Deze 4 boeken mogen niet ontbreken op je feministische leeslijst

Home > Magazine > Gouden Tips > Deze 4 boeken mogen niet ontbreken op je feministische leeslijst
boeken
Zin in zomer? Wij ook! Maar niet zonder leesvoer om van te genieten in de zon. Daarom hebben we 4 feministische boeken op een rijtje gezet.

Door Maaike Kooijman

Maaike deed een Bachelor Nederlands en vulde die aan met Masters in Sociologie en Journalistiek. Als freelance (eind)redacteur koppelt ze haar twee grote liefdes: taal en maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast maakt ze graag boswandelingen of hangt ze de keukenprinses uit.

24 mei 2022

door | 24 mei 2022

In Nederland kun je de seizoenen aflezen aan de gesprekken over het weer – daar zijn we immers erg fan van. Dus nu “Koud buiten, hè?” plaatsmaakt voor “Wauw, eindelijk weer zonder jas!”, weten we het zeker. Het is tijd om ons voor te bereiden op de zomer. Met deze boeken ben jij helemaal klaar voor feministische discussies in het park!

boeken
Hoe doen we het? – Milou Deelen

Of je nu dagelijks een one-night stand hebt, het twee keer per week doet met je partner of nog nooit seks hebt gehad: met seksualiteit heeft iedereen te maken. Dus ook voetbalster Rocky Hehakaija, schrijfster Lale Gül, en de andere vrouwen die te woord komen in het nieuwe boek van feministisch boegbeeld Milou Deelen. 

15 spraakmakende vrouwen vertellen over hun eerste keer en over wat voor hen goede seks is, maar ook over hun verhouding tot seks en eventuele ongewenste ervaringen. En dat is best bijzonder, want ondanks dat bijna de hele bevolking seks heeft, zijn de gesprekken hierover nog altijd lacherig en awkward (als ze er überhaupt al zijn).

Hoe Doen We Het? is niet alleen een must-read voor iedereen die zich weleens afvraagt: “Ben ik de enige?” Het biedt ook een kijkje in de status van seksuele gelijkwaardigheid. Wordt die orgasmekloof eindelijk eens gedicht, of kunnen we daar nog lang op wachten?

boeken
Waarom vrouwen minder werken dan mannen (en dat ook jouw probleem is) – Liesbeth Staats

Deeltijd werken is niet alleen een relevant alternatief voor de werkdruk waar menigeen tegenwoordig onder lijdt, maar het is in Nederland ook een waar ‘vrouwending’. Niet enkel omdat ze dat nu zo fijn vinden, maar omdat nog altijd het beeld heerst dat de vrouw moet zorgen en de man het geld moet verdienen. Dat is ook nog eens efficiënt, want mannen verdienen voor hetzelfde werk tóch meer dan wij. Dat, terwijl vrouwen het gemiddeld beter doen op school (en ze met zorgtaken erbij alsnog een fulltime baan hebben)!

In Waarom Vrouwen Minder Werken Dan Mannen geeft journalist Liesbeth Staats niet alleen een verklaring voor het probleem dat feministen al decennia lang aankaarten, maar bespreekt ze ook oplossingen. Want een geëmancipeerde werkcultuur is niet alleen goed voor de positie van de vrouw, maar helpt zelfs mannen vooruit. Kortom: een boek voor iedereen, vol inzichten over alles wat we voor lief lijken te nemen.

Nieuwsgierig naar Liesbeth Staats? Onze collega’s van Feminer de Podcast spraken haar uitgebreid! Luister het interview hier.

boeken
Damn Horny – Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen

Vraag mij niet wat er zo romantisch is aan plakkerige, zweterige seks met zand tussen je billen. Desondanks heerst het beeld dat de zomer hét ideale seizoen is voor seksuele avonturen. Daarom ook in dit rijtje: Damn Horny, dé inclusieve bundel met hete verhalen van je favo podcastmakers van Damn, Honey.

Inclusief? Jup: waar de meeste erotische verhalen doorspekt zijn met een heteronormatief wereldbeeld, is dat nu eindelijk een keer niet zo. Met dit boek kun je ook wegzwijmelen bij (lees: geil worden van) homoseksuele, transgender en non-binaire personen. Dit boek al uit en wil je meer? Goed nieuws: eind deze zomer verschijnt F*cking Horny, bomvol gloednieuwe geile verhalen.

boeken
Biografie van de baarmoeder – Marlies Bongers en Corien van Zweden

Heb je de biografieën van Simone de Beauvoir, Michelle Obama en zelfs Amalia al lang en breed versleten? Dan hebben we nieuw leesvoer voor je. Nee, niet het levensverhaal van Johan Derksen (thank the Lord), maar dat van het meest fantastische én onbegrepen orgaan van het vrouwelijk lichaam. Tijd voor wat meer waardering voor de baarmoeder.

Schrijver Corien van Zweden (die eerder het enorm interessante Borsten schreef over een ander ondergewaardeerd lichaamsonderdeel) en gynaecoloog Marlies Bongers sloegen de handen ineen voor dit boek. Ze zorgen ervoor dat je niet alleen alles leert over hoe de baarmoeder werkt, maar vooral óók de symbolische en emotionele waarde ervan optekent. Wat doet het met je als je baarmoeder verwijderd moet worden? Of als je een ongezonde baarmoeder hebt? En waarom verafschuwen we het orgaan dat ons allen het leven heeft geschonken?

Dat dit boek maar vér moge uitstijgen boven het vorig jaar verschenen ‘Derksen’. Wie leest (en koopt) er mee?

  • Maaike Kooijman

    Maaike deed een Bachelor Nederlands en vulde die aan met Masters in Sociologie en Journalistiek. Als freelance (eind)redacteur koppelt ze haar twee grote liefdes: taal en maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast maakt ze graag boswandelingen of hangt ze de keukenprinses uit.

door | 24 mei 2022

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

Vrouwenrechten in crisis: een blik op feministische veerkracht

Vrouwenrechten in crisis: een blik op feministische veerkracht

In een interview met Anne-Floor Dekker onderzoekt Feminer hoe feministische veerkracht bijdraagt aan vrouwenrechten. Van historische context tot hedendaagse uitdagingen, Feminer onthult de impact van crises op vrouwenrechten en benadrukt de cruciale rol van inclusieve besluitvorming voor een hoopvolle toekomst.

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!