Liesje onderzoekt: een toekomst als premier?

Gistermiddag kreeg ik een Whatsapp-bericht van mijn zus: “Ben jij al lid van de Jonge Democraten? Hup Hup” Met daarna een knipogende emoji en een linkje naar het bericht van […]

door | 10 oktober 2018 | De Diepte In

Gistermiddag kreeg ik een Whatsapp-bericht van mijn zus: “Ben jij al lid van de Jonge Democraten? Hup Hup” Met daarna een knipogende emoji en een linkje naar het bericht van de NOS over de nieuwe fractievoorzitter van D66. Met slechts 31 jaar is Rob Jetten de jongste fractievoorzitter van het moment. Via de gemeentepolitiek en de Jonge Democraten is hij opgeklommen tot jong talent binnen de partij. Zelf grap ik vanuit een ontzettende quarter-life-crisis dat ik de eerste vrouwelijke premier van Nederland wil worden en waarschijnlijk dacht m’n zus dat de benoeming van dit veelbelovende talent ook veelbelovend voor mij zou kunnen zijn. Maar scepsis heeft de overhand genomen.

In november 2016 kopte de Volkskrant, naar aanleiding van de kieslijst van D66 als volgt: “D66 profileert zich met drie vrouwelijke kandidaat-Kamerleden op plekken twee, drie en vier als voorvechter voor meer vrouwen in de politiek.” Diezelfde partij koos gisteren echter een man als boegbeeld, ondanks tal van capabele vrouwelijke mogelijkheden. En als zelfs D66 dus geen vrouw als leider wil, hoe groot is dan de kans dat we in de nabije toekomst de eerste vrouwelijke premier kunnen verkiezen?

De NOS probeert me nog hoopvol te stellen door te vermelden dat Jetten als nieuwe fractievoorzitter niet ook gegarandeerd lijsttrekker zal worden. In voorgaande berichten werd hij echter niet genoemd als zogenaamde tussenpaus – iemand die de plek warm zou moeten houden tot een minister klaar zou zijn met haar functie. Zelf sluit Jetten ook niet uit dat hij ook partijleider zal willen worden. Maar wie weet, misschien staat in 2021 toch Kajsa Ollongren bovenaan de lijst, met ontzettend veel politieke ervaring, of Sigrid Kaag, naar wiens Abel Herzberglezing ik vorige week ademloos heb geluisterd. En als dat zo is, durf ik zelf ook weer te roepen dat ik premier wil worden. Tot die tijd moet ik misschien op zoek naar een carrière pad dat wel haalbaar is.

(De lezing van Kaag is trouwens echt een grote tip! Voor wie geen tijd heeft een half uurtje te luisteren en wel wil weten wat anderen erover gezegd hebben, is dit artikel, dat we vorige week al deelden, echt een aanrader.)

Door: Liesje Wanders

Feminer

Feminer

Meer lezen?

De diepte in

Gouden tips

Meningen

Rolmodellen