30 mei – 3 juni 2022

Vrouwen blijken op de korte termijn financieel vaardiger dan mannen, maar die rollen blijken compleet omgedraaid als het gaat om de lange termijn. Dat heeft grimmige gevolgen: 47,1%, dus bijna de hélft, van de vrouwen in Nederland is niet financieel onafhankelijk. Lees: deze vrouwen verdienen maandelijks minder dan het minimumloon van €1410. Nu denk je misschien dat dit een ver-van-je-bed-show is, maar deze statistiek kan álle vrouwen raken.

De verschillen tussen mannen en vrouwen worden pijnlijk duidelijk wanneer een (heteroseksueel) koppel besluit uit elkaar te gaan. Vrouwen die in 2017 scheidden gingen er gemiddeld 21,7% in koopkracht op achteruit, mannen hadden daarentegen te maken met een doorsnee koopkrachtwinst van bijna 4%. Een groot probleem, zeker wanneer je weet dat één op de vier huwelijken strandt (Bron: CBS, 2020).

Hardnekkige genderrollen, de loonkloof, het gemiddeld relatief lage aantal betaalde arbeidsuren van vrouwen, maar ook dure kinderopvang of de sectoren waarin vrouwen oververtegenwoordigd zijn, maken vrouwen financieel kwetsbaarder. Dat moet en kán anders. En de oplossing daarvoor ligt niet in de toekomst, maar in het nu.

 

financieel onafhankelijk

 

Wat gaan wij eraan doen?

Daarom creëren we deze week bewustwording over dit gevaar. De hoofdboodschap? Wees niet naïef en durf als jonge vrouw stappen te zetten voor een gezonde financiële toekomst. Budgetteren, beleggen of belasting zijn geen sexy begrippen, maar wel belangrijk om in je vizier te hebben. Gelukkig kan Feminer je daarbij helpen: met online content, artikelen en het bijwonen van ons interactieve panelgesprek (donderdag 2 juni) wordt jij Baas In Eigen Buidel.