De kortste dag van het jaar is alweer achter de rug en zelfs aan blue monday kwam een eind. En al is het nog steeds verdomde koud buiten toch lijkt het langzaam maar zeker iets langer licht te blijven. Het grootste lichtpunt deze maand is dat de inschrijvingen voor hét Feminer diner in Utrecht open zullen gaan. Maar tot die tijd staat er genoeg leuks op de planning, van inspirerende lezingen tot exposities tot theaterproducties, we’ve got your back

5 februari – Els Borst Netwerk Lezing 

Ter herinnering en ter ere van de eerste vrouwelijke vicepremier wordt op 5 februari de Els Borst Netwerk Lezing georganiseerd. De lezing wordt dit jaar gegeven door Angela Maas, cardioloog, Opzij’s meest invloedrijke vrouw 2019 én tafeldame bij de tweede editie van Feminer. Ook aanwezig op 5 februari zijn historica en oprichter van F-site Agnes Cremers en Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. Kortom, een avond vol met én over vrouwen in de politiek. 

Meer info: https://www.facebook.com/events/dudok-den-haag/els-borst-netwerk-lezing/2251452935070399/  

8 februari t/m 8 maart – Bad Feminist 

Wanneer ben je een feminist? Melkweg Expo geeft het woord aan hedendaagse feministische kunstenaars voor wie de positie van de vrouw een belangrijk thema is in hun werk. Zo wordt er in de Melkweg een maand lang een universum gecreëerd voor the bad, the bold and the brave feminist. Met als rode draad door de expositie heen: feminisme is geen wedstrijd. We couldn’t agree more. 

Meer info: https://www.melkweg.nl/nl/agenda/bad-feminist-08-02-2020 

24 februari – It’s a man’s world 

Van medische zorg tot het ontwerp van alledaagse technologie: het mannenlijf is de norm, het vrouwenlichaam de uitzondering. Van Angela Maas leerde we tijdens de tweede editie van Feminer al dat dit ook bij cardiologie het geval is. Welke problemen levert dit op? En wat kunnen we eraan doen? Met. o.a. filosoof en informaticus dr. Maaike Harbers van de Hogeschool Rotterdam en Geerte Piening van de Bovengrondse. It’s a man’s world is de eerste in de nieuwe serie ‘Van wie is het vrouwenlichaam’ georganiseerd door Studium Generale. 

Meer info: https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/its-a-mansworld-24-02-2020/  

Lees het stuk van onze Floor over vrouwenharten naar aanleiding van het onderzoek van Angela Maas hier: https://feminer.nl/uit-het-oog-uit-het-hart/ 

Nu in de bioscoop: Bombshell 

Gebaseerd op het #MeToo schandaal bij Fox News Channel in 2014 zet deze film haarfijn uiteen hoe een bedrijfscultuur volledig doordrenkt kan zijn van seksuele intimidatie. Een probleem dat helaas – in meer of mindere mate – voorkomt op veel meer plekken. Bombshell is een ode aan alle vrouwen die zo dapper waren zich hierover uit te spreken. 

Nu in het theater: De Verleiders Female 

Een toneelstuk over de machtsongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Een kleine greep uit de thema’s die allemaal aan bod komen: het glazen plafond, de hardnekkige loonkloof en de male gaze. In een mix van stand-up comedy en persoonlijke verhalen wordt je keihard op de feiten gedrukt dat we in een veel conservatiever land leven dan we denken. De vijf actrices beloven er een spektakel van te maken. De vrouw zelf komt er in ieder geval zelf ook niet zonder kleerscheuren vanaf. 

Meer info: https://www.de-verleiders.nl/female/?utm_source=www.google.com&utm_medium=organic&utm_content=/