niet alleen een vrouw die haar baan op heeft gezegd om zich vol passie in te zetten voor andere vrouwen, maar zeker ook jezelf.

  • Elsa Poorthuis

    Elsa is masterstudent Midden-Oosten Studies in Leiden. Ze heeft journalistieke ambities en onderwerpen als gendergelijkheid gaan haar aan het hart. Ze schrijft daarom vol enthousiasme artikelen voor Feminer.

door | 19 mei 2021

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

Vrouwenrechten in crisis: een blik op feministische veerkracht

Vrouwenrechten in crisis: een blik op feministische veerkracht

In een interview met Anne-Floor Dekker onderzoekt Feminer hoe feministische veerkracht bijdraagt aan vrouwenrechten. Van historische context tot hedendaagse uitdagingen, Feminer onthult de impact van crises op vrouwenrechten en benadrukt de cruciale rol van inclusieve besluitvorming voor een hoopvolle toekomst.

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!