101 seksisme op de werkvloer: 3 tips om vooroordelen tegen te gaan

Home > Magazine > Gouden Tips > 101 seksisme op de werkvloer: 3 tips om vooroordelen tegen te gaan
seksisme op de werkvloer
Gaan jouw nekharen ook overeind staan van afgezaagde vooroordelen? Feminer laat je zien hoe je je verweert tegen seksisme op de werkvloer.

Door Rosa Soeterbroek

Rosa studeert dit jaar Gender Studies aan de London School of Economics. Vanaf de andere kant van de Noordzee schrijft ze over wat haar opvalt aan het Londense leven en belangrijke feministische thema’s.

18 juni 2020

door | 18 juni 2020

We hebben ze allemaal eens gehoord, de verhalen over seksisme op de werkvloer waar je nekharen van overeind gaan staan. Wellicht heb je ze zelf meegemaakt en weet je al dondersgoed waar dit over gaat. Van subtiele interrupties tijdens een vergadering tot gigantische salarisverschillen tussen gelijkwaardige werknemers. Dit soort akelige situaties komen voort uit hardnekkige stereotypes over vrouwen op de werkvloer. In ‘Feminist Fight Club’ van Jessica Bennett worden deze stereotypes uitgelegd, én geeft Bennett tips hoe je zulke vooroordelen de grond in kunt boren. Feminer licht de drie belangrijkste toe waar de (jonge) vrouw van nu mee moet dealen: 

1. Vrouwen zijn te ambitieus

Zodra vrouwen weten wat ze willen en daarvoor gaan, kun je erop rekenen dat er geroddeld zal worden over carrièretijgers of “zo, die is verslaafd aan haar werk”. Vrouwen worden gauw gezien als té zelfverzekerd en té gretig. Wat kun je als ambitieuze jonge vrouw doen om dat stereotype toch van je af te schudden? Bennett vertelt:

  • Realiseer je je dat ambitie niet een mannelijke eigenschap is. Omdat we leiderschap vooral in mannelijke termen omschrijven, wordt deze eigenschap vaak niet toegekend aan vrouw. Jij kan het tegendeel bewijzen!
  • Een belangrijke regel to live by: doe andere vrouwen niet hetzelfde aan wat jou aangedaan wordt! In andere woorden, doe de work ethic van vrouwelijke collega’s niet af als iets negatiefs en prijs ze aan voor hoe goed ze het doen. Zo help je een onnodig stereotype de wereld uit en geef je andere vrouwen ook nog eens een zetje in de rug.  

2. Vrouwen zijn te lief

Zorgzaamheid, dé eigenschap waarvan men verwacht dat alle vrouwen die in overvloed bezitten. Vrouwen zouden van nature zachtaardig en empatisch. Natuurlijk is dit gedrag vooral gesocialiseerd en uiteraard niet inherent vrouwelijk. Zo kun je die zogenaamde liefheid toch een positieve wending geven, volgens Bennett:

  • Zet je aardigheid om in een voordeel. Mensen zullen sneller dingen voor jou doen als je je boodschap op een prettige manier brengt, dus gebruik je social skills om dingen gedaan te krijgen. Blijf daarbij eisen stellen en taken verdelen. Het is rot dat van je wordt verwacht dat je lief bent, maar gebruik het als je kracht: kill ‘m with kindness!
  • Gebruik geen lieve woorden om jezelf of andere vrouwen te omschrijven, bijvoorbeeld bij sollicitaties of evaluatiegesprekken. Door deze woorden zelf ook in de mond te nemen blijf je hangen in de stereotiepe vrouwelijke eigenschappen of versterk je het idee dat vrouwen alleen lief en aardig kunnen zijn. Dus, in plaats van een teamplayer of verzorgend ben jij onafhankelijk, ambitieus, betrouwbaar, intelligent, eerlijk, hardwerkend, gedreven… zo kan het lijstje nog wel even doorgaan!

3. Vrouwen zijn te emotioneel

Tsja, het zijn de hormonen he… Niet dus! Het idee dat vrouwen niet mogen huilen op het werk, dat ze hysterisch zijn of teveel zeuren, daar moeten we vanaf. Emotie tonen is niet slecht of zwak dus schaam je er niet voor; vergeet dat nooit. Zo maak je volgens Bennett toch korte metten met het gezeur over passievolle vrouwen:

  • Als je ergens geëmotioneerd over raakt op het werk, leg dan uit waarom. Spreek daadwerkelijk uit hoeveel hart je voor de zaak hebt en leg hier de nadruk op als er iets aan de hand is op het werk. Zo worden die emoties juist gezien als een teken van hoe serieus je je werkt neemt.
  • Draai de emotie om tot iets wat functioneel is tijdens het werk. Rephrase bijvoorbeeld je boosheid als bezorgdheid om een taak. Of frustratie als betrokkenheid bij het slagen van een project.

Gebruik deze tips vooral om jezelf beter te kunnen bewapenen in een arbeidsmarkt waar nog té vaak onrealistische en oneerlijke verwachtingspatronen zijn voor vrouwen. Het probleem ligt uiteraard niet bij jóúzelf als vrouw, maar bij de werkcultuur an sich. Alleen door een betere representatie van vrouwen  kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn op de werkvloer. 

Alle credits van deze tips gaan naar Jessica Bennett, auteur van ‘Feminist Fight Club: A survival manual for a sexist workplace’. Als je meer tips van haar wilt lezen, koop het boek dan in een van je lokale boekhandels. 

  • Rosa Soeterbroek

    Rosa studeert dit jaar Gender Studies aan de London School of Economics. Vanaf de andere kant van de Noordzee schrijft ze over wat haar opvalt aan het Londense leven en belangrijke feministische thema’s.

door | 18 juni 2020

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!