De kracht van jouw eigen mening: je sterkste wapen

Home > Magazine > De Diepte In > De kracht van jouw eigen mening: je sterkste wapen
eigen mening
Denk maar niet dat jouw eigen mening geen indruk op je omgeving maakt; die mening blijkt bij te kunnen dragen aan scheve man-vrouw verhoudingen op de werkvloer.

Door Lydian Vandermaelen

Lydian studeert Communicatie- en Informatiewetenschappen. Haar nieuwsgierige blik en oog voor detail maken haar een waardevolle en betrouwbare toevoeging aan het team.

11 mei 2020

door | 11 mei 2020

Je kent het vast wel: je staat gezellig te borrelen totdat je in een discussie belandt over een feministisch onderwerp met iemand die wel van een andere planeet lijkt te komen. Ikzelf had dit laatst met een collega die een felle tegenstander van het vrouwenquotum bleek te zijn. Eindstand: we waren het niet met elkaar eens. Waarom is het zo moeilijk om je eigen sterke mening los te laten? En waarom heb je dit soort controversiële discussies met vrienden minder? In een podcast van de Universiteit van Nederland legt Noelle Aarts van de Radbound Universiteit uit waarom het hebben van een eigen mening en voorkeuren indirect bijdraagt aan de scheve man-vrouw verdeling op de werkvloer. 

Wij en de ander

De hoogleraar legt uit dat mensen graag op elkaar willen lijken. ”Dit uiten ze door bijvoorbeeld dezelfde kleding te dragen, dezelfde carrièrekeuzes te maken en dezelfde meningen uit te dragen. We omringen ons graag met ‘ons’ soort mensen”.

Hierdoor kom je minder snel voor verrassingen te staan en hoef je ook je eigen keuzes en meningen minder te verdedigen. Aarts omschrijft alle levende wezens, dus ook mensen, als organismen die het doel hebben om zichzelf te reproduceren. Dit reproduceren gebeurt niet alleen door het voortplanten van mensen door seks, maar ook het reproduceren (verspreiden) van je mening. Aarts legt uit: ”Als een ander op ons lijkt, dan wordt het heel gemakkelijk om samen met die ander onze ideeën te reproduceren.”

Bias in je bedrijf

”Ook tijdens sollicitatieprocedures zoeken we mensen uit die op ons lijken”, zegt Aarts. Daardoor ontstaat een vicieuze cirkel waarin mannen geneigd zijn om mannen aan te nemen en vrouwen geneigd zijn om vrouwen aan te nemen. Die cirkel wordt niet zomaar doorbroken, daar zijn maatregelen voor nodig.

Sommigen vrezen dat er door het ingestelde quotum zogenaamde ‘excuus truusen’ zullen worden aangenomen

Gelukkig is het vrouwenquotum op 3 december 2019 aangenomen, zodat in de toekomst minstens 30% van de commissarissen van beursgenoteerde bedrijven vrouwen zullen zijn. 

Excuus Truus(?)

Sommigen vrezen dat er door het ingestelde quotum zogenaamde excuus truusen zullen worden aangenomen. Maar, zo’n excuus Truus zal zelf uiteindelijk zelf méér vrouwen aannemen en dus wel degelijk verandering teweeg brengen. Toch zou hoe competent je bent binnen een bepaalde sector een veel grotere rol horen te spelen bij de keuze voor een geschikte kandidaat, en niet het lichaam waarin je geboren bent. Hierdoor zal een bedrijf niet meer alleen uit een groep ‘ons’ soort mensen moeten bestaan, maar uit een divers team met verschillende visies, belangen en competenties.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat teams die met een diverse samenstelling en minstens één vrouw in het bestuur beter presteren. Ondanks dat het misschien veiliger voelt om jezelf met gelijkgestemden te omringen, loont het dus om open te staan voor ideeën van verschillende mensen. 

Meer lezen over de ‘excuus Truus’?

U vraagt, wij draaien: onze Floor Doppen schreef er een column over.

Tot slot

Het is dus belangrijk om je van je eigen onbewuste voorkeuren bewust te zijn. Alleen zo kan je rekening te houden met verschillende soorten mensen die verschillende soorten meningen hebben.

En stel dat je in een situatie belandt waarin je je eigen mening moet verdedigen, probeer je dan ook af te vragen waarom jouw mening zo verschilt met die van de persoon waarmee je de discussie voert. Misschien komen jullie samen wel tot nieuwe inzichten! 

  • Lydian Vandermaelen

    Lydian studeert Communicatie- en Informatiewetenschappen. Haar nieuwsgierige blik en oog voor detail maken haar een waardevolle en betrouwbare toevoeging aan het team.

door | 11 mei 2020

Meer zoals dit

Zoek artikelen

Vers van de pers

Vrouwenrechten in crisis: een blik op feministische veerkracht

Vrouwenrechten in crisis: een blik op feministische veerkracht

In een interview met Anne-Floor Dekker onderzoekt Feminer hoe feministische veerkracht bijdraagt aan vrouwenrechten. Van historische context tot hedendaagse uitdagingen, Feminer onthult de impact van crises op vrouwenrechten en benadrukt de cruciale rol van inclusieve besluitvorming voor een hoopvolle toekomst.

We houden je graag op de hoogte, dus volg ons vooral op de socials!