Studenten (maar niet alleen zij) voegen het woord ‘hoer’ te pas en te onpas aan een nummer toe. Er kan geen seconde stilte vallen zonder dat die drang ontstaat. Waar komt dit extra stukje songtekst vandaan en kan dat lolletje kwaad?
De eerste keer dat ik dit hoorde, wist ik niet wat ik meemaakte. Schijnbaar hadden de mannen en vrouwen deze yell onderling afgesproken. Een beetje raar, maar de hoerroepers bedoelen het vast goed. Als ik er wat over zeg, ben ik een zure, linkse, ‘wokistische’ feminist.
Door ‘hoer’ zo te scanderen, scheld je het volledige vrouwelijke geslacht en gender uit. Het is kwalijk als de ‘hoer’-roeper een man is en zich verder niet bezighoudt met feminisme. Om seksisme te verminderen, is het namelijk nodig dat mannen zich ook inzetten voor vrouwenemancipatie. Deze geprivilegieerde heren hebben een hardere stem om verandering teweeg te brengen, maar vaak lijkt hen dat niet te interesseren.
“Ach, het is niet zo serieus”
Dat het maar een grapje is, is een veelgebruikt argument om subtiel seksisme, homofobie en racisme te verbergen. Maar je bevestigt vooroordelen over de al-gemarginaliseerde groepen (blijkt ook uit onderzoek) en wuift de daadwerkelijke belediging weg. Maar ook ik ben niet heilig: ik scheld best eens met ‘hoer’. In een dronken bui heb ik zelfs eens met de hoerroepers mee geschreeuwd. Ik kon me niet inleven in de euforische vrouwenhaat. Dus eens, maar nooit meer.
Origine
Maar waar komt die onbedwingbare drang om seksistische leuzen uit te roepen vandaan? Google leverde weinig resultaat op. Alleen een opiniestuk in de radicaalrechts Telegraaf en een (door een man) ingezonden brief in het Parool gaan over hoergeroep. Een post op Reddit – een geweldig forum voor dit soort vragen – brengt me eindelijk verder. Meerdere Redditors vertellen mij dat de origine van het ‘hoer’-roepen ligt bij het nummer ’n Vriend van André Hazes, zoals te zien in dit filmpje. De beste vriend van het hoofdpersonage, gaat daarin vreemd met zijn vrouw.
Hielp ik je daarom uit de goot?
De feestgangers voegen toe:
Uit de goot, (kut)hoer!
Het is al vrij overdadig om met een hele zaal de fictieve vrouw van een fictief persoon uit te schelden als ‘hoer’. Maar helemaal als het target van het nummer de beste vriend is van dat personage, die zijn vertrouwen schendt. Scheef, maar hier nog enigszins contextgebonden.
Besmetting
In de loop der tijd sijpelt het woord ook in vele andere nummers. Bijvoorbeeld in dit tenenkrommende filmpje op TikTok. Het is al storend genoeg dat het publiek zo uit de maat klapt en dan weten ze ook nog eens een nummer van Suzan en Freek te verpesten. “Ik kan het niet hebben als het avond is, want ‘s avonds mis ik je vaak”, vult het publiek aan met “Zo vaak, hoer!” Ook Bloed, zweet en tranen van Hazes, is besmet met het hoervirus:
Met bloed, zweet en tranen Zei ik: Rot hier nu maar op
Het publiek herhaalt de laatste zin en voegt toe:
Rot maar op, hoer!
In de moderne klassieker Noodgeval van Goldband: “Dit is een noodgeval, help me uit de brand”, hoor je vaak: “Help me uit de brand, (kut)hoer!” En de zin: “Ik weet nu dat er een engelbewaarder bestaat”, uit Engelbewaarder van Marco Schuitmaker, versieren de feestgangers met: “Engelbewaarder, hoer!” Engelstalige nummers blijven niet gespaard. Lay all your love on me van ABBA mag ook bij dit (nog incomplete) lijstje:
I beg of you Don’t go wasting your emotion Lay all your love on me
In mijn hoofd hoor ik het al echoën:
Love on me, hoer!
Met armen om elkaar heen geslagen, zingt het dronken gezelschap de voorafgaande coupletten, waarna ze een onbepaalde vrouw hoer noemen. Even komt de massa dichter bij elkaar. En ik sta daar maar, met mijn principes.
Woorden hebben altijd effect
In een onderzoek over seksistische grappen op de werkvloer, zie je dat dit soort geouwehoer positief is voor mannelijke bandvorming. Ook voor vrouwen werkt meezingen positief. Want vrouwen krijgen mee dat seksisme weglachen makkelijker is dan er tegenin gaan, blijkt uit onderzoek van Pychology of Women Quarterly. Of zoals ik eerder stelde: je wil niet de zure, ‘wokistische’ feminist zijn.
Het woord ‘hoer’ heeft een lading. Het benadrukt de verwachtingen en beperkingen rondom de seksualiteit van vrouwen en voorkomt verdere emancipatie van sekswerkers. Alsof seks het hoogste is dat een vrouw te bieden heeft, is iemand die daarmee haar geld verdient gelijk het meest oneerbiedige soort vrouw.
Gebruik je stem (of juist eens niet)
Is een manier om te bonden die ten koste gaat van vrouwen nou echt het beste wat we kunnen verzinnen?
Studentenverenigingen moeten stoppen met het tolereren van het hoer-roepen en bijvoorbeeld ‘amour’ of ‘broer’ als alternatief aanbieden. Ik beloof dat de feestjes niet minder gezellig worden. Maar waarom is er bestuur (of dit artikel) nodig om uit te leggen dat hoer-roepen niet oké is? Seksisme is een probleem gecreëerd door mannen. Zij zijn de enige die het kunnen veranderen.
Het wegkijken, goedpraten en bagatelliseren van seksisme, is hetzelfde gedrag dat seksueel wangedrag, geweld tegen vrouwen, de loonkloof, gebrekkige gezondheidszorg, verminderde mentale gezondheid, politieke ondervertegenwoordiging, onderdrukking en zelfs femicide toelaat.
Mannen moeten dus vaker hun stem laten horen tegen seksisme. Maar op een avond dat al je vrienden ‘hoer’ roepen, gebruik die invloedrijke stem dan eens om te zwijgen.