✉️ info@feminer.nl

5 lessen en hoogtepunten van Feminer Wageningen

Home > Magazine > Nieuws > 5 lessen en hoogtepunten van Feminer Wageningen
feminer wageningen
We blikken terug op Feminer Aan Tafel Wageningen 2019 en zetten de 5 belangrijkste lessen en hoogtepunten voor je op een rij.

Door Feminer Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van ons Online Magazine. Zelf bijdragen als gastcolumnist? Stuur ons via redactie@feminer.nl een korte introductie van jezelf en een opzet voor je column. Wie weet staat je stuk binnenkort in ons magazine!

22 december 2019

by | 22 december 2019

Eind november vond het állereerste Feminer-event buiten Utrecht plaats, een mijlpaal voor onze nog-geen-drie-jaar-oude organisatie. Hoewel Wageningen misschien zich niet meteen op de radar van veel organisaties en bedrijven begeeft, was deze bijzondere studentenstad de uitgelezen plek om een Feminer te organiseren, bleek al direct na de aftrap.

Wageningen University en Research, ook wel de WUR is een internationaal erkende voorloper in groene innovatie en een bolwerk van vrouwelijke academische pioniers. Toegegeven: het zou fijn zijn als dat harde werken zou worden beloond met een eigen treinstation, maar ook voor die tijd blijft Feminer Wageningen hopelijk een vast evenement op onze jaarkalender. Er zijn vele hoogtepunten de revue gepasseerd, maar voor degenen die deze bijzondere avond niet hebben mogen meemaken hebben we een zorgvuldige selectie van onze vijf favorieten samengesteld.

1. Inspiratie brengt actie

Feminer Wageningen is het resultaat van het enthousiasme van één van de aanwezigen bij het afgelopen Feminer in maart, Jip Jordaan. De studente kwam na de tweede editie van het landelijke Feminer zó geïnspireerd thuis, dat ze het evenement ook wilde introduceren in haar studentenstad Wageningen, maar dan wél met een Wagenings groen tintje. En dat is gelukt: het diner werd uitsluitend door WUR studentes bijgewoond en veel van de topvrouwen houden zich in hun functie bezig met Wageningse thema’s zoals voeding, circulaire economie en duurzaamheid. Zo gezegd, zo gedaan en na zes maanden keihard werken heeft het Wageningse team een geweldige avond neergezet. Net als voorgaande Feminer edities was het een avond vol met inspirerende topvrouwen, lekkere wijn en gemotiveerde studentes.

2. Vrouwen in de wetenschap

De Marina van Damme prijs van 2019 werd dit jaar tijdens Feminer Wageningen uitgereikt aan niet één maar drie jonge vrouwelijke onderzoekers. In Nederland worden in de wetenschap veel hoge posities door mannen bekleed. De Maria van Damme prijs geeft vrouwen in de wetenschap een beurs als steuntje in de rug, een geweldig initiatief dus. De winnaressen van dit jaar houden zich alle drie bezig met baanbrekend onderzoek. Zo houdt de hoofdprijswinnaar Chantal Vogels zich bezig met het oprichten van een expertisenetwerk over virussen die door muggen worden verspreid.

3. Succes is relatief

De focus van Feminer Wageningen lag bij topvrouwen voor wie voeding en duurzaamheid altijd een rode draad vormde in hun carrière. Dit maakte de avond extra leerzaam en bijzonder voor de Wageningse studentes. Desondanks was er een grote verscheidenheid aan topvrouwen: van Kim Poldner, die zich bezighoudt met circulaire mode, tot Imke de Boer die aan de WUR werkt als hoogleraar Animal Production systems.

Iedere vrouw is op haar eigen manier een topvrouw

Imke vertelde dat zij pas fulltime ging werken toen haar jongste naar de middelbare school ging. Zij klom dus pas later hogerop en voor haar werkt dit goed. ”Schuldgevoel is een teken dat de balans in je leven niet goed zit, je kunt niet alles tegelijkertijd doen.” Volgens Imke moet je niet alles willen plannen, uiteindelijk zal je vanzelf je pad wel vinden. De grootste les van de avond was misschien wel dat succes er voor iedereen anders uitziet. Ze sloot af met de volgende mooie gedachte: iedere vrouw is op haar eigen manier een topvrouw.

4. Sta stil bij je prioriteiten

Karin Sluis, CEO van Witteveen en Bos, vertelde over haar loopbaan en daarbij ook over haar twijfels om de functie van directeur aan te nemen. Naar eigen zeggen gaf zij zichzelf  ”het beste cadeau ooit”: een week psychotherapie. Hierin leerde zij een oefening die haar veel heeft geholpen bij het nemen van belangrijke beslissingen.

De oefening gaat als volgt: stel je voor dat jij in de kerk staat waar jouw eigen uitvaart wordt gehouden. Wat wil je dat mensen over jou zeggen? Karin kwam er zo achter dat zij naast een goede moeder, zus, vrouw en vriendin toch ook graag een goede directeur genoemd wilde worden. Dit gaf voor haar de doorslag om de functie op zich te nemen. Deze gedachte oefening klinkt misschien vreemd maar zorgt er wel voor dat je goed nadenkt over wat jouw prioriteiten zijn.

5. De kracht van community

We spraken een aantal aanwezige studentes en hun enthousiasme voor Feminer spatte er aan alle kanten vanaf. Vooral de kans om met topvrouwen te spreken is volgens veel studentes waardevol. Maar dat niet alleen, de mogelijkheid om ambitieuze medestudentes te ontmoeten en zo een community te creëren is ook uniek. Een aantal quotes dat de algehele stemming samenvat:

”Ik vind het leuk dat Feminer contact tot stand brengt tussen meiden aan het begin van hun traject en vrouwen die al verder zijn op dit traject.”

”De laagdrempeligheid van haar evenementen maakt Feminer uniek.”

”Feminer biedt een unieke kans om te horen hoe topvrouwen omgaan met de uitdagingen die hun posities met zich meebrengen.”

”Super leuk dat Wageningen als tweede studentenstad een Feminer event organiseert!”

  • Feminer Redactie

    Dit artikel is geschreven door de redactie van ons Online Magazine. Zelf bijdragen als gastcolumnist? Stuur ons via redactie@feminer.nl een korte introductie van jezelf en een opzet voor je column. Wie weet staat je stuk binnenkort in ons magazine!

    Bekijk Berichten

by | 22 december 2019

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!