CV bouwen voor vrouwen

Home > Magazine > Gouden Tips > CV bouwen voor vrouwen
De aanmeldingen voor Feminer Aan Tafel Utrecht zijn geopend. Een perfect moment om je CV te checken en een update te geven. In dit artikel lees je hoe je als vrouw een power-CV bouwt.

Door Tesse van der Linden

Tesse studeert Communicatie- en Informatiewetenschappen en heeft een passie voor taal, duurzaamheid en feminisme. Deze dingen combineert ze maar al te graag in de artikelen die ze schrijft voor feminer.

7 februari 2024

door | 7 februari 2024

Het Feminer Aan Tafel seizoen start binnenkort! Je kunt je tot 15 februari aanmelden voor het diner met rolmodellen in Utrecht, op 22 februari. Na Utrecht volgen er nog drie diners, in Rotterdam, Delft en Amsterdam. Bij je aanmelding moet je je CV meesturen. Op basis van je CV zorgt het Feminer-team ervoor dat jij met rolmodellen en vrouwen aan tafel zit die dezelfde interesses en ambities hebben, zodat er inspirerende gesprekken ontstaan. Een goed moment dus om je CV te checken en een update te geven!

Toen ik me laatst ging aanmelden voor het diner in Utrecht, keek ik eens goed naar mijn CV. Ik had er al een tijdje niet meer naar gekeken, omdat ik hem recent niet nodig had. Het leek alsof de inhoud nog ongeveer klopte en ik kon niets verzinnen om toe te voegen. Maar om hem zo in te leveren bij Feminer aan Tafel? Of bij een nieuwe werkgever? Dat voelde toch wel erg kaal. Ik heb tenslotte van alles gedaan sinds ik ben begonnen met studeren. Die nieuwe ervaringen, zoals redacteur worden bij Feminer, waar zet ik die op mijn CV?

Gelijksoortige twijfels hoor ik vaker in mijn omgeving. Wat hoort er op een CV, waar zet je de ‘overige dingen’ neer en moet er een foto bij? Hoe balanceer je tussen niet liegen op je CV, maar je ook niet overgeven aan het imposter-syndroom? Ik zocht het voor je uit!

Wat hoort er op je CV?

Om te beginnen bij de basis: een CV, hoe ziet dat eruit en wat hoort daar op te staan? Een CV is persoonlijk, en ziet er dus voor iedereen anders uit. Wel zijn er bepaalde richtlijnen.

Op je CV zet je in ieder geval je opleiding en werkervaring. Het is gebruikelijk om je CV te ordenen van meest recente naar minst recente ervaring. En om enkel dingen op je CV te zetten die relevant zijn voor de baan of functie waar je op solliciteert. Het is handig om je CV voor elke sollicitatie te checken en eventueel aan te passen om op de specifieke functie aan te sluiten. Zo kan je goed belichten dat jouw vaardigheden passen bij de functie waar je op solliciteert.

Het is de bedoeling dat iemand na het zien van jouw CV nieuwsgierig en enthousiast is.  Een persoonlijke touch is daarvoor een goed hulpmiddel. Uit onderzoek van Indeed blijkt namelijk dat 83% van de werkgevers graag jouw persoonlijkheid op je CV terugziet. Het gaat dus zeker niet alleen om ‘hard’ skills, maar juist ook om persoonlijkheid en motivatie.

Als je weinig werkervaring hebt kan het voelen alsof je niet veel inhoud voor op je CV hebt. Maar, je opleiding, stages, en vrijwilligerswerk horen er absoluut ook op. Verder kan je ook denken aan jouw persoonlijke vaardigheden. Ben jij bijvoorbeeld degene uit je vriendengroep die alle vakanties plant? Dan mag je echt wel benoemen dat je organisatie vaardigheden hebt.

Vrouwen zijn geen imposters

Het kan een beetje gek voelen om je positieve eigenschappen, ervaringen en vaardigheden zo te belichten op je CV. Toch is je CV precies daarvoor. Door zelfvertrouwen uit te stralen en trots te zijn op wat je al bereikt hebt, zal een recruiter ook vertrouwen in jou krijgen als werknemer. 

Mannen vinden dit makkelijker dan vrouwen. Vrouwen zijn veel vaker bescheiden over zichzelf op hun CV. Dit zit ingebed in ons sociale systeem. Meisjes worden van jongs af aan gesocialiseerd om de regels te volgen en worden daarvoor beloond. Ze leren risico’s en fouten te vermijden, terwijl jongens hier meer vrijheid in krijgen.

Dit is ook een van de redenen waarom twee derde van de vrouwen last heeft van het imposter syndrome. Het gevoel dat je ‘eigenlijk maar wat doen’ en op elk moment door de mand kan vallen, ook wanneer je de juiste opleiding, kwaliteiten en ervaringen hebt. De Franse psychotherapeute Anne de Montarlot vertelt dat iedereen weleens lijdt aan het syndroom; “Een man kan bijvoorbeeld ook zenuwachtig zijn voor een sollicitatie, maar hij zal gaan en gewoon zijn best doen. Vrouwen daarentegen zullen wachten totdat ze 110 procent zeker van zichzelf zijn voordat ze überhaupt gaan solliciteren.”

Vooroordelen, genderrollen en systematisch seksisme beïnvloeden hoe vrouwen over zichzelf denken, en dus hoe ze zichzelf presenteren. Deze externe barrières moeten worden aangepakt, maar worden misschien niet tijdens ons leven doorbroken. Dat betekent dat we er nog wel mee te maken hebben en zelf moeten overwinnen. Door niet te denken, maar gewoon te doen. Met aarzelen hou je jezelf alleen maar tegen.

Dus, schrijf met vertrouwen je CV en benoem met trots waar je goed in bent. Ook als je niet de beste van de wereld bent hoort het op je CV. Bagatelliseer je kwaliteiten niet en maak je niet druk om ‘te assertief’ over te komen. Houd de details specifiek, positief en zelfverzekerd.

En, wat heb je te verliezen? Falen bestaat niet als het gaat om solliciteren naar een nieuwe functie. Elk gesprek is een nieuwe kans om ervaring op te doen, je sollicitatietechniek te verbeteren en te netwerken. 

Tips voor een power-CV

1. Gebruik een CV sjabloon of generator. Canva, Word en Google Drive staan vol met sjablonen voor een strak CV. Zoek een stijl die bij jou past en vul de voorgegeven prompts in.

 

2. Voeg zelf kopjes toe. Heb je een skill, ervaring of diploma die niet bij de basiskopjes van je CV past? Soms is het alsnog heel goed om deze  te benoemen. Voeg een kopje voor ‘extra’ vaardigheden/activiteiten toe en schrijf het hieronder. 

 

3. Heb het met vrienden over je CV. Help elkaar met eigen ervaringen en deel je vragen of twijfels. Misschien heeft iemand ervaring met recruiten en weet diegene waar werkgevers op letten. Neem een kijkje in het CV van iemand anders en geef feedback of haal er inspiratie uit. Plan gelijk een kleine fotoshoot voor een nieuwe profielfoto voor Linkedin en op je CV. 

 

4. Vraag iemand die al een aantal jaar werkt om eens naar je CV te kijken. Dat kan een ouder zijn, of een net-werkende zus of vriendin. Ook docenten staan hier vaak voor open. Deze persoon is het (recent) gelukt een baan te krijgen, dus wie weet wat zij voor waardevolle feedback hebben! 

 

5. Universiteiten organiseren vaak workshops in het kader van CV-building. Ideaal voor studenten die een eerste stap richting de werkende wereld willen maken. Je wordt ondersteund door professionals en krijgt goede feedback. Kijk vooral even bij jouw universiteit wat de mogelijkheden zijn. 

Netwerken bij Feminer Aan Tafel

Gebruik deze tips voor het bouwen van je CV gelijk bij je aanmelding voor Feminer Aan Tafel, een evenement dat goed past bij dit artikel. Het is de perfecte avond om op een toegankelijke manier netwerk-ervaring op te doen. Alle rolmodellen en deelneemsters staan open voor gesprekken, gezelligheid en leermomenten. Kortom, een plek waar vrouwen elkaar inspireren en helpen.

Feminer Aan Tafel Utrecht heeft een breed scala aan rolmodellen. Het team is erg trots op de diversiteit van de rolmodellen en verwacht dat de deelneemsters een verrijkende, inspirerende en gezellige avond zullen hebben. Wil jij dit bijzondere diner niet missen? Meld je nu aan, en zet de aankomende diners ook vast in je agenda! 

Donderdag 14 maart – Delft

Donderdag 18 april – Amsterdam

Donderdag 30 mei – Rotterdam

  • Tesse van der Linden

    Tesse studeert Communicatie- en Informatiewetenschappen en heeft een passie voor taal, duurzaamheid en feminisme. Deze dingen combineert ze maar al te graag in de artikelen die ze schrijft voor feminer.

    Bekijk Berichten

door | 7 februari 2024

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!