✉️ info@feminer.nl

101 thuiswerken: 6 tips voor een fijne en effectieve thuiswerkflow

Home > Magazine > Gouden Tips > 101 thuiswerken: 6 tips voor een fijne en effectieve thuiswerkflow
thuiswerken tips
Komen de muren al op je af? Thuiswerken is voor velen een enorme uitdaging. Feminer helpt je hier een handje bij met deze 6 tips.

Door Rosa Soeterbroek

Rosa studeert dit jaar Gender Studies aan de London School of Economics. Vanaf de andere kant van de Noordzee schrijft ze over wat haar opvalt aan het Londense leven en belangrijke feministische thema’s.

24 april 2020

by | 24 april 2020

Aangezien we de komende weken collectief thuis moeten blijven zitten is het tijd om ons aan te passen. Het studiewerk, de stagetaken of de werkverplichtingen wachten niet tot de anderhalvemetersamenleving weer voorbij is. Aan de andere kant heb je nu meer vrije tijd dan ooit tevoren. Maar wat doe je met die zeeën van tijd? Feminer heeft zes tips om thuiswerken leuk én effectief te maken.

Onderaan de pagina kun je onze speciale Feminer Thuiswerk Schema’s downloaden zodat je je thuiswerkdagen in stijl kunt volplannen!

1. Zorg voor afwisseling

Niets is zo saai als urenlang achter je laptop zitten teren op die ene opdracht. Drie uur lang doorwerken houdt je alleen vol als er écht een deadline op de loer ligt. Maar als je op minder stressvolle dagen toch genoeg gedaan wilt krijgen, zorg dan voor variatie in je werk. Door je dag in kortere blokjes op te delen met wisselende invulling, blijf je scherp en voorkom je afleiding. Las bijvoorbeeld na elk uur werken een korte theepauze in of zorg voor wat beweging na elke zoom afspraak. Een blokje om, 15 minuten yoga via Youtube, of even op de trampoline springen als je die in de tuin heb staan. Kijk welke tijdsblokken en variaties het beste werken voor jou. Check de Feminer Thuiswerk Schema’s waarmee je die blokken perfect kunt inplannen.

2. Houd privé en werk gescheiden

Nu je thuis zit is de fysieke scheiding van werk en privé verdwenen, wat ervoor kan zorgen dat ook in je hoofd dat onderscheid moeilijker te maken is. Om rustig de dag door te komen, zonder al te veel afleidingen, helpt het om die fysieke scheiding zoveel mogelijk te forceren binnen de grenzen van je kamer/appartementje/ouderlijk huis. Zo kun je de woonkamer aanwijzen als een no work zone zodat je in die ruimte echt tot rust kunt komen. Of als je op je studentenkamertje aangewezen bent, dan bewaak je je bed als werkloze plek en werk je alleen aan je bureau. 

3. Maak leuke plannen

We kunnen natuurlijk op dit moment nergens heen. Maar wil je toch naar iets kunnen uitkijken in de week, dan kan het helpen om leuke dingen in te plannen. Thuis is er meer mogelijk dan je denkt. Bijvoorbeeld: maandag bak ik een taart, dinsdag maak ik een wandeling in de buurt (op 1,5 meter afstand natuurlijk), woensdag zoom ik met vrienden, donderdag huur ik een film online, en vrijdag houd ik mijn eigen vrijmibo. Zo voorkom je dat alle dagen op elkaar gaan lijken én heb je iets om je op te verheugen. En nu merk je misschien dat de langst-staande huistaakjes (de papierstapel op je bureau écht een keer opruimen) ineens leuk beginnen te worden.

4. Doe net alsof

Dagenlang in je pyjama zitten kan lekker zijn. Maar als je jezelf niet wilt verliezen in het ‘vakantiegevoel’ dat er bij sommigen insluipt, dan kan het helpen om te doen alsof je echt naar werk of college moet. Sta op tijd op en kleed je aan. Je hoeft niet in pak aan de ontbijttafel te verschijnen, maar een frisse outfit kan al voor wat opgewektheid zorgen. Neem je werk serieus en houd je taken voor die dag goed bij. Eet regelmatig en beweeg tussendoor, net zoals we gewend zijn aan een vaste lunchpauze en een rondje om het park tijdens een ‘normale’ werkdag. En stel een vooraf geplande eindtijd vast. Je thuiswerkdag moet ook op een bepaald moment over zijn.

5. Zelf bepalen

Nu je de vrijheid hebt om je dag in te delen hoe je het wilt, maak hier dan ook gebruik van! De 8 uur op en 10 uur naar bed routines werken niet voor iedereen even goed (hello, my dear night owls). Dus pas je schema aan op wat voor jóú het beste werkt. Niemand weet beter dan jijzelf wanneer je het meest productief bent of je juist toe bent aan rust. Natuurlijk moet je rekening houden met digitale meetings en colleges of de dagritmes van je huisgenoten, maar verder heb je de complete vrijheid om je eigen schema samen te stellen. 

6. Dit is niet normaal, dus jij hoeft je ook niet normaal te voelen

Het doel van deze tips voor thuiswerken is om je zo comfortabel mogelijk te laten voelen onder deze ontvreemdende omstandigheden. Een crisis staat niet gelijk aan het bijleren van zo veel mogelijk hobby’s, fit worden of blijven en al je achterstallige werk afkrijgen. Gewoon elke dag weer je bed uitkomen en je studie blijven volgen is al een opgave op zich. Zoek wat werkt voor jou en probeer je daar vervolgens aan vast te houden. Structuur in deze ongestructureerde tijden geeft je houvast.

Voor het optimaal thuiswerken in coronatijd hebben wij een Feminer Thuiswerk Schema en Dagschema gemaakt. Die kun je naar hartenlust vullen met to do’s, werktaken én leuke activiteiten voor de afleiding. Lifehack: je kunt ze digitaal invullen via de pdf en dan printen of instellen als je screensaver!

Je vindt ze hier via deze links: Feminer Thuiswerk Schema en Feminer Thuiswerk Dagschema

  • Rosa Soeterbroek

    Rosa studeert dit jaar Gender Studies aan de London School of Economics. Vanaf de andere kant van de Noordzee schrijft ze over wat haar opvalt aan het Londense leven en belangrijke feministische thema’s.

    Bekijk Berichten

by | 24 april 2020

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

Is pro-choice wel écht pro-choice?

Is pro-choice wel écht pro-choice?

Waarom worden in het pro-choice abortusdebat vaak verhalen belicht waar ernstig trauma of gezondheidsredenen aan vooraf gingen? Eva zocht uit hoe strategische framing het debat vormgeeft, maar hoe dit ook kan leiden tot taboe en schaamte.

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!