Magazine
De diepte in
Hoe leven naar je menstruatiecyclus voor meer balans in je leven zorgt
De gemiddelde menstruerende persoon springt geen gat in de lucht als er een rode vlek in de onderbroek verschijnt, en ook voor de maatschappij zijn ‘vrouwen met al hun wisselende hormonen’ maar ‘lastig’. Maar als je inziet dat elke fase van je menstruatiecyclus een doel heeft, kan dat je hele visie veranderen.
Sollicitatiegesprek? Eerst je haar steilen
Werkende vrouwen hebben veel te verduren: ze krijgen doorgaans minder betaald dan hun mannelijke collega’s en pikken bij thuiskomst ook nog eens een second shift op. Maar zelfs aan hun uiterlijk moet - onder het mom van ‘professionaliteit’ - worden gesleuteld. Voor...
Waarom onze pensioenkloof bovenaan de Europese ranglijst staat (en hoe we hem kunnen dichten)
Hoe groot is onze pensioenkloof en hoe kunnen we deze dichten? Wij vroegen het Anna van Vliet, communicatie- en activatiespecialist bij Aegon Cappital.
Wat als vrouwen de dienst uitmaakten? De Mosuo-stam laat het zien
De Mosuo-stam is een van de laatste matriarchale volkeren op aarde, vrouwen hebben het daar voor het zeggen. En daar kunnen wij nog heel wat van leren.
De investeringskloof ontleed: girls just wanna have funding
Het aantal vrouwelijke ceo’s is met 30% gestegen, maar ‘women owned businesses’ krijgen nog geen 2% van de het investeringsgeld toe. Feminer zocht uit waarom we nog steeds met deze investeringskloof kampen.
Laat me je eens uitleggen wat mansplaining écht betekent
Feminer ging op zoek naar de nuance rondom mansplaining. Hoe schadelijk is het? En wat is de grens tussen mansplaining en explaining? Wij vroegen een expert het hemd van het lijf.
Hoe neutraal is onze taal? (spoiler: minder dan we denken)
De meeste mensen gebruiken taal zonder erbij na te denken – maar we zeggen meer dan we denken. Onderzoekster Theresa Redl: “Taal sluit iedereen uit, behalve mannen.”
Waarom sport nog steeds een ‘mannending’ is
Waarom is sport nog steeds een ‘mannending’? Feminer zocht uit welke historische processen ons vandaag de dag nog in hun greep hebben – en hoe we ons hieruit los kunnen wrikken.
Genderstereotypering op de werkvloer
Waarom kijkt men op als een man eyeliner draagt op kantoor? Feminer dook in de hoe, wat en waarom van genderstereotypering op de werkvloer.
De vrouwen van het nieuwe Rwanda: een voorbeeld voor Nederland
Bij voorlopers op het gebied van gendergelijkheid denken we snel aan westerse landen als Nederland, terwijl Rwanda de top van alle lijstjes bekleedt. Feminer zocht uit wat wij van Rwandese vrouwen kunnen leren.
Lidwien Poorthuis: “Als je niet blijft duwen en agenderen dan gebeurt er gewoon niets.”
De achtergestelde positie van vrouwen in de wetenschap werd afgelopen december weer pijnlijk duidelijk in de Monitor die het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) jaarlijks uitbrengt. Feminer schreef al eerder een artikel over de monitor, maar wat zeggen al...
Waar blijven de cabaretières?
In de reeks: Eenzijdig Entertainment gaan we in op de onderrepresentatie van vrouwen in de entertainmentindustrie. Deze keer kijken we naar cabaretières. Waarom zijn er zo weinig? Zijn vrouwen gewoon niet grappig? Feminer zoekt het voor je uit.
Het belang van beeldvorming in de entertainmentindustrie
Feminer onderzocht de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de entertainmentindustrie. Ditmaal duiken we in het belang van beeldvorming.
Waarom juist de rechterlijke macht geen vrouwenquotum nodig heeft
Waar veel sectoren kampen met een vrouwentekort, heeft de rechterlijke macht vrouwen in overvloed. Feminer zoekt uit wat deze sector zo anders maakt dan de rest.
Loonkloof = Loonroof
Met Equal Pay day in zicht is het tijd om de loonkloof onder de loep te nemen. Wat is het precies, waar komt het vandaan en hoe kunnen we het oplossen? Feminer legt uit.
Gendergelijkheid in ziekenhuizen in zicht – nu de loonkloof nog
Gendergelijkheid in ziekenhuizen lijkt binnen handbereik, maar de loonkloof steekt daar een stokje voor. Feminer zette de belangrijkste feiten voor je op een rij.
Diversiteitsbeleid: wat werkt en wat niet?
Taskforces, trainingen of quota, hoe vergroot je diversiteit nu écht? Feminer legt je haarfijn uit welk diversiteitsbeleid werkt – en welk beleid niet.
Lesje geschiedenis: de vierde feministische golf
In het laatste deel van deze geschiedenisserie bespreken we de vierde feministische golf en het begin van Feminer.
Lesje geschiedenis: de derde feministische golf
In dit deel van onze geschiedenisserie over het feminisme bespreken we de derde feministische golf die ontstond in de jaren ’90.
Vrouwen en onbetaalde zorgtaken: onze grootste onderneming
De grootste onderneming van Nederland betaalt haar werknemers niet uit; door onbetaalde zorgtaken trekken vrouwen aan het kortste eind.
Lesje geschiedenis: de tweede feministische golf
In dit deel van onze geschiedenisserie bespreken we de tweede feministische golf die gemoeid was met economische zelfstandigheid en seksuele bevrijding.
De kracht van jouw eigen mening: je sterkste wapen
Denk maar niet dat jouw eigen mening geen indruk op je omgeving maakt; die mening blijkt bij te kunnen dragen aan scheve man-vrouw verhoudingen op de werkvloer.
Lesje geschiedenis: de eerste feministische golf
In de primeur van deze serie bespreken we de eerste feministische golf, die destijds het startschot gaf voor de emancipatie van vandaag.
Vrouwelijke producers: waarom zijn er zo weinig?
Van alle vrouwen met een interesse voor muziek, kiest slechts 2% voor een carrière als producent. Hoe kan dit? Waarom zijn er zo weinig vrouwelijke producers? Feminer zoekt het voor je uit.
De Westerdijk Talent Impuls onder de loep
De Westerdijk Talent Impuls is een beurs waarmee meer vrouwelijke hoogleraren worden benoemd. Maar werkt deze impuls wel? Zo ja, hoe effectief is het dan?
Het (vrouwen)quotum: 3 argumenten voor én tegen
Het quotum: parel van menig discussie vanwege de felle verdeeldheid over dit onderwerp. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Feminer zet de voor- en tegenargumenten op een rij.
Onderaan de ranglijst – Vrouwen in de academische wereld
Waarom hangt Nederland onderaan als het gaat om de positie van vrouwen in de academische wereld? Feminer onderzoekt het.
Uit het oog, uit het hart
Mannenharten, ze kunnen van goud zijn, of van steen. Soms breken ze vrouwenharten, een andere keer zijn ze hartverwarmend. Daarnaast is ook algemeen bekend (maar niet onderzocht) dat mannen zich stoer voor doen maar eigenlijk maar een heel klein hartje hebben. Dan het...