Het lijkt wel gisteren dat de laatste rotjes werden afgestoken, de eeuwige strijd in de top 2000 weer plaatsvond tussen Hotel California en Bohemain Rhapsody en de wederkerende awkward oudejaarsconference werd gehouden. 2019 is weer voorbij gevlogen. Maar wees niet getreurd, er staat ons nog een maand vol surprises, pepernoten en kerstdinertjes te wachten. En niet alleen dat, december heeft ook een aantal evenementen met inspirerende vrouwen in petto. Dit jaar slaan wij de Nieuwjaars resoluties geheel over want tomorrow is the first day of the rest of your life. Dus waarom wachten op 2020 met nieuwe inzichten opdoen en doelen stellen als je dit ook nog kunt doen tijdens de laatste maand van 2019? Feminer zet een aantal toffe events voor je op een rijtje.

8 december – I’m not bossy, I’m the boss

In samenwerking met Nasty Women Amsterdam organiseert de Balie een evenement over seksisme tegenover vrouwen in topfuncties. Die krijgen namelijk regelmatig met seksisme te maken. Hoe ga je daar mee om als vrouw aan de top? En misschien wel belangrijker: hoe stoppen we seksisme? Met onder andere voormalig kamerlid Sharon Gesthuizen, auteur en zangeres Stella Bergsma en kunstenares Tinkerbel. Zij delen hun ervaringen en ideeën om dit maatschappelijke probleem te lijf te gaan.

Voor meer info zie:  https://debalie.nl/agenda/im-not-bossy-im-the-boss/

9 december – TEDxAmsterdamWoman 10th Anniversary 

TEDx streeft ernaar met dit evenement een ‘state of mind’ te creëren waarin gender bias niet meer bestaat en een apart TEDx event voor vrouwen niet langer nodig is. Zolang dat nog wel het geval is viert TEDxAmsterdamWoman op 9 december haar tiende verjaardag met een dagprogramma vol inspirerende vrouwen. Een kleine greep uit de lange lijst met interessante sprekers: de Somalische Edna Adan, die zich inzet voor verbieden van genitale mutilatie van vrouwen, en de Amerikaans-Nederlandse documentaire filmmaakster en presentatrice Clarice Gargard die onder andere vrouwenvertegenwoordiger is bij de VN. Kortom een tof event waar je zonder twijfel geïnspireerd van thuiskomt. 

Voor meer info zie: https://www.tedxamsterdamwomen.nl/event/

10 december – Proud women of Africa 

Fotograaf Julia Gunther volgt activistische vrouwen in Afrika die sociale verandering teweeg proberen te brengen in hun gemeenschap. Zij maken zich hard voor sociale verandering en verzetten zich tegen de traditionele stereotypes die bestaan in Afrikaanse samenlevingen. Wat begon als een verzameling van individuele verhalen is inmiddels een heuse beweging geworden: ‘The Proud Woman of Afrika’. 

Voor meer info zie: https://dezwijger.nl/programma/julia-gunther

13 december – Ondernemen met Idealen 

Ondernemen gaat tegenwoordig veel verder dan alleen maar keiharde winst willen maken. Ondernemers hebben steeds oog voor het effect wat hun onderneming op de wereld heeft. Pakhuis de Zwijger organiseert in samenwerking met Freelance Fridays een event over sociaal ondernemen. Dat wil zeggen, ondernemerschap gericht op het oplossen van een maatschappelijk probleem. Hoe pak je maatschappelijk verantwoord ondernemer aan? En wat betekenen deze idealen voor jou als je freelancer bent? Urban farmer Rudy Klaassen van Amstelzwam teelt oesterzwammen op overgebleven koffiedik. Martijn van Seters maakt duurzame deodorant met zijn merk Nuud. Zij en anderen vertellen over hun ervaringen. 

Voor meer info zie: https://dezwijger.nl/programma/ondernemen-met-idealen

19 december TheThe Next Women Female Founders Fest

Hoewel vrouwelijke ondernemers met een aandeel van 36% nog steeds zwaar in de minderheid zijn, groeit dit percentage ieder jaar én vooral jonge vrouwen zien de voordelen van ondernemen. Ontdek donderdag 19 december (14:39-20:00) de inspirerende wereld van vrouwelijk ondernemerschap tijdens het Female Founders Fest, georganiseerd door TheNextWomen. Powervrouwen komen hun startup pitchen om de nummer één van dit jaar te worden. De crème de la crème van de Nederlandse zakenwereld is aanwezig tijdens het event én de daaropvolgende netwerkborrel (😏). Feminer mag een aantal girlbosses in spé een kortingscode geven waarmee zij een kaartje kunnen kopen voor €15 (i.p.v. €100). Stuur ons hierover een mailtje (info@feminer.nl) of DM!

Tot en met 21 december: Heroines Now

Niet alleen in de politiek en in de top van het bedrijfsleven zijn mannen oververtegenwoordigd, ook in galeries en musea zijn mannen vaker en dominanter aanwezig. In ‘Heroines now’ bieden vrouwelijke kunstenaressen hun perspectief op actuele urgente onderwerpen. Zij doen dit door middel van diverse beeldende kunstvormen. Met deze expositie wordt een signaal afgegeven dat meer vrouwelijk perspectief in de kunst nodig is en interessante inzichten oplevert. 

Voor meer info zie: https://akinci.nl/exhibitions/