✉️ info@feminer.nl

12 boeken van vrouwelijke schrijvers om je in te verliezen deze zomer

Home > Magazine > Gouden Tips > 12 boeken van vrouwelijke schrijvers om je in te verliezen deze zomer
Boeken van vrouwelijke schrijvers
Lees jij veel in de zomer? Wij ook! Daarom hebben we een lijst met 12 boeken samengesteld. Allemaal van vrouwelijke schrijvers, uiteraard.

Door Tara Mohunlol

Hoewel ze een master Sociologie doet in Amsterdam, is Tara een Rotterdammert pur sang. Ze is kritisch, nieuwsgierig en weet van aanpakken. Als hoofdredacteur van ons Online Magazine is ze dan ook helemaal in haar element.

27 juni 2023

by | 27 juni 2023

Tja, het is even wennen: de zomer is nét begonnen en we genieten al weken van tropische temperaturen. En dat in Nederland! Wie weet baart het je ook zorgen, want die sporadische neerslag komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Toch is het stiekem best lekker om een lui leventje te leiden, al is het maar voor een paar weken. Slenteren door de stad, het bos of het park, om vervolgens op het eerste beste bankje neer te ploffen en je boek open te slaan. Wij geven je groot gelijk. Daarom heeft Feminer een leeslijst voor je samengesteld: 12 boeken om je in te verliezen deze zomer. Allemaal van vrouwelijke schrijvers, uiteraard.

 

De Wetten – Connie Palmen (1991):

In haar debuutroman De Wetten neemt Connie Palmen je mee in het leven van de Limburgse Marie Deniet, die naar de hoofdstad verhuist om om filosofie te studeren. In zeven jaar ontmoet ze zeven mannen, die haar laten inzien hoe complex zingeving en menselijke relaties zijn. Elk van hen (een astroloog, epilepticus, filosoof, priester, fysicus, kunstenaar en psychiater) vertegenwoordigt een deel van die complexiteit. Via hun verhalen leer je namelijk vooral wat over de schrijfster, die verward raakt door het gebrek aan eenduidigheid.

Hoewel Palmen door velen niet weg te denken is uit de Nederlandse literatuur, zijn er net zoveel mensen die haar niet kennen. Zonde, als je het ons vraagt. De Wetten doet namelijk niet onder voor de werken van de Grote Drie: het is net zo prachtig en pretentieus als menig ander literair werk. Wie zich interesseert voor Nederlandse literatuur, kan deze roman eigenlijk niet overslaan.

 

I’m Glad My mom Died – Jeannette McCurdy (2022):

I’m Glad My mom Died is een autobiografisch boek geschreven door Jeannette McCurdy, bekend van de tv-serie iCarly. In dit boek deelt McCurdy haar persoonlijke ervaringen en worstelingen als kindacteur die al sinds haar zesde haar familie ondersteunt. Het boek gaat diep in op thema’s als rouw, mishandeling, mentale gezondheid, eetstoornissen en zelfacceptatie.

I’m Glad My mom Died is wellicht geen light summer read, maar zeker wel een pageturner. McCurdy biedt de lezer een ongenadige kijk op haar leven als kindacteur in Hollywood en laat haar verbijsterd achter. Mocht je in de gelegenheid zijn, raden we je aan om naar het audioboek te luisteren. McCurdy leest het zelf voor en laat haar emoties lopen wanneer ze moeilijke passages passeert. Een authentiekere interpretatie van een autobiografisch boek ga je nergens anders vinden.

 

Dear Ijeawele, or A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions – Chimamanda Ngozi Adichie (2017):

Dear Ijeawele is een krachtig essay waarin Chimamanda Ngozi Adichie advies vraagt over het opvoeden van haar dochter als feminist. Ze biedt vijftien concrete suggesties en inzichten om gendergelijkheid te bevorderen en meisjes op te voeden als sterke, onafhankelijke individuen. Het boek onderzoekt de complexiteit van genderrollen, stereotypen en de noodzaak van feministisch denken in de moderne samenleving.

Dear Ijeawele is een logisch vervolg voor iedereen die We Should All Be Feminists van Adichie heeft gelezen. Wanneer eenmaal duidelijk is waarom iedereen een feminist zou moeten zijn, wil je als lezer namelijk weten hoe je dat feministische gedachtegoed moet overbrengen.

 

Het Smelt – Lize Spit (2016):

Het Smelt is het veelgeprezen debuut van de Vlaamse schrijfster Lize Spit. Het boek speelt zich af in een klein Vlaams dorp en volgt de protagonist Eva, die na jaren terugkeert naar haar geboortedorp om af te rekenen met het verleden. Het verhaal onthult langzaam duistere geheimen uit Eva’s jeugd en onderzoekt thema’s zoals trauma, wraak en de kracht van herinneringen. Het Smelt is een beklemmende en meeslepende roman die de lezer confronteert met de donkere kanten van menselijke relaties.

 

Conversations with Friends – Sally Rooney (2017):

Hoewel de meeste mensen Normal People waarschijnlijk beter kennen, heeft Conversations with Friends ook een geroemde plaats in het oeuvre van de Ierse auteur Sally Rooney. Deze debuutroman volgt het verhaal van Frances en haar beste vriendin Bobbi, twee jonge studentes in Dublin. Wanneer ze bevriend raken met een getrouwd stel – Melissa en Nick – raken hun levens verstrengeld in ingewikkelde relaties en emotionele verwikkelingen. Rooney verkent thema’s als liefde, vriendschap, kunst en de zoektocht naar identiteit in een moderne en veranderende wereld.

Net als Normal People is ook Conversations with Friends verfilmd. Zie het als het ultieme moment om indruk te maken op je vrienden die het boek nog niet hebben gelezen. Iedereen vindt het gezellig om constant te horen dat “deze scène veel beter was in het boek”, toch?

 

The Seven Husbands of Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid (2017):

Over verfilmingen gesproken, de boeken van Taylor Jenkins Reid zijn ook voer voor cinematografen. Na het succes van Daisy Jones and the Six wordt ook The Seven Husbands of Evelyn Hugo verfilmd. De releasedatum is nog niet bekend, dus je hebt tijd zat om het boek te lezen.

The Seven Husbands of Evelyn Hugo is een meeslepende roman die het verhaal vertelt van de fictieve oud-Hollywoodlegende Evelyn Hugo. Het boek onthult haar leven, carrière en de zeven mannen met wie ze getrouwd is geweest, terwijl het dieper ingaat op thema’s als roem, liefde, identiteit en de prijs van succes. Met levendige personages en een meeslepende verhaallijn onderzoekt Taylor Jenkins Reid de complexiteit van relaties en de offers die mensen bereid zijn te maken om hun dromen na te jagen.

 

Confrontaties – Simone Atangana Bekono (2020):

Confrontaties is een krachtige en poëtische debuutroman van de Nederlandse schrijfster Simone Atangana Bekono. Het verhaal volgt Salomé, een zeventienjarige jonge vrouw die in een jeugdinrichting verblijft omdat ze twee klasgenoten heeft mishandeld. Confrontaties onderzoekt thema’s zoals identiteit, ras, gender en sociale onrechtvaardigheid, en biedt een aangrijpende en ontroerende kijk op de zoektocht naar eigenwaarde en acceptatie.

 

Convenience Store Woman – Sayaka Murata (2016):

Convenience Store Woman is een bekroonde Japanse roman geschreven door Sayaka Murata. Het verhaal volgt Keiko Furukura, een vrouw die al achttien jaar in een supermarkt werkt en volledig opgaat in de regels en verwachtingen van haar baan. Hoewel Keiko geniet van de structuur en regelmaat, wordt ze constant geconfronteerd met sociale druk om een ‘normaal’ leven te leiden, zoals trouwen of ‘een echte baan vinden’. Die tegenstrijdige boodschappen zetten de lezer aan het denken over maatschappelijke verwachtingen, individualiteit en de zoektocht naar geluk in een wereld die vaak star en conformistisch is.

 

The Bell Jar – Sylvia Plath (1963):

The Bell Jar is een krachtige en semi-autobiografische roman geschreven door de Amerikaanse dichteres Sylvia Plath. Het boek vertelt het verhaal van Esther Greenwood, een getalenteerde jonge vrouw die een zomer stage loopt bij een modetijdschrift. Tegen haar verwachtingen in gaat deze stageplek helemaal niet gepaard met het big-city leven dat ze voor ogen had. In tegendeel: Esther wordt geconfronteerd met de eenzaamheid die uiteindelijk haar ondergang wordt.

The Bell Jar onderzoekt thema’s als gender, identiteit, de druk van de samenleving in het Amerika van de jaren ‘50 en de zoektocht naar persoonlijke vervulling. Het is een indringend en eerlijk portret van de uitdagingen die vrouwen kunnen ervaren in een tijd waarin ze zichzelf proberen te vinden en te definiëren. Ook al stamt deze roman uit 1963, het is 60 jaar later nog even herkenbaar.

 

Girl, Woman, Other – Bernardine Evaristo (2019):

Girl, Woman, Other is een bekroonde roman van Bernardine Evaristo. Het boek volgt het leven van twaalf personages, voornamelijk zwarte vrouwen in het Verenigd Koninkrijk, en verkent hun ervaringen, identiteit en onderlinge verbondenheid. Met een unieke vertelstijl en een diversiteit aan stemmen, onderzoekt Evaristo thema’s als ras, gender, seksualiteit en sociale klasse, en biedt ze een krachtige viering van vrouwelijkheid en diversiteit.

Girl, Woman, Other is één van die boeken die je eigenlijk meerdere keren moet lezen. De onderlinge verbondenheid van de personages zit zo goed in elkaar, dat je tijdens je eerste keer hoogstwaarschijnlijk belangrijke details hebt gemist. Het is niet voor niets dat fans van het boek de stamboom hebben uitgetekend.

 

Trick Mirror: Reflections on self-delusions – Jia Tolentino (2019):

Trick Mirror is een verzameling van essays door Jia Tolentino, een Amerikaanse schrijfster en journalist. In dit boek onderzoekt Tolentino verschillende aspecten van de moderne cultuur, zoals sociale media, feminisme, zelfbeeld en de illusie van succes. Met scherpe analyses en persoonlijke reflecties daagt Tolentino de lezers uit om na te denken over hun eigen overtuigingen en de complexiteit van de wereld waarin we leven.

 

Het Gym – Karin Amatmoekrim (2011):

Het Gym is een roman van de Nederlandse auteur Karin Amatmoekrim. Het boek vertelt het verhaal van de twaalfjarige Sandra Spalburg, die als enige Surinaamse op het Gymnasium terechtkomt. In het boek wordt pijnlijk duidelijk dat ze eigenlijk totaal niet thuishoort op die school in het ‘rijke dorp’, ondanks haar intelligentie. Van onschuldige opmerkingen tot ongemakkelijke thuissituaties: zowel Sandra als haar klasgenoten begrijpen elkaar niet helemaal, wat leidt tot hilarische en ontroerende situaties.

Het Gym onderzoekt thema’s als culturele diversiteit, integratie, klasse en seksualiteit, en biedt een persoonlijke kijk op de zoektocht naar eigenwaarde en acceptatie.

  • Tara Mohunlol

    Hoewel ze een master Sociologie doet in Amsterdam, is Tara een Rotterdammert pur sang. Ze is kritisch, nieuwsgierig en weet van aanpakken. Als hoofdredacteur van ons Online Magazine is ze dan ook helemaal in haar element.

    Bekijk Berichten

by | 27 juni 2023

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!