✉️ info@feminer.nl

Lesje geschiedenis: de derde feministische golf

Home > Magazine > De Diepte In > Lesje geschiedenis: de derde feministische golf
Derde feministische golf
In dit deel van onze geschiedenisserie over het feminisme bespreken we de derde feministische golf die ontstond in de jaren '90.

Door Lydian Vandermaelen

Lydian studeert Communicatie- en Informatiewetenschappen. Haar nieuwsgierige blik en oog voor detail maken haar een waardevolle en betrouwbare toevoeging aan het team.

23 juni 2020

by | 23 juni 2020

De meningen verschillen over of de derde feministische golf al is geweest of dat die nu bezig is. Sommige feministen claimen dat we nu nog steeds in de derde feministische golf zitten. Anderen zeggen dat we ons momenteel al in de vierde feministische golf bevinden. De onenigheid komt waarschijnlijk door een term die veel werd gebruikt in de jaren ‘90: het postfeminisme.

Het is waarschijnlijk al een poosje geleden dat jij je laatste geschiedenisles gehad hebt. Dat neemt niet weg dat het nog steeds belangrijk is en we er iets van kunnen leren. In het derde artikel in deze reeks kijkt Feminer naar de periode die door sommigen ‘de derde feministische golf’ wordt genoemd, waarin zelfontplooiing, keuzemogelijkheden en discriminatie de boventoon voeren. Hoe hebben deze veranderingen in waarden een blauwdruk gelegd voor de huidige tijd?

Postfeminisme

Het postfeminisme was een beweging die de mening erop nahield dat de doelen bereikt waren en dat het feminisme niet meer nodig was. Tegelijkertijd veroverde popmuziek de hele wereld en zongen de Spice Girls over ‘Girl Power’. De spice girls verwijzen hiermee naar een cultuur waarin een sterke zelfbewuste houding, ambitie en individualisme centraal staan. Plus, de tune was nog catchy ook.

Het feminisme bleek helemaal niet onnodig en dood. Dat was ook te merken aan alle verschillende bewegingen die de kop op bleven steken. Riot Grrrl was bijvoorbeeld een verzamelnaam van vrouwelijke muziek bewegingen in de Verenigde Staten. Deze punkrock-undergroundscene spoorde vrouwen aan om zich meer met het feminisme op verschillende vlakken bezig te houden. Ook in Nederland komt deze beweging los. Daarnaast maakt het powerfeminisme van Heleen Mees een opkomst. Hierin worden vrouwen aangespoord om een toppositie te ambiëren en zichzelf niet in de slachtofferrol te plaatsen. Dit was namelijk een veelgehoord kritiek op de feministen van de tweede golf.

Inclusiviteit

Naast deze empowerment moves voor vrouwen worden ook steeds meer mensen zich bewust van hun witte privilege. Er komt meer aandacht discriminatie. Het wordt duidelijk dat zwarte vrouwen, vrouwen in dictaturen en vrouwen die lid zijn van de LGBTQ+ gemeenschap harder moeten werken om hetzelfde te bereiken als mannen en vrouwen die niet deze achtergrond hebben. De discussie begon klein en langzaam, maar is vandaag de dag uitgegroeid tot een van de belangrijkste punten van de media-agenda.

Of de derde feministische golf al geweest is of dat de jaren ‘90 bestempeld moet worden als het postfeminisme, daar zijn de meningen verdeeld over. Wat wel met zekerheid kan worden gezegd is dat girlpower en motivatie een opleving beleefden door middel van een groeiende popcultuur. Dit heeft ook zeker zijn blauwdruk achtergelaten voor de vierde feministische golf, waarin vrouwen de kracht vinden om een gelijk inkomen te eisen, op te staan tegen figuren als Harvey Weinstein en support krijgen van over de hele wereld door middel van sociale media.

Girlpower en motivatie leefden op door de popcultuur

Meer feministische geschiedenis?
Lees dan ook onze artikelen over de eerste, tweede en vierde golf!
  • Lydian Vandermaelen

    Lydian studeert Communicatie- en Informatiewetenschappen. Haar nieuwsgierige blik en oog voor detail maken haar een waardevolle en betrouwbare toevoeging aan het team.

    Bekijk Berichten

by | 23 juni 2020

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!