101 Netwerken: 6 tips om je te omringen met de juiste mensen

by | Mar 10, 2020 | Gouden Tips

Een goed netwerk is de key voor een succesvolle carrière. Door de juiste mensen te benaderen en connecties te maken kom je in contact met mensen die je verder kunnen helpen in je loopbaan. Het kan soms nog best lastig zijn om je netwerk uit te breiden, daarom geeft Feminer zes gouden tips waarmee jij een netwerkexpert wordt. 

1. Begin op tijd

Het opbouwen van een netwerk doe je niet in één dag, het heeft tijd nodig. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met netwerken, begin daarom voordat je bepaalde connecties nodig hebt al met connecties maken. Dat doe je door mensen digitaal en fysiek te benaderen, door middel van een connectie op LinkedIn of door een gesprek aan te gaan na een les of een event. Door tijd en aandacht in contacten te investeren groeit de relatie voor het moment dat je hem nodig hebt. Your future self will thank you!

2. Wees niet bang om vragen te stellen

Vragen mag altijd: in Nederland is het niet heel gebruikelijk om gewoon op iemand af te stappen om te netwerken. Toch kan je door simpelweg een vraag te stellen in contact komen met bepaalde groepen en organisaties. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen hoe een persoon erachter kwam dat hij of zij dit vakgebied interessant vond en hoe diegene daar uiteindelijk terecht is gekomen. Heeft de persoon op het moment even geen tijd? Vraag dan om zijn of haar gegevens, een extra visitekaartje kan namelijk nooit kwaad! 

3. Update je LinkedIn profiel

Anno 2020 is je online imago bijna net zo belangrijk als je offline imago. Zorg er daarom voor dat je LinkedIn profiel er verzorgd en up-to-date uitziet en dat je goed te vinden bent voor potentiële relaties. Denk daarbij aan een professionele en herkenbare profielfoto en regelmatige posts over jouw leven, events waar je bent geweest of artikelen die je interessant vindt. Onthoud wel dat LinkedIn geen Facebook is, die leuke vakantiekiekjes kun je dus beter achterwege laten.

Weten hoe je je digitale visitekaartje optimaliseert? Onze 101 LinkedIn lees je hier.

4. Leg de link

En nee, niet alleen op LinkedIn. Leg de link tussen verschillende mensen, ideeën, bedrijven, visies, enzovoort. Door met een scherp oog naar de wereld te kijken zie je wellicht connecties die een ander niet gezien zou hebben, doe hier je voordeel mee! Maak bewuste en strategische connecties. Raak bijvoorbeeld bevriend met meerdere personen binnen de sector waar je interesse ligt en bedenk goed op welke momenten je contact opneemt met de netwerkconnecties die je hebt gelegd.

5. Beschouw niemand als irrelevant

Ook een goede tip voor het ‘normale’ leven, maar toon interesse in iedereen om je heen en houd je ogen en oren open, mensen kunnen je (op de werkvloer én privé) positief verrassen! Misschien deelt een oud studiegenootje die je nauwelijks spreekt wel een stagevacature op zijn of haar profiel. 

6. En last but not least: Kom naar Feminer aan Tafel!  

Feminer is een uitgelezen kans om je contacten kunt opbouwen met ambitieuze vrouwen onder het genot van goede wijn en goed eten. Met de andere studentes die naar het diner komen kun je bijvoorbeeld ‘horizontaal’ netwerken, je breidt je netwerk uit met mensen die in dezelfde fase zitten als jij. De rolmodellen die aanwezig zijn kun je benaderen om ‘verticaal’ te netwerken. Hiermee verbind je jezelf met vrouwen die al verder zijn dan jij en kennis met jou kunnen delen. Zo maak je nieuwe contacten waarmee je jouw ideeën kunt delen, misschien komen jullie samen wel tot een succesvol businessplan, zoals Anne en Elrike van ‘Fair Friday’!

Op de hoogte blijven van all things Feminer?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg maandelijkse inspiratie in je mailbox!

Zo wordt je taal genderneutraal: 3 gouden tips

Ongelijke kansen op de arbeidsmarkt, minder gelijkheid op de werkvloer… Dat willen we natuurlijk niet. Onderzoekster Theresa Redl geeft tips voor genderneutrale taal.

Word financieel onafhankelijk in 3 stappen

50% van de Nederlandse vrouwen is niét financieel onafhankelijk! Met deze tips van Workjuice helpen we een handje met dat gat in je hand.

Met deze 4 stappen dicht jij de loonkloof in je bedrijf

De loonkloof is nergens zo groot als in de private sector: tijd voor bedrijven om meer meters te maken en deze te dichten. Feminer zette hiervoor de 4 belangrijkste stappen op een rij.

101 seksisme op de werkvloer: 3 tips om vooroordelen tegen te gaan

Gaan jouw nekharen ook overeind staan van afgezaagde vooroordelen? Feminer laat je zien hoe je je verweert tegen seksisme op de werkvloer.

101 Discussiëren: 5 tips om je vrouwtje te staan in elke discussie

Een passie voor gendergelijkheid maar weet je niet hoe je jouw punt overbrengt naar een ander? Feminer helpt je om je vrouwtje te staan in élke discussie.

Lydian Vandermaelen

Lydian studeert Communicatie- en Informatiewetenschappen. Haar nieuwsgierige blik en oog voor detail maken haar een waardevolle en betrouwbare toevoeging aan het team.

Vers van de Pers