Op 16 februari 2023 vond alweer de vijfde editie plaats van Feminer aan Tafel in Utrecht. Back in the days in 2019 had ik de vorige – tevens mijn allereerste – editie bijgewoond, op bijna exact dezelfde locatie als nu. Je kunt wel spreken van een déja vu. Maar dineren in een kerk; dat is waarschijnlijk voor velen de eerste keer.
Dineren in een kerk
Veel tijd om te kijken naar de eeuwenoude kerk hebben we echter niet. Na de borrel vooraf gaat de avond ging in een rap tempo voorbij: speech, eten, voorstelrondje, bijschenken, vragen stellen en weer door. Tijdens het eten is er gelukkig wel ruim de tijd om mijn tafelgenoten – met name de rolmodellen – te leren kennen.
Want wát een line up deze keer weer! Grote namen als Francine Oomen en Kauthar Bouchallikht schuiven aan, maar de minder bekende rolmodellen blinken ook uit. Ik denk aan de nog maar 23-jarige Hajar Yagkoubi. Zij richtte na haar functie als VN Jongerenvertegenwoordiger Netwerk 2100 op, een initiatief om de Nederlandse bestuurscultuur diverser en jonger te maken.
Maar ik kijk ook naar Veerle Goudswaard, die Dutch&Detained oprichtte. Dit is een stichting die gedetineerde Nederlanders in het buitenland bijstaat, waaronder mensen die de doodstraf riskeren. Dit is de eerste Nederlandse stichting ooit die zich hiervoor inzet.
Hang- en stalampen
Na elke gang vindt er een speech plaats van een van de rolmodellen. Na de romige pompoensoep als voorgerecht is Annet Harmsen, die in de directie van Capgemini werkt, aan de beurt. Ze hamert op het belang van jezelf uitdagen en de master blijven van je eigen destiny. Als je leven je te makkelijk afgaat, is het volgens haar tijd voor verandering en een nieuwe uitdaging.
Ze maakt ook het onderscheid tussen mannen en vrouwen aan de hand van hanglampen (vrouwen) en stalampen (mannen). Omdat het zo gek klinkt, wil ik weten wat ze hiermee bedoelt. Haar uitleg: vrouwen belichten op de werkvloer vooral hun team, of dat goed gaat – naar beneden dus. Mannen daarentegen zetten vooral zichzelf in de spotlights, en kijken graag naar hoe zij zelf verder kunnen komen.
Ik weet niet precies of Annet hiermee bedoelt dat vrouwen zich meer als mannen moeten gaan gedragen. Want dat lijkt me, zoals ik eerder uitlegde in dit artikel over het #girlboss-fenomeen, niet per se nastrevenswaardig. Maar als ze bedoelt dat vrouwen zichzelf vaker op nummer één moeten zetten, dan ben ik het daar zeker mee eens.
Het hoofdgerecht is een overheerlijke truffelrisotto met kingboleten, gepofte tomaatjes, pijnboompitten en Parmezaanse kaas (mijn favoriete kaas). Ik ben inmiddels aangekomen bij mijn tweede jurisdische rolmodel, Elisabeth Pietermaat, bestuursrechtadvocaat en partner bij Pels Rijcken. Als rechtenstudent kan ik bij Feminer aan Tafel altijd mijn hart ophalen; ambitieuze juristen in overvloed.
FOMO
Na het hoofdgerecht neemt Marian Spier, oprichter van FEM-start en sociaal ondernemer, het woord. Een van de deelneemsters sprint op dat moment vanuit het achterste deel van de zaal naar voren, om foto’s te kunnen maken van haar rolmodel op het podium. Ik vind het een hartverwarmend moment.
Als ondernemer in hart en nieren hoor je hoe trots Marian is op het ondernemerschap, en met name op vrouwelijke ondernemers. Ze vertelt hoe deze groep vaker zelf hun onderneming financiert, in tegenstelling tot mannelijke ondernemers. Ook zijn vrouwelijke ondernemingen vaker gericht op impact maken dan winst. Wij vrouwen doen het op onze manier, en misschien wel beter dan mannen, is de boodschap.
In de rij bij de wc’s vraag ik twee deelneemsters naar hun avond. Ze staan ietwat zenuwachtig wiebelend voor de deur en kijken af en toe schichtig naar de tafels. Het duurt lang in de rij – al die glazen wijn beginnen nu toch écht te drukken op de blaas. “Ik wil eigenlijk niks missen, maar ik moet zó nodig! Ik heb bijna een soort FOMO haha,” verklaart een deelneemster. Dan komt er een wc vrij en ze schiet het hokje in.
Het toetje van de avond
Voor het (zéér fotogenieke) dessert zit ik aan tafel bij mijn laatste rolmodel, Stibbe-advocaat Rachèl Held, die bij Stibbe ook lid is van de commissie Diversiteit & Inclusie. We praten vooral over haar work-life balance en hoe haar eerste jaren als advocaat er uitzagen. Het is een fijn gesprek, Rachèl is ontzettend open. En het zijn inderdaad precies de dingen die wij aan tafel willen weten over het leven na de studie.
Voor de derde speech wordt Kauthar Bouchallikht geïntroduceerd als het ‘toetje van de avond’ (“Zo ben ik nog nooit geïntroduceerd!” aldus Kauthar). Die introductie is passend, want er volgt een vurige speech over haar geschiedenis in de politiek.
Deze vrouw kan praten; je snapt waarom ze in de politiek zit. Ze legt uit dat de politiek háár koos in plaats van andersom, aangezien ze zich als moslima continu moest verhouden tot de vervelende delen van de samenleving waarmee ze werd geconfronteerd.
Hiermee sluiten we de avond af. Zowel voor de deelneemsters als de rolmodellen is het een ontzettend inspirerende avond geweest. Het is mooi om te zien hoeveel kennis en levenservaring wordt doorgegeven tijdens een paar uur kletsen in een kerk.
Heb jij nu ook last van FOMO en wil je zelf ook aanwezig zijn bij een Feminer Aan Tafel editie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, of houd deze pagina in de gaten voor de laatste updates.