✉️ info@feminer.nl

101 Discussiëren: 5 tips om je vrouwtje te staan in elke discussie

Home > Magazine > Gouden Tips > 101 Discussiëren: 5 tips om je vrouwtje te staan in elke discussie
discussie
Een passie voor gendergelijkheid maar weet je niet hoe je jouw punt overbrengt naar een ander? Feminer helpt je om je vrouwtje te staan in élke discussie.

Door Rosa Soeterbroek

Rosa studeert dit jaar Gender Studies aan de London School of Economics. Vanaf de andere kant van de Noordzee schrijft ze over wat haar opvalt aan het Londense leven en belangrijke feministische thema’s.

4 juni 2020

by | 4 juni 2020

Daar zit je dan, tegenover een ongelijkheids-ontkenner die stellig de missie van Feminer blijft tegenspreken. We hebben toch al gelijke kansen? Of, nog irritanter, mannen en vrouwen zijn toch ook verschillend? Terwijl je je begint af te vragen waarom je überhaupt nog het gesprek aangaat en ondertussen tot tien moet tellen voordat je losbrandt over waarom vrouwen beter verdienen dan deze ongelijke maatschappij, is het moeilijk om rustig te blijven. Herkenbaar? Om een felle discussie zo strategisch mogelijk aan te pakken, kun je de volgende tips gebruiken om iemand écht te overtuigen.

1. Know your facts!

Weet waar je over praat. Regelmatig de krant lezen draagt daar al een steentje aan bij, bijvoorbeeld hoe het gesteld is met quota en representatie in een bepaalde sector. Maar zoek ook eens informatie op over factoren binnen emancipatie en sociale ongelijkheid die jij zelf interessant vindt, bijvoorbeeld over ongelijkheid op de werkvloer of etnische discriminatie. Zo bouw je confidence op, en weet je waar je het over hebt als je in een discussie belandt. En als je wederpartij een stelling aanhaalt waar jij toevallig minder over weet, leidt het gesprek dan richting een onderwerp waar je wél je kennis over kunt delen.

2. Maak het persoonlijk

Breng persoonlijke ervaringen in het gesprek. Vraag de ander of ze zelf wel eens een seksistische situatie hebben meegemaakt of bij anderen hebben gezien. Kunnen ze zelf geen voorbeelden bedenken, leg dan je persoonlijke ervaringen met genderongelijkheid voor aan de ander. Ze kunnen je moeilijk tegenspreken als je ze laat zien hoe ongelijkheidsstructuren toch écht effect hebben op iedereen. Daarnaast raken persoonlijke boodschappen eerder een gevoelige snaar. Zo blijft de discussie niet bij het over en weer noemen van cijfertjes maar wordt het een serieus gesprek over hoe het er daadwerkelijk in het dagelijkse leven aan toegaat.

3. Houd het hoofd koel

Zelfs als je gesprekspartner op de vrouw begint te spelen, flauwe opmerkingen maakt of harder begint te praten, is het niet effectief om hetzelfde terug te doen. Blijf volwassen, rustig en kalm, ook al kan dat vaak hartstikke moeilijk zijn. Door te laten zien dat je niet van hun gedrag terugdeinst, straal je zelfverzekerdheid uit en zal je boodschap overtuigender zijn. Probeer dus je innerlijke koele kikker te vinden. 

4. Zwak jezelf niet af

Zodra mensen onzeker worden in een discussie, zijn ze geneigd meer tussenwoordjes en omslachtige taal te gebruiken. De klassiekers zijn zinnen vragend afsluiten en het te veel uhmen, volgens-mijen en zeg-maaren. Ook maak je een sterkere indruk als je niet elke zin begint met ‘ik denk’ of ‘ik vind’. Door je mening als een statement of feit over te laten komen, omdat het dus niet ‘maar’ een opinie is maar helaas een algemeen feit, wordt het makkelijker aangenomen door de ander. 

5. Pick your battles

Er zijn verschillende potentiële gesprekspartners waarmee zo’n discussie tot stand komt. Je hebt de provocateurs die je vooral op de kast proberen te jagen met loze statements, de al te bekende ‘vrouwen horen achter het aanrecht’ is hiervan een goed voorbeeld. Neem ze vooral niet te serieus, ga niet in op hun uitdagende opmerkingen en zet ze op hun plek met een goed argument. Dan zijn er nog de overtuigde anti-feministen, die er zeker van zijn dat emancipatie te ver is doorgedraaid. Die zijn heel moeilijk te overtuigen zijn, je energie kun je veel beter in het lopen van een women’s march stoppen.

Als laatste zijn er diegenen die zeggen seksisme zelf niet op te merken. Deze discussiepartner is het prettigst, want door feiten, argumenten en ervaringen aan te dragen zijn zij snel overgehaald. Zorg dus dat je weet wie er tegenover je zit om te voorkomen dat het gesprek per definitie al een verloren strijd is.

  • Rosa Soeterbroek

    Rosa studeert dit jaar Gender Studies aan de London School of Economics. Vanaf de andere kant van de Noordzee schrijft ze over wat haar opvalt aan het Londense leven en belangrijke feministische thema’s.

    Bekijk Berichten

by | 4 juni 2020

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!