Uit het oog, uit het hart

by | Apr 19, 2019 | De Diepte In

Mannenharten, ze kunnen van goud zijn, of van steen. Soms breken ze vrouwenharten, een andere keer zijn ze hartverwarmend. Daarnaast is ook algemeen bekend (maar niet onderzocht) dat mannen zich stoer voor doen maar eigenlijk maar een heel klein hartje hebben. Dan het vrouwenhart… Eén-groot-raadsel, toch? De reden? De vrouwencardiologie loopt enorm achter. Wetenschappelijk (hart)onderzoek wordt van oudsher, en nog bijna altijd, op mannen uitgeoefend. Vrouwen geven met schommelende hormoonspiegels een te instabiel beeld. Zelfs proefdieren zijn daarom vaak van het mannelijk geslacht. Door al dat ‘mannelijke’ onderzoek, zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen lange tijd over het hoofd gezien. De man was de norm, hartklachten bij vrouwen waren vager en werden door de gezondheidszorg afgedaan als óf overgangsklachten, gezeur of zelfs ‘hysterie’.

Bij hartproblemen krijgen vrouwen te maken met andere symptomen dan mannen. Omdat elk onderzoek ontbrak, werden de afgelopen eeuw, en nog altijd, veel vrouwen met hun klachten naar huis gestuurd. En dat leidt tot nare gevolgen. Zo was er een 46-jarige vrouw met klachten als migraine, een miskraam en veel misselijkheid. Deze vrouw werd doorverwezen naar de psychiater. Later bleek dat ze leidde aan een vernauwing van haar vaten. Syndroom X, is ook wel de verzamelnaam voor onbegrepen hartklachten bij vrouwen. Een globale omschrijving van een hele groep zeer complexe problemen, waar eigenlijk tot voor kort geen aandacht aan werd besteed.

En dat heeft nog een andere aanwijsbare oorzaak: jarenlang werd de cardiologie gedomineerd door mannen. Vrouwelijke cardiologen werden minder serieus genomen en dat had gevolgen. Hoogleraar cardiologie voor vrouwen dr. Angela Maas (tevens aanwezig bij de tweede editie van het Feminer) vertelt: ‘Toen ik in 2012 de eerste leerstoel vrouwencardiologie kreeg, ontving ik van een collega een haatmail. Dat ik maar in de Efteling moest gaan werken omdat ik in sprookjes geloofde’. Van sprookjes is in dit geval niet echt sprake, eerder van een nachtmerrie. Zo overlijden er in Nederland nog altijd wekelijks, ik herhaal wekelijks, vrouwen door een gemiste diagnose, volgens Angela Maas. Samen met cardioloog Janneke Wittekoek pleit zij dan ook voor meer bewustwording onder vrouwen zelf, maar ook bij hun collega-cardiologen en huisartsen.

Vorig jaar was Hoogleraar dr. Belle Derks aanwezig bij het Feminer. Zij doet onderzoek naar gendergelijkheid op de werkvloer en sprak op het Feminer 2018 over een zogenaamd ‘vrouwenquotum’. Ze constateerde in een van haar onderzoeken dat een vrouwenquotum resulteert in meer vrouwen op de werkvloer. Dit resulteert dan weer in het feit dat er meer aandacht is voor het vrouwelijke geslacht, in dit geval dus het vrouwenhart. Ik denk dat een vrouwenquotum ook in de geneeskunde zeer effectief kan zijn. Het werkt zelfs twee kanten op: niet alleen vrouwelijke cardiologen, maar juist ook vrouwelijke patiënten worden de dupe van de dominerende mannenwereld. Het is dus tijd voor gelijke kansen voor zowel de vrouwelijke cardiologen als de vrouwelijke patiënten!

Rob de Nijs zingt: ‘er is geen banger hart dan dat van mij’. Toch blijkt zijn songtekst anno 2019 achterhaald. Het vrouwenhart heeft namelijk alle reden bang te zijn. Doordat nog geregeld de verkeerde, verouderde, behandelmethode wordt voorgeschreven, zijn vrouwen(harten) nog altijd de dupe met ernstige gevolgen. Volgens Angela Maas is het hoog tijd om te komen met een ‘masculien’ en ‘feminien’ klachtenpatroon. Voor deze ene keer hebben vrouwen wél de behoefte aan ongelijkheid. Tijd voor een drastisch gebroken hart!

Floor Doppen

Sollicitatiegesprek? Eerst je haar steilen

Haardiscriminatie op de werkvloer komt bij zwarte vrouwen nog te vaak voor. We zochten uit waar dat vandaan komt én wat ertegen te doen is.

Waarom onze pensioenkloof bovenaan de Europese ranglijst staat (en hoe we hem kunnen dichten)

Hoe groot is onze pensioenkloof en hoe kunnen we deze dichten? Wij vroegen het Anna van Vliet, communicatie- en activatiespecialist bij Aegon Cappital.

Wat als vrouwen de dienst uitmaakten? De Mosuo-stam laat het zien

De Mosuo-stam is een van de laatste matriarchale volkeren op aarde, vrouwen hebben het daar voor het zeggen. En daar kunnen wij nog heel wat van leren.

De investeringskloof ontleed: girls just wanna have funding

Het aantal vrouwelijke ceo’s is met 30% gestegen, maar ‘women owned businesses’ krijgen nog geen 2% van de het investeringsgeld toe. Feminer zocht uit waarom we nog steeds met deze investeringskloof kampen.

Laat me je eens uitleggen wat mansplaining écht betekent

Feminer ging op zoek naar de nuance rondom mansplaining. Hoe schadelijk is het? En wat is de grens tussen mansplaining en explaining? Wij vroegen een expert het hemd van het lijf.

Redactie Feminer

Dit artikel is geschreven door de redactie van ons Online Magazine. Zelf bijdragen als gastcolumnist? Stuur ons via redactie@feminer.nl een korte introductie van jezelf en een opzet voor je column. Wie weet staat je stuk binnenkort in ons magazine!

Vers van de Pers