Word financieel onafhankelijk in 3 stappen

Home > Magazine > Gouden Tips > Word financieel onafhankelijk in 3 stappen
financieel onafhankelijk
50% van de Nederlandse vrouwen is niét financieel onafhankelijk! Met deze tips van Workjuice helpen we een handje met dat gat in je hand.

Door Gastredactie

Dit artikel is geschreven door een gastredacteur. Heb jij een uniek perspectief dat Feminer nog niet eerder heeft belicht? Stuur ons via redactie@feminer.nl een korte introductie van jezelf en een opzet voor je stuk.

26 november 2020

door | 26 november 2020

“Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.” Deze slogan is bijna niet meer weg te denken uit ons taalgebruik sinds de gelijknamige campagne van de Rijksoverheid uit 1989. Helaas heeft de campagne bijna dertig jaar later nog steeds niet z’n vruchten afgeworpen. Zelf je boontjes kunnen doppen, onbezorgd vakanties boeken en een hypotheek afsluiten, klinkt als de normaalste zaak van de wereld voor een volwassen vrouw, toch? Maar, houd je vast, voor de helft van de vrouwen in Nederland geldt dit niet. Ze zijn niet financieel onafhankelijk en verdienen niet voldoende om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

Als hun partner of de overheid hen niet bij zou staan, zouden ze niet kunnen rondkomen. Ter vergelijking: dit geldt maar voor 25 procent van de mannen. Dit gaat niet alleen om boodschappen kunnen doen met je eigen pinpas, maar is vooral kwalijk in situaties waarin een vrouw een ongezonde relatie niet verbreekt, omdat ze het op haar eigen benen niet redt.

Het beruchte parttime paradijs

De cijfers van de Emancipatiemonitor van het CBS & SCP uit 2018 liegen er niet om: zo’n 28 procent van de vrouwen gaat minder werken na de geboorte van hun kind en 10 procent stopt zelfs helemaal met werken. Het percentage mannen dat minder gaat werken én helemaal stopt komt daarentegen samen op maar 8 procent neer. Alhoewel we gelukkig niet meer in een tijd leven waarin je wordt ontslagen als je gaat trouwen omdat je ‘nu toch wel een man hebt die voor je kan zorgen’ zijn het toch nog steeds vrijwel altijd de vrouwen die bij het stichten van een gezin minder gaan werken.

Volgens WomenInc. daalt het inkomen van vrouwen dan ook aanzienlijk in de eerste twee jaar na de geboorte van haar eerste kind. Onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) laat zien dat de vrouw tot acht jaar na de geboorte nog steeds 40 procent minder verdiend, doordat zij dan nog steeds parttime werkt. Niet zo gek dus, dat je dan niet in je eentje de rekeningen kan betalen.

De discussie of het de eigen keuze is van vrouwen om parttime te gaan werken is ingewikkelder dan de meeste columns of nieuwsitems doen vermoeden. Deze keuze komt onder andere door de verwachtingen van de maatschappij en de manier waarop verlofregelingen en kinderopvang in Nederland zijn geregeld.

Drie stappen om zelf financieel onafhankelijk te worden

We kunnen natuurlijk wachten totdat de politiek de verlofregelingen en kinderopvang gaat verbeteren en de verwachtingen van de maatschappij zijn bijgesteld, maar bij WorkJuice nemen we graag het heft in eigen handen. Wat ons betreft draait financiële zelfstandigheid ook om inzicht krijgen in je financiën en een mooie spaarbuffer opbouwen, zodat je je daar in ieder geval geen zorgen over hoeft te maken. Vrouwen van alle leeftijden kunnen, naast een goed gesprek voeren met hun partner over de verdeling van de werk en zorg taken, drie simpele stappen ondernemen om financieel zelfstandig te worden.

Stap 1: Inzicht krijgen in je financiën 

De meeste mensen hebben geen idee hoeveel er precies binnenkomt en uitgaat. Hoewel wij ook een hoop spannendere avondbestedingen kunnen bedenken dan het maken van een Excel-sheet met je financiën is deze eerste stap toch een hele belangrijke. Je zal zien dat financieel inzicht uiteindelijk zorgt voor minder stress.

Maak in een Excel-sheet of op papier verschillende categorieën, van vaste lasten tot boodschappen en van horeca tot beauty. Spit vervolgens je bankrekening door en schrijf alle uitgaven van de afgelopen maand op in de bijbehorende categorie. Zo zie je in één oogopslag waar je geld nou eigenlijk heen gaat.

Kijk ook eens kritisch naar je automatische afschrijvingen, waarom zou je bijvoorbeeld de sportschool blijven betalen als je eigenlijk liever gaat hardlopen? En heb je echt een Netflix, Disney+ én een Videoland account nodig?

Heb je echt een Netflix, disney+ én een Videoland account nodig? 

Tessa Ham

Tessa Ham

Content Manager WorkJuice

Gastredacteur Tessa Ham is content manager bij WorkJuice, een online magazine over geld, carrière en persoonlijke groei. Either you run the day, or the day runs you en WorkJuice geeft je de tools om op jouw voorwaarden te leven.

Tip: er zijn ook budget apps zoals Grip en Dyme die voor je bijhouden wat er precies binnenkomt en uitgaat. Handig!

Stap 2: Zorg voor een financiële buffer

Met een financiële buffer kun je tegenslagen opvangen, zoals een kapotte wasmachine of auto. Je zal zien dat deze ademruimte je al een hoop geldzorgen scheelt. Het Nibud adviseert minimaal 10 procent van je inkomen opzij te zetten voor dit soort problemen. Als je hiervan een automatische afschrijving naar je maakt nadat je salaris is gestort, wordt het geld weggesluisd zonder dat je het doorhebt.

Tip: Bij veel Bankieren apps kun je tegenwoordig doelsparen: verschillende potjes voor verschillende doelen. Zo kan je ook een potje “financiële buffer” maken.

Stap 3: Maak een spaarplan

Het leven draait om zoveel meer dan om rondkomen alleen. Maak daarom ook een spaarplan, zodat je kunt gaan sparen voor ‘de rest van het leven’. Door het financiële overzicht wat je eerder hebt gemaakt, weet je precies hoeveel jij opzij kunt leggen. Wees daarin wel realistisch: vaak slaan we heel enthousiast aan het sparen, totdat het een maand niet lukt en dan meteen volledig de handdoek in de ring gooien.

Begin daarom met kleine bedragen, leg bijvoorbeeld elke maand 25 of 50 euro opzij. Dat lijkt misschien op het eerste gezicht nog geen zoden aan de dijk te zetten, maar zorgt er toch voor dat je aan het einde van het jaar 300 of 600 euro hebt gespaard. Doe dit dan wel via een automatische overboeking (zie stap 2).

Tip: Op websites zoals WorkJuice en PorteRenee zijn een hoop tips te vinden die je helpen met sparen.

Fuck off fund

Het ultieme doel, zoals de Amerikanen het zo treffend noemen, is een fuck off fund. Dit is een bedrag waarmee je een bepaalde periode (bijvoorbeeld een jaar) je vaste lasten kunt betalen. Dit zorgt voor ultieme vrijheid. Met een fuck off fund achter de hand, kun je op elk moment je baan opzeggen als je daar niet meer gelukkig van wordt, uit een vervelende relatie stappen of een onderneming starten als je daar al lang van droomt.

Waar wacht je nog op? Zet je favoriete playlist op, pak een goed glas wijn en ga aan de slag met het maken van een financieel overzicht; de eerste stap naar de ultieme vrijheid. Uiteindelijk zal je zien dat geld helemaal niet zo ingewikkeld en saai is als het vaak lijkt. Met een spaarplan achter de hand ben jij die slimme meid die op haar toekomst is voorbereid!

  • Gastredactie

    Dit artikel is geschreven door een gastredacteur. Heb jij een uniek perspectief dat Feminer nog niet eerder heeft belicht? Stuur ons via redactie@feminer.nl een korte introductie van jezelf en een opzet voor je stuk.

door | 26 november 2020

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!