Feminer Connect over Vrouwelijk Leiderschap

Home > Magazine > Feminer Connect over Vrouwelijk Leiderschap
26 oktober vond de tweede Feminer Connect van het seizoen plaats. Kon je er niet bij zijn? Hier een korte recap en impressie van de avond.

Door Feminer Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van ons Online Magazine. Zelf bijdragen als gastcolumnist? Stuur ons via redactie@feminer.nl een korte introductie van jezelf en een opzet voor je column. Wie weet staat je stuk binnenkort in ons magazine!

13 november 2023

door | 13 november 2023

Op 26 oktober was het alweer tijd voor de tweede Feminer Connect van dit seizoen! Zo’n veertig vrouwen verzamelden zich aan de Prinsengracht in Den Haag voor een inspirerende avond over Vrouwelijk Leiderschap. Lukte het jou niet om er deze avond bij te zijn? Je bent natuurlijk van harte welkom bij de volgende op 29 november! Om in de stemming te komen, lees je hier een korte recap en sfeerimpressie van afgelopen de afgelopen editie over Vrouwelijk Leiderschap.

Fonda Sahla: van overtuiging tot positie

Na een korte inloop trapte Fonda Sahla de avond af. Zij is sinds 2021 Tweede Kamerlid voor D66 en staat op plek 15 voor de komende verkiezingen. Waarom is zij ooit op de politiek in gegaan? Een ervaring van heel dichtbij, namelijk het onderwijs dat haar zoontje en andere kinderen uit haar wijk in Den Haag kregen. Op de avond vertelt ze hoe ze via verschillende medezeggenschapsraden en de lokale politiek uiteindelijk bij D66 op het vizier is beland en in de Tweede Kamer terecht is gekomen.

Fonda’s wilskracht en doorzettingsvermogen vallen op. Als de politiek niet luistert, nodigt ze ze uit. Als ze op de verkeerde plek blijkt te zitten om haar gewenste veranderingen door te voeren, zoekt ze die plek wél op. En als de organisaties die de problemen kunnen oplossen niet blijken te bestaan, richt ze die zélf op. De vrouwen in de zaal luisteren vol bewondering.

Na Fonda’s verhaal is er tijd voor vragen. Een deelneemster vraagt wat ze op basis van haar ervaringen aan vrouwen wil meegeven. Fonda antwoord: “Als je iets wilt veranderen, moet je meedoen. Het is heel makkelijk om te roepen, maar je kunt beter zélf een steentje bijdragen.”

Ze vertelt ook over de haat die ze ontvangt als vrouwelijk politicus, zowel online als op straat. Wilders zei bijvoorbeeld dat mensen “zoals zij” niet in de Tweede Kamer horen en van de reacties die daarop volgde was ze erg geschrokken. Vanwege deze haat gebruikt ze bijvoorbeeld niet meer het ov of de fiets. Hoe gaat ze daarmee om? “Steun elkaar en ga om elkaar heen staan.”

Als je iets wilt veranderen, moet je meedoen.

Erg inspirerend aan Fonda’s verhaal is hoe ze überhaupt in de politiek terecht is gekomen. Meestal hoor je van vrouwen die vanaf dag één de ambitie hadden om in het parlement te komen. Dan zoeken ze een partij die bij hun past en zetten ze zich daarvoor in. Alleen in Fonda’s verhaal is eigenlijk het omgekeerde gebeurd. Ze had een overtuiging – gelijke kansen in en door het onderwijs, in welke wijk dan ook – en is door haar inzet daarin in de landelijke politiek beland. 

Susan Veldkamp: jezelf positioneren

Er is even tijd voor een korte borrel en daarna is het de beurt aan Susan Veldkamp. Zij is coach en trainer en heeft een Academy gefocust op vrouwelijk leiderschap. Ze geeft trainingen, workshops en lezingen over de kracht van jezelf positioneren.

Maar wat is positioneren? “Positioneren is jouw toegevoegde waarde duidelijk maken ten opzichte van een ander.” Veel vrouwen twijfelen namelijk over wat ze over zichzelf moeten laten zien en hebben het gevoel dat jezelf promoten arrogant en asociaal is, “omdat je zo graag trouw wilt zijn aan jezelf”. 

Susan vertelt dat jezelf promoten juist een manier is om trouw te zijn aan jezelf. “Want trouw zijn aan jezelf is eigenlijk trouw zijn aan die good girl in jou. En die is vooral bezig met hoe ze denkt zich te moeten gedragen. Ze staat dus helemaal niet in dienst van jou!” Wanneer je je daarvan bewust bent, kun je echt voelen wat je kwaliteiten zijn.”Je bent daarmee een stuk minder afhankelijk van de goedkeuring van anderen.” 

Maar waarom is het zo belangrijk dat je je positioneert, zowel in je persoonlijke als in je professionele leven? “Je kunt nog zo goed en ervaren zijn in je werk, twijfelen aan je kunnen komt op alle plekken in een bedrijf voor. Precies deze twijfels saboteren jou in jouw groei en route naar de top.” Susan moedigt ons aan om in ons eigen kunnen te geloven en dat aan anderen te laten zien. Dan weten mensen namelijk wat jij kunt en waar je voor staat, waardoor je in de posities en functies kan komen waar je je doelen kunt bereiken!

Maar wat betekent het om “authentiek vrouwelijk leiderschap te omarmen”? Volgens Susan gaat het om het loslaten van het idee dat je als een man moet handelen om succesvol te zijn. “Waardeer in plaats daarvan jouw unieke mix van mannelijke en vrouwelijke eigenschappen en zet ze bewust in.” We sluiten af met een vragenrondje, waarin Susan het volgende aan ons wil meegeven: “Accepteer elke situatie alsof je ‘m gekozen heb. Dan ben je niet meer bezig met de situatie zelf, maar dan denk je vooruit.”

Waardeer jouw unieke mix van mannelijke en vrouwelijke eigenschappen en zet ze bewust in.

Wat vooral van Susans verhaal is bijblijft, is dat je je niet kleiner moet maken dan je daadwerkelijk bent om aardig gevonden te worden. Daarmee kom je niet op de plekken waar je wilt komen en bereik je niet de doelen die je wilt bereiken. Wees in plaats daarvan jezelf en laat jezelf ook in alle eerlijkheid aan anderen zien!

De avond was alweer tegen zijn einde aangelopen en na een korte borrel gingen de vrouwen voldaan en geïnspireerd naar huis. En hoewel twee erg verschillende vrouwen met uiteenlopende verhalen hadden gesproken, was de boodschap duidelijk: maak duidelijk wie jij als vrouw bent en waar jij voor staat, dan kom je op plekken die je eerder niet als mogelijk zag.

Wil jij ook een Connect meemaken? Op 29 november volgt alweer de derde editie! Je kunt je aanmelden via deze link. Voor de laatste updates over evenementen, campagnes en artikelen kun je ons volgen op Instagram, onze agenda in de gaten houden of je aanmelden voor de nieuwsbrief. En hopelijk zien wij jou dan op een volgend event!

  • Feminer Redactie

    Dit artikel is geschreven door de redactie van ons Online Magazine. Zelf bijdragen als gastcolumnist? Stuur ons via redactie@feminer.nl een korte introductie van jezelf en een opzet voor je column. Wie weet staat je stuk binnenkort in ons magazine!

    Bekijk Berichten

door | 13 november 2023

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

Vrouwenrechten in crisis: een blik op feministische veerkracht

Vrouwenrechten in crisis: een blik op feministische veerkracht

In een interview met Anne-Floor Dekker onderzoekt Feminer hoe feministische veerkracht bijdraagt aan vrouwenrechten. Van historische context tot hedendaagse uitdagingen, Feminer onthult de impact van crises op vrouwenrechten en benadrukt de cruciale rol van inclusieve besluitvorming voor een hoopvolle toekomst.

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!